Crna Gora sa šest sportista na EP u Berlinu

98 pregleda 0 komentar(a)
Crnogorski atletičari, EP za osobe sa invaliditetom, Foto: Mina
Crnogorski atletičari, EP za osobe sa invaliditetom, Foto: Mina
Ažurirano: 15.08.2018. 14:03h

Berlin će od 20. do 26. avgusta biti domaćin Evropskog prvenstva (EP) u atletici za osobe sa invaliditetom na kojem će Crnu Goru predstavljati šest sportista u deset disciplina, saopšteno je iz Paraolimpijskog komiteta (POK).

Nastupiće branioci medalja Marijana Goranović (bacanje kugle i diska – F 41- osobe niskog rasta) i Radmilo Baranin (kugla i koplje - F 34 bacanje iz stolice), Miloš Ranitović (skok u dalj, T-12 osobe sa smetnjama vida), kao i debitanti na velikim takmičenjiam Maja Rajković (bacanje kugle i koplja – F 54 bacanje iz stolice), Mirnes Ramović (bacanje kugle i diska, F 11 osobe bez vida) i Danilo Gojković (bacanje koplja, F 34 bacanje iz stolice).

Predsjednik POK, Igor Tomić, kazao je da je crnogorska ekipa konkurentna, navodeći da krovna sportska asocijacija sportista sa invaliditetom nikada nije imala spremniju ekipu za neko veliko takmičenje.

"Goranović i Baranin biće naše glavne uzdanice, ali mnogo očekujem i od ostalih. Vjerujem da će se za još nekog od njih čuti na EP. Imamo najmnogoljudniju delegaciju i najveći broj sportista od našeg osnivanja”, rekao je Tomić na konferenciji za novinare.

On je kazao da će predstojeći šampionat biti najmnogoljudnije takmičenje osoba sa invaliditetom ove godine u svijetu i najbrojnije atletsko EP u istoriji sa preko 700 atletičara iz 40 država.

Tomić je podsjetio da je prije dvije godine Baranin osvojio zlatnu medalju u bacanju koplja i srebrnu u kugli, dok je Goranović bila srebrna u bacanju kugle.

"Takmičenje će otvoriti 22. avgusta Baranin i Gojković u bacanju koplja, u spojenoj kategoriji 33 i 34, a istog dana na bacalište će Ramović u bacanju diska. Dan kasnije Goranović će bacati kuglu, a Rajković koplje. Za 24. avgust zakazan je nastup Baranina u bacanju kugle, dan kasnije na borilišta će Rajković i Ramović u bacanju kugle, a Ranitović u skoku u dalj. Nastup će kompletirati Goranović 26. avgusta u bacanju diska”, kazao je Tomić.

On je naglasio da Ranitović prvi put nastupiti u skoku u dalj, navodeći da njegove primarne discipline, skok u vis, nema na programu šampionata.

"Godinama je u skoku u vis bio blizu medalje, ali mu je uvijek izmicala. Posljednje tri godine u kontinuitetu donosimo medalje sa velikih takmičenja. Ponosan sam na to. Siguran sam da je reprezentacija kadra da i iz Berlina donese medalju, ne samo jednu već i koju više", kazao je Tomić.

Trener Veljko Čegar podsjetio je da crnogorska ekspedicija putuje na EP sa duplo više sportista nego na prethodnom šampionatu u Grosetu.

"Ne znamo finalne rang liste i spisak učesnika, ali je šampionat u Pljevljima pokazao da smo blizu da ponovimo rezultat iz Groseta i vratimo se bar sa jednom medaljom. Hvala sportistima, predsjedniku POK, našim sponzorima i Ministarstvu sporta što su nam omogućili da treniramo i takmičimo. Nadam se da će naši rezultati opravdati očekivanja i da će ubuduće biti više sredstava za pripreme sportista", kazao je Čegar.

Ranitović, koji će u Berlinu debitovati u novoj disciplini, kazao je da su spremni za izazove u Berlinu i da će se na šapionatu boriti za medalje i lične rekorde.

"Završne pripreme i prvenstvo u Pljevljima pokazali su da smo proteklih godinu radili dobro. Promijenio sam disciplinu, skok u dalj je krenuo bolje nego što sam mislio, popravio sam rekord 38 centimetara. Nadam se da ću u Berlinu popraviti rezultat na šest i po metara, kako bi već sada napravio temelj za rad i vizu za Igre u Tokiju", kazao je Ranitović.

Debitantkinja Maja Rajković kazala je da su njena očekivanja velika, navodeći da joj je koplje primarna disciplina.

"EP biće moje prvo veliko takmičenje, ali su očekivanja velika. Više očekujem od koplja, daću sve od sebe i opravdati očekivanja. Očekuje me jako takmičenje i velika konkurencija, ali vjerujem u sebe i dobar rezultat", kazala je Rajković.

Saopšteno je da dio delegacije, predvođen trenerom Čegarom, putuje sjutra za Berlin zbog neophodne reklasifikacije takmičara.

Ostali putuju 19. avgusta, na dan kada će EP svečano biti otvoreno.

Delegaciji će se u Berlinu priključiti trofejni stručnjak, trener legendarne Ivane Španović, Goran Obradović, koji radi sa Ranitovićem.

Bonus video: