Kiprop: Dao sam inspektorima novac, mislio sam da je za gorivo ili čaj

Kenijac, osvajač zlatne olimpijske medalje na 1.500 metara na Olimpijskim igrama u Pekingu 2008. godine, bio je pozitivan na zabranjenu supstancu, krvni doping EPO, a testiran je van takmičenja 2017.
0 komentar(a)
Asbel Kiprop, Foto: Beta/AP
Asbel Kiprop, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 01.06.2018. 16:22h

Trostruki svjetski šampion u atletici, Asbel Kiprop, rekao je danas da je dao novac inspektorima koji su ga testirali na doping, pošto je “mislio da im treba za gorivo ili za čaj”?!

Kenijac, osvajač zlatne olimpijske medalje na 1.500 metara na Olimpijskim igrama u Pekingu 2008. godine, bio je pozitivan na zabranjenu supstancu, krvni doping EPO, a testiran je van takmičenja 2017.

On je naveo da je njegov doping uzorak “postao pozitivan”, pošto inspektorima koji su ga testirali nije dao dovoljno novca.

“Oni rijetko traže novac. Nisu precizirali iznos. Ja ne mogu da im vjerujem. Nisam ni pomislio da sam u osjetljivoj situaciji”, rekao je 28-godišnji Kiprop za BBC.

On je dodao da su ga isti inspektori testirali tri puta te sedmice, da je od njega traženo da daje uzorke u njihovim kućama i da je uvijek bio upozoren na tesitranje, iako je to protiv pravila.

Kiprop je naveo da je “skoro poželio” da je uzimao doping, kako bi se bolje suočio sa situacijom i dodao da ti inspektori treba da idu u zatvor.

Atletska jedinica za integritet (AIU) je u maju odbacila tvrdnje da je Kipropov uzorak bio zamijenjen i da su inspektori od njega tražili novac.

On je testiran 27. novembra prošle godine u Itenu u Keniji, a prethodne noći je obaviješten da će inspektori doći da ga testiraju. Iako je to protiv pravila, Kiprop je rekao da to nije ozbiljno shvatio, pošto se to i ranije dešavalo. 

Njemu je navodno jedan od dvojice inspektora tražio novac prije nego što je dao uzorak urina. On je rekao da je, pošto je završio testiranje, i ostavio uzorak bez nadzora, otišao u drugu sobu po mobilni telefon, kako bi im uplatio novac elektronskim putem.

“Nikada nisam prekršio antidoping pravila niti pokušao da izbjegnem testiranje pošto sam siguran u sebe i podržavam borbu protiv dopinga. Nikada nisam sumnjao u sebe”, rekao je Kiprop.

On je dodao da je posljednju injekciju primio 2014. godine, protiv žute groznice, uoči takmičenja na Bahamima 2014. godine.

Naveo je da je inspektora smatrao “prijateljem”, da su se redovno dopisivali SMS porukama i da im je uplatio novac pošto je to “normalna velikodušnost”.

AIU je navela da je “izuzetno razočarana” što je Kipro unaprijed bio obaviješten o testiranju.

“Stavljen sam u kategoriju dopingovanih. Dobri ljudi, sportisti, moji protivnici i takmičari misle da sam se protiv njih trkao i da sam varao. Istina će izaći na vidjelo, skinuću ljagu sa svog imena i sporta uopšte”, rekao je Kiprop.

Preporučujemo za Vas