Marko Gušić pokraden za ulazak u finale u Tel Avivu

Marku Gušiću je Italijan u polufinalu zbog poluge predao meč, ali to sudije navodno nisu registrovali
205 pregleda 12 komentar(a)
Nikola i Marko Gušić, Foto: Unisport.me
Nikola i Marko Gušić, Foto: Unisport.me
Ažurirano: 26.04.2018. 17:45h

Crnogorska selekcija ostvarila je fantastičan rezultat prvog dana nadmetanja na Evropskom džudo prvenstvu u Tel Avivu. Najmlađi reprezentativac, Marko Gušić, zauzeo je peto mjesto, ali je pokraden za ulazak u finale, pošto je njegov rival u polufinalu, Italijan Mateo Medves, zbog efektne poluge, predao meč.

Supertalentovani nikšićki džudista je nakon predaje rivala popustio polugu, a sudija se pravio da nije čuo, pa je 19-godišnji borac Akadmika izgubio borbu. Da se naš džudista u kategoriji do 66 kilograma nije oporavio od šoka, pokazao je i naredni meč za bronzu u kojem je, takođe, poražen.

Marko Gušić se morao zadovoljiti petim mjestom u Izraelu, što je, ipak, najveći rezultat crnogorskih džudista na evropskim prvenstvima još od srebra Dragomira Bečanoviuća u Parizu 1987. godine.

"Ovo je neviđeno! Ko god je gledao meč vidio je da je Italijan predao zbog poluge. Krivicom sudija Marko nije u finalu. Ali, idemo dalje. Marko će se izboriti i sa ovom nepravdom, nakon što je u posljednji tren upao na spisak reprezenzacije, i sa 18 mjeseci opstrukcija, jer su tvrdili da je za njega juniorski program", kazao je Nikola Gušić, stariji Markov brat, koji će sjutra braniti boje Crne Gore u kosturu do 73 kilograma.

JWPlayer video mesto

Marko je u prvom kolu na ipon dobio Albanca Indrita Čulhaja, a potom ekspresno prekidom i Portugalca Serža Olejniku, da bi Bjelorrusa Dmitrija Seršana rušio na vazari, zlatnim poenom nakon 5,19 minuta borbe. Seršan je potom kroz repasaž došao do bronze!

Uslijedio je šokantan poraz od Italijana za ulazak u finale, a potom i u boprbi za bronzu od domaćeg džudiste Tala Flikera.

U Markovoj kategoriji nastupio je i Jusuf Nurković, ali je izgubio prvu borbu sa Turčinom Sinanom Sandalom.

U Tel Avivu će nastupiti još sedam crnogorskih takmičara. Sjutra će na tatami Nikola Gušić protiv Italijana Fabija Bazilea i u sitoj kategoriji Nikola Gardašević protiv Moldavca Julijana Piatičovšija, a u kategoriji do 81 kilogram rival Srđanu Mrvaljeviću biće Gruzijac Nugzari tatalašvili, dok je Arso Milić slobodan u prvom krugu, a u drugom će se boriti sa Šveđaninom Robinom Pacekom.

Jovana Peković će se u kategoriji do 70 kilograma boriti sa Dankinjom Emili Sok.

U subotu će na tatami Dimitrije Vukotić (-90 kg), i Danilo Pantić (-100 kg)

Bonus video: