Sport svoj djeci kroz zajedništvo inicijative ”JEDAN mijenja svijet”

Još jedna donacija Olimpijske mreže OŠ ”Milorad Musa Burzan”

19134 pregleda 48 reakcija 0 komentar(a)
Foto: One
Foto: One

”Jedan mijenja svijet” reflektore stavlja na nastavnice i nastavnike fizičkog vaspitanja, koji svojom stručnošću i ljubavlju prema profesiji grade temelje za zdrav život naše djece. Ove sedmice, sportski karavan Crnogorskog olimpijskog komiteta, kompanije One i Sport Vision, uz podršku Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija, na čelu sa zlatnom lavicom Ivonom Pavićević stigao je sa vrijednom donacijom sportske opreme u jednu od najstarijih podgoriških osnovnih škola, ”Milorad Musa Burzan”.

Ivona Pavićević, zaltan lavica
Ivona Pavićević, zaltan lavicafoto: One

”Smatramo da je fizičko vaspitanje jedan od najvažnijih predmeta tokom školovanja, zato što je djetinjstvo vrijeme kada gradimo temelje za čitav život. Neizmjerno je važno da djeca u ranom uzrastu zavole sport i da pokret bude dio njihovog života zauvijek. Zato je toliko važna uloga nastavnika koji predaju ovaj predmet, zato im i mi odajemo počast kroz našu inicijativu ”Jedan mijenja svijet”. Vjerujemo da snaga jednog zaista može da čini dobro i da mijenja svijet. To je univerzalno, bez obzira na profesiju, a posebno je važno u radu sa djecom”, poručila je Ivona Pavićević, crnogorska rukometašica.

U OŠ ”Milorad Musa Burzan” nastavnici ističu da u vremenu tehnološkog napretka i očigledne fizičke neaktivnosti, fizičko vaspitanje i fizička aktivnost moraju da budu prioritet savremene škole.

One
foto: One

”Danas djeca imaju mogućnost da sjedeći kod kuće završe sve obaveze , za koje su nekad morali da izađu i prošetaju. Zbog toga, dobro organizovana i vođena nastava fizičkog vaspitanja postaje osnovni zadatak za nas nastavnike. Igra je najbolji način da se tijelo i um odmore i to na aktivan način. Čas fizičkog vaspitanja mora da bude zabavan i da predstavlja siguran prostor u kome rastu”, rekao je Bojan Baranin, nastavnik fizičkog vaspitanja OŠ ”Milorad Musa Burzan”.

Bojan Baranin, nastavnik fizičkog vaspitanja
Bojan Baranin, nastavnik fizičkog vaspitanjafoto: One

”Djeca su sve manje fizicki aktivna, njihova pažnja podijeljena između školskih obaveza, uzbudljivih sadržaja na internetu, igrica, ali i društvenih mreža. Baš zbog toga su fizičko vaspitanje i generalno obrazovanje danas važniji nego ikad. Vjerujem da ako kao nastavnici uspijemo da kroz naše časove djeca zavole sport, činimo da idu u pravom smjeru, da im omogućavamo da budu zdrava, srećna, nasmijana, komunikativna i fizicki aktivna!”, naglasio je Danilo Strugar, nastavnik fizičkog vaspitanja OŠ ”Milorad Musa Burzan”.

Danilo Strugar, nastavnik OŠ Milorad Musa Burzan
Danilo Strugar, nastavnik OŠ Milorad Musa Burzanfoto: One

Ističući ulogu važnih figura u njihovim životima, projekat olimpijske mreže, vođen idejom zajedništva promoviše olimpijske vrijednosti među najmlađima.

”Izuzetno smo ponosni na projekat ”Jedan mijenja svijet” koji smo osmislili srcem, a kojem se raduju svi – djeca, roditelji, nastavnici i cijela zajednica. Danas smo u školi ”Milorad Musa Burzan”, u kojoj sam i ja napravila prve školske, ali i sportske korake. Drago mi je što danas svjedočim posvećenom odnosu kako uprave škole tako i samih nastavnika fizičkog vaspitanja ovom, mogu slobodno reći, najvažnijem predmetu za psihofizički razvoj svakog djeteta. Pored brige o zdravlju naše djece nastavnici fizičkog vaspitanja uče svoje đake i važnim životnim vrijednostima poput timskog rada, poštovanja, solidarnosti, ali i upornosti i odlučnosti. Zato su upravo oni - nastavnici fizičkog u centru ovog projekta. Oni su ti koji mijenjaju svijet!”, istakla je Jelena Marković Čađenović ispred kompanije One.

Jelena Marković Čađenović, kompanija One
Jelena Marković Čađenović, kompanija Onefoto: One

Baš takvo sjećanje, ono najljepše koje podrazumijeva pokret i igru, nakon ovog sportskog druženja u svoju budućnost ponijeće učenice i učenici ove velike škole u glavnom gradu, zajedno sa svojim nastavnicama i nastavnicama.

”Nama je izuzetna čast što smo jedna od osam škola koje su uključene u projekat. U pitanju je sjajna inicijativa koja zaslužuje podršku i zahvalnost JU OŠ ,,Milorad Musa Burzan". Škola je obrazovno-vaspitna ustanova, mjesto gdje se pored prvih slova uče i prvi sportski koraci koji vode ka zdravlju i ka tome da djeca zavole sport i fizičku aktivnost”, rekla je Milica Vuković, pedagoška rukovoditeljka OŠ ”Milorad Musa Burzan”.

Milica Vuković, pedagoška rukovoditeljka OŠ Milorad Musa Burzan
Milica Vuković, pedagoška rukovoditeljka OŠ Milorad Musa Burzanfoto: One