Dragutin Šurbek je bio putokaz Modriću i Đokoviću

Kaluđerović je podsjetio na Šurbekov dolazak u Podgoricu 1993. godine i na istorijski meč sa Zoranom Kalinićem, navodeći da to treba da predstavlja most na kojem Crna Gora Hrvatska, ali i Srbija treba da grade svoju budućnost
223 pregleda 13 komentar(a)
šurbek, Foto: Etthof.org
šurbek, Foto: Etthof.org
Ažurirano: 19.07.2018. 14:50h

Medalje Dragutina Šurbeka gube na značaju kada se sagledaju njegova djela izvan ringa za stoni tenis, kazao je nekadašnji predsjednik Stonoteniskog saveza Crne Gore, Branislav Kaluđerović.

On je u oproštajnom pismu legendi hrvatskog i jugoslovenskog stonog tenisa kazao da postoje ljudi koji su izvan svakih klišea bolji i uzvišeniji od vremena u kojem žive i koji vide daleko, mnogo dalje i jasnije od drugih.

“Baš takav je bio Dragutin Šurbek, vrhunski sportista, intelektualac, vizionar i iznad svega čovjek, a nekako je to najteže bilo biti u ovim našim vremenima u kojima smo bili otuđeni jedni od drugih okovani sumornim mislima i strahovima za vlastite živote. Njegova djela izvan arene su vanvremenska i nedostižna za mnoge i decenijama kasnije, a biće još decenijama", naveo je Kaluđerović.

Legendarni sportista, koji je u nedjelju preminuo u 72. Godini, bio je dva puta svjetski i pet puta evropski prvak, a na šampionatima svijeta i Evrope osvojio je 36 odličja.

Kaluđerović je podsjetio na Šurbekov dolazak u Podgoricu 1993. godine i na istorijski meč sa Zoranom Kalinićem, navodeći da to treba da predstavlja most na kojem Crna Gora Hrvatska, ali i Srbija treba da grade svoju budućnost.

“Njegov dolazak u Crnu Goru u vrijeme kada se Balkan još tresao od strahota rata i prelazak, tada još administrativne granice, preko Debelog brijega je most na kojem Crna Gora Hrvatska, ali i Srbija, zahvaljujući i Zoranu Kaliniću koji je izazov prihvatio sa oduševljenjem i objeručke, treba da grade svoju budućnost. Zagrljaj svjetskih prvaka iz Tokija 1983. godine i uloga STSCG u tom događaju su za mene bili putokaz kako dalje, i mi u STSCG smo znali da smo na pravom putu”, kazao je Kaluđerović.

On je naglasio da je njihov revijalni stonotenisku meč u Crnoj Gori bio mnogo više od prebacivanje celuloidne loptice preko mrežice na zelenom stolu.

"Zeleni salon hotela Crna Gora u Titogradu i zeleni stototeniski sto su bili dah novih proljeća na našim prostorima oko kojih i decenijama kasnije treba da gradimo naša prijateljstva kako bi nastavili djela koja smo započeli zajedno sa našim Šurbom”, kazao je Kaluđerović.

Prema njegovim riječima, događajima koji su tada mijenjali tok istorije prisustvovalo je malo ljudi, ali je zamajac novih prijateljstava iskrenih i čestitih posađen i ne može ga više niko zaustaviti.

“Šurbek je bio i moj lični prijatelj, prijatelj moje porodice i na to sam ponosan, ali i još tužniji zbog njegovog preranog odlaska jer je imao još mnogo toga da pruži Hrvatskoj, Crnoj Gori, stonom tenisu, ali i svim sportistima i ljudima dobre volje”, kazao je Kaluđerović.

On je naglasio da je Šurbek bio čovjek kada je to bilo najteže.

“Na ovim prostorima je bilo mnogo sportista poput Novaka Đokovića i Luke Modrića i upravo ovih dana kada nas je napustio veliki Šurba, znam da je čovjek bio putokaz Modriću i Đokoviću, Dejanu Saviću i Ivici Tucaku, koji više od dvije decenije nakon što je prešao Debeli brijeg i došao u Crnu Goru, nastavljaju putem koji su on i Mate Parlov utabali kada je bilo najteže bit čovjek, a oni su bili gromade”, kazao je Kaluđerović.

On je naglasio da je svima njima zajedničko svima da su svjetski šampioni, ali i šampioni izvan sportskih borilišta.

“To je teži dio posla - ostati velik i častan, uzvišen, običan i istovremeno pedagog i učitelj ljudima. Zbog toga danas kada se opraštam od svog prijatelja i brata teško mi da se uzdržim i zaustavim suze jer smo svi mi koji volimo sport i ljude ostali bez brata, prijatelja i učitelja”, kazao je Kaluđerović.

Šurbek je sahranjen danas u Zagrebu.

Bonus video: