Evo koje greške najčešće prave trkači

U jednoj studiji urađenoj u Velikoj Britaniji, u kojoj je učestvovalo više stotina trkača, dokazano je da trčanje podstiče lučenje endorfina, takozvanog hormona sreće i zadovoljstva.

33194 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Intersport
Foto: Intersport

Proljeće nam donosi lijepo vrijeme, a u našim parkovima i na ulicama je sve veći broj trkača. Većina njih su rekreativci koji vole ovaj sport. Nekome je trčanje dio zdravog stila života, neko trči da bi regulisao tjelesnu težinu, dok ima i onih najupornijih, koji se takmiče sa ličnim trkačkim rekordom.

U jednoj studiji urađenoj u Velikoj Britaniji, u kojoj je učestvovalo više stotina trkača, dokazano je da trčanje podstiče lučenje endorfina, takozvanog hormona sreće i zadovoljstva. Naravno, da bi se osjetilo pravo zadovoljstvo i izbjegle moguće povrede, potrebno je znati osnovne tehnike i pravila trčanja.

Nikola Pavlović je dugogodišnji triatlonac, učesnik mnogih evropskih maratona, polumaratona i triatlona. Nikola je takodje IronMan finisher i višestruki šampion sprint triatlona. Zamolili smo ga da nam otkrije osnovne greške koje pravi većina trkača i kako ih ispraviti.

Evo šta nam Nikola savjetuje.

  1. Nikako ne trčite u starim i dotrajalim patikama

„Danas na tržištu postoji veliki izbor patika za trčanje, koje ne moraju nužno biti skupe. Početnici obično misle da je za trčanje najbolje koristiti dotrajale patike. To vrlo lako može dovesti do povrede trkača, jer dotrajali materijali gube svoju prvobitnu funkciju. Širok je izbor ponude patika za trčanje, a među najboljim modelima su, tradicionalno, brendovi Nike, Adidas, Asics, Mizuno i, novajlija na našem tržištu, brend Hoka One One“, objašnjava Nikola.

  1. Uvijek počnite laganim tempom

„Drugi savjet se odnosi na obim i intezitet trčanja. Ukoliko ste početnik, vrlo je važno da počnete da trčite manjim intezitetom i da pređete manju distancu. Početnici znaju da prvim trčanjem testiraju svoje limite, pa na samom početku trče jakim tempom i prelaze velike distance. Na taj način se šokira organizam i mogu se izazvati povrede koje će vas odvojiti od trčanja. Dakle, počnite lagano, pa postepeno povećavajte svoj tempo i distancu.“

  1. Kadenca – broj koraka u jednoj minuti

Nikola smatra da je broj koraka koji napravimo u toku trčanja, takozvana kadenca, vrlo bitan parametar za sve trkače. „S obzirom na to da većina trkača danas ima sportski sat ili koristi aplikaciju na telefonu za trčanje, vrlo je bitno da obrate pažnju na svoju kadencu. Idealna kadenca je između 170 i 180, u zavisnosti od visine trkača. Ukoliko nam je kadenca ispod 170, to znači da pravimo preveliki korak. Ukoliko je preko 180, to znači da pravimo prekratak korak. Kod kadence je takođe bitno da tokom trčanja ritam nogama dajemo rukama, to jeste da ruke i noge pomjeramo u istom ritmu“.

  1. Položaj tijela prilikom trčanja

„Ovo smatram jednim od ključnih problema većine rekreativaca. Često vidim trkače koji imaju potpuno pogrešan položaj tijela prilikom trčanja“. Nikola ističe da je najbitniji položaj glave i leđa. „Glava mora biti ispravljena, nikako pognuta i savijena. Pogled usmjerite na najudaljeniju tačku koju vidite. Na taj način olakšavate dotok kiseonika do mozga. Leđa moraju takođe biti prava, ali blago nagnuta ka naprijed. Obavezno opustite ramena.“

Što se tiče nogu i stopala, Nikola smatra da postoje dva osnovna pravila: „Prvo pravilo je da gazište i kontakt stopala sa tlom mora biti ispod centra težišta tijela. Rekreativci često prave grešku, pa im gazište bude ispred centra težišta. Drugo pravilo je doskok, koje treba da bude na prednjem dijelu stopala. To znači da kontakt sa tlom tokom trčanja treba da ima samo prednja polovina patike.“

Za kraj, Nikola nam poručuje:

„Nadam se da će vam ovi savjeti pomoći i olakšati početak trčanja. Sve što vam je potrebno za trčanje možete pronaći u Intersport prodavnicama i na njihovom webshop-u. Trenirajte, uživajte u trčanju i budite zdravi.“