Crnogorski karate ima kvalitet za evropsku medalju

Crna Gora će na šampionatu, od 10. do 13. maja u Novom Sadu, imati 19 predstavnika, 11 u pojedinačnoj konkurenciji i četiri tima, po dva u borbama i katama
146 pregleda 0 komentar(a)
Karate savez Crne Gore, Foto: Karate savez Crne Gore
Karate savez Crne Gore, Foto: Karate savez Crne Gore
Ažurirano: 07.05.2018. 10:17h

Crnogorski karatisti spremni su za Evropsko prvenstvo (EP) i posjeduju kvalitet za jednu od medalja, saopšteno je iz Karate saveza.

Crna Gora će na šampionatu, od 10. do 13. maja u Novom Sadu, imati 19 predstavnika, 11 u pojedinačnoj konkurenciji i četiri tima, po dva u borbama i katama.

Na EP u borbama pojedinačno nastupiće Nenad Dulović (do 60), Mario Hodžić (do 67), Stefan Gojčević (do 75), Nikola Malović (do 84) i Almir Cecunanin (preko 84).

Ekipa će nastupiti u sastavu Almir Cecunjanin, Luka Ivanović, Predrag Smolović, Vuk Popović, Nikola Malović, Mario Hodžić i Nenad Dulović.

U ženskoj konkurenciji pojedinačno takmičiće se Ana Drašković (do 55), Jelena Maksimović (do 61), Marina Raković (do 68) i Dragana Konjević (preko 68).

Ženski tim činiće Marina Raković, Jelena Maksimović, Dragana Konjević i Ksenija Rajović.

U katama pojedinačno nastupiće Vladimir Mijač i Biserka Radulović.

Muški tim činiće Vladimir Mijač, Mijat Vojvodić i Srđan Vuković, a ženski Biserka Radulović, Jovana Marić i Mia Roganović.

Vršilac dužnosti selektora muške ekipe, Slobodan Vlahović kazao je da je urađeno sve što se moglo u pripremnom periodu da reprezentacija u dobroj formi otputuje na EP u Novim Sadu.

On je podsjetio da su odrađena dva ciklusa priprema, kao i da su Balkanski šampionat u Istanbulu i Zlatni pojas u Čacku iskorišćeni za podizanje forme.

“Zavrsni dio priprema u Nikšiću odradili smo kvalitetno, uz sjajan ambijent i atmosferu. Smatram da je svaki takmičar spreman da dostojanstveno prestavlja reprezentaciju i državu Crnu Goru. Muška selekcija u borbama biće najmlađa na šampionatu. Svi takmičari, osim iskusnog Cecunjanina, prošli cijeli ciklus priprema za EP za mlađe seniore”, kazao je Vlahović agenciji MINA.

On smatra da u Novi Sad putuje naljbolji takmičari koje crnogorski karate ima u ovom trenutku.

“Ubijeđen sam da posjedujemo kvalitet i da neko od boraca može ući u borbu za medalju, što bi bio sjajan rezultat”, kazao je Vlahović.

Selekror ženskog tima u borbama, Žarko Raković vjeruje da je u pripremnom periodu odrađen dobar posao, da su ispravljene greške iz pretgodnog perioda i da spremno dočekuju EP u Novom Sadu

On je istakao da je žestok ritam nametnut od Svjetske karate federacije (WKF), kroz Premijer lige i turnire Serije A, izmorio takmičare.

“Nijesu nas zaobišle ni povrede, nismo ostvarili dobre rezultate, ali smo zadržali pozicije na WKF listama. Posljednji mjesec trenirali smo 3-4 puta dnevno svakog dana. Angažovali smo kondicionog trenera i fizioterapeuta, a deset takmičara, od 13 koliko će u borbama nastupiti na EP, boravilo je više od mjesec u karantinu. Ostajali smo sat duže da bi na snimcima uvidjeli greške koje prave tokom treninga”, kazao je Raković.

On je naglasio da je karate ulaskom u olimpijsku porodicu značajno napredovao i da se pojavilo dosta mladih, kvalitetnih takmičara iz drugih država.

“Nadam se da smo odradili dobar posao, ispravili greške i da spremno dočekujemo šampionat u Novom Sadu”, kazao je Raković.

Selektor u kaatama, Jugoslav Bukilić kazao je da je zadovoljan postignutim u proteklom periodu.

“Uspjeli smo, imajući u vidu skromna sredstva sa kojima raspolazemo, oraganizovati nekoliko ciklusa priprema i nastupiti na nekoliko turnira. Na Balkanskom prvenstvu i Premijer ligi u Roterdamu u jakoj konkurenciji napravili smo odlične rezultate, a posljednjih dana uspjeli smo dodatno da podignemo formu. Ubijeđen sam da će takmičari pružiti maksimum i odraditi odlično. Nadam se da će nas žrijeb poslužiti kako bi lakše došli u mogućnost da se borimo za medalju”, kazao je Bukilić.

On je podsjetio da su crnogorski kataši prošle godine imali težak žrijeb i nepravedne sudijske odluke, ali da su uprkos tome bili blizu medalje.

“Takmičari su motivisani da pokušaju da naprave novi podvig. To bi puno značilo za crnogorski karate. Nadam se da ćemo se u Novom Sadu radovati”, kazao je Bukilić.

Bonus video: