Crnu Goru (ne)očekuje puna Marakana

Fudbalska reprezentacija Srbije nema veliku podršku navijača, teško da će stadion biti pun i protiv Crne Gore. Zašto je takva situacija u komšiluku i zbog čega “orlovi” nemaju podršku javnosti, pitali smo kolege iz Beograda
137 pregleda 0 komentar(a)
Crna Gora - Srbija, Foto: Savo Prelević
Crna Gora - Srbija, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 16.11.2018. 09:17h

Od specijalnog izvještača “Vijesti”

Prije desetak dana na stadionu “Rajko Mitić” u Beogradu atmosfera je bila spektakularna, Crvenu zvezdu je protiv Liverpula do istorijske pobjede u Ligi šampiona nosilo preko 50 hiljada navijača.

A sjutra, na istom stadionu, reprezentacija Srbije ne bi trebalo da ima ni približno isti broj fanova uz sebe protiv Crne Gore, niti će atmosfera biti tako “užarena”...

Nije tajna, reprezentativni fudbal u Srbiji nije specijalno popularan, naročito u posljednje vrijeme.

Zašto je to tako, koji je razlog animoziteta, zbog čega je na prošlom meču sa Rumunijom “orlove” bordilo svega šest hiljada navijača, ne računajući osnovce kojima su podijeljene karte?

U Beogradu, dva dana pred meč, nema ni najmanjih nagovještaja da se u subotu igra utakmica protiv Crne Gore, što je sušta suprotnost od onoga što je viđeno u Podgorici prije više od mjesec.

"Interesovanje za ovaj meč nije pretjerano, niti vlada neka euforija. Nije to ništa novo kada su u pitanju utakmice reprezentacije Srbije u Beogradu. Posljednji put je stadion bio pun u kvalifikacijama za Mundijal protiv Austrije, Velsa i Gruzije", kaže novinar lista “Alo” Miloš Živković.

Razloga za to je mnogo, a dobro su poznati i crnogorskoj javnosti.

"Liga nacija očigledno ne zanima previše ljubitelje fudbala. Pomalo je tako zbog ne baš sjajnog nastupa na Mundijalu u Rusiji, ali i zato što rivali nisu posebno atraktivni. Meč sa Crnom Gorom je na neki način istorijski, ali navijače to baš ne zanima, što je zanimljivo na neki specifičan način", kaže Živković.

Srbija je prije desetak godina imala i rezultate i atmosferu u kvalifikacionom ciklusu za Mundijal. To je period kada je na klupi bio Radomir Antić, koji ih je i odveo u Južnu Afriku.

"Ljudi su nakon otpuštanja Radomira Antića masovno izgubili povjerenje u reprezentaciju. Kasnije su se smjenjivali selektori poput Siniše Mihajlovića, Miroslava Đukića, Vladimira Petrovića Pižona, Radovana Ćurčića. Nije bilo prave atmosfere, zato je i došlo do neuspješnog osmogodišnjeg perioda", ističe Živković.

Pred Mundijal u Rusiji ove godine je smijenjen i Slavoljub Muslin, kojeg je naslijedio početnik u trenerskom poslu Mladen Krstajić, dotadašnji prvi pomoćnik.

"Muslin je donekle bio vratio vjeru u nacionalni tim time što je osigurao plasman na SP, ali je uslijedio šokantan raskid ugovora. Uprkos opštenjem mišljenju da je Krstajić mlad i neiskusan da bude selektor, Srbija je imala podršku u Rusiji. Sve je bilo kako treba do utakmice sa Švajcarskom. Taj poraz je svima teško pao, a i značio je eliminaciju. Sada, opet sve zavisi od toga da li će Srbija izboriti plasman na Evropsko prvenstvo. Onda bi i Krstajić mogao da bude manje kritikovan", zaključio je Živković.

Mitrović: Moramo da im uzvratimo na gostoprimstvu

Srbija mora da bude dobar domaćin - poručuje momak koji je presudio Crnoj Gori u Podgorici, dvostruki strijelac Aleksandar Mitrović.

"Imali smo odličan prijem, u hotelu, u gradu, nije bilo ni najmanjeg incidenta, sve je bilo na visokom nivou. Mislim da smo dužni Crnoj Gori da im vratimo na isti način", kaže napadač Fulama.

Srbija ima maltene “meč-loptu” za 1. mjesto u grupi, jer će u posljednjem kolu dočekati otpisanu Litvaniju.

"Znamo šta nas očekuje, igramo pred našom publikom i idemo na pobjedu. Jesam dao dva gola na prvom meču protiv Crne Gore, ali je samo važno da ekipa igra dobro, a onda će biti i pogodaka. Nije važno ko ih postiže, treba da pobijedimo i ovjerimo prvo mjesto", dodao je Mitrović.

Crna Gora nema Jovetića i Savića, što olakšava posao domaćinu.

" Svi znamo da je Jovetić odličan igrač, u prvom meču je bio rovit i nije bio na nivou na kojem zna da bude. Protiv Litvanije u timu je bio Mugoša, postigao je dva gola, tako da će svaki igrač koji nastupi imati želju da se iskaže", dodao je Mitrović.

Slično razmišlja i Dušan Tadić.

"Sigurno je da će im nedostajati Savić i Jovetić, jer su im glavni igrači, žao mi je što neće igrati, jer ja uvijek volim da svaki tim igra u najjačem sastavu. U Podgorici smo pokazali da smo kvalitetniji od Crne Gore, alli moram da naglasim i da oni imaju veoma dobre igrače i da nisu nikako za potcjenjivanje", istakao je vezista Ajaksa.

Bonus video: