Engleska je jača nego ikad, pažnja na Kosovo, ali možemo sa svima

Dolazimo iz četvrtog ranga, ne možemo da prijetimo nikome, ali možemo da se borimo sa svima. Česi su čvrsti, disciplinovani, neugodni, ali imamo šansu da im se donekle revanširamo za poraz u baražu 2011. Bugari su nepredvidivi, opasni iz drugog plana... - kaže za “Vijesti” Stefan Savić
135 pregleda 14 komentar(a)
stefan savić, Foto: Savo Prelević
stefan savić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 04.12.2018. 11:13h

Žrijeb kvalifikacionih grupa za odlazak na EURO 2020, vratio je Stefana Savića sedam godina unazad, na početke njegove karijere i na, kako kaže, najljepši period u nacionalnom timu.

Jasno je i zbog čega – Crna Gora će u grupi A igrati sa Engleskom i Bugarskom, kao i Češkom, rivalima u kvalifikacijama i plej-ofu za Evropsko prvenstvo 2012.

„Bile su to dvije godine fudbalske bajke, koja, nažalost, nije imala srećan kraj, ali su uspomene zaista lijepe. Mislim da je to bio najljepši period u reprezentaciji, ta euforija, iščekivanje, snovi...“, kaže Savić za „Vijesti“.

Godine su prošle, Savić je tada imao tek 19-20, promijenila se, donekle, i fudbalska mapa, ali je favorit ostao isti – Engleska.

„Englezi su jači nego što su bili prije 7-8 godina“, kaže Savić, iako su dres „gordog Albiona“ u premijernim duelima sa Crnom Gorom, u to vrijeme nepoznatom selekcijom, nosili Runi, Lampard, Džerard, Teri...

„Imaju mladu ekipu, igraju odlično, polufinalisti su Mundijala... Veliki su favoriti, a mi ćemo se sa ostalim selekcijama boriti da im otežamo posao i za drugo mjesto“.

Crna Gora sanja snove iz četvrtog šešira, na papiru su bolje i selekcije Češke i Bugarske...

„Dolazimo iz četvrtog ranga, ne možemo da prijetimo nikome, ali možemo da se borimo sa svima. Česi su čvrsti, disciplinovani, neugodni, ali imamo šansu da im se donekle revanširamo za poraz u baražu 2011. godine. Bugari su nepredvidivi, opasni iz drugog plana...“, ističe Savić.

Težinu grupe A upotpunila je najslabije rangirana selekcija – Kosovo.

„Mislim da je Kosovo najbolji tim iz petog šešira. To je nova selekcija, sa mladim igračima, koji žele da se dokažu... Mogu da iznenade svakoga, biće izuzetno teško sa njima, ne samo nama, nego svima“, napominje Savić.

Kvalifikacije počinju za nešto manje od pola godine, Crna Gora kreće iz Sofije, 22. marta, pa dočekuje Englesku, tri dana kasnije...

„Ima vremena do tada, najvažnije je da budemo zdravi i kompletni. Kada smo u najboljem sastavu možemo mnogo, ali imali smo previše pehova u posljednje vrijeme. Ne pamtim kada smo igrali sa najjačim timom. To je veoma bitan uslov za rezultate, jer imamo malu bazu, svaki igrač nam je važan, a odsustvo 5-6 fudbalera osjetile bi i jače i veće selekcije“, napominje Savić.

Bez obzira na sastav grupe, na snagu rivala, ambicije Crne Gore su plasman na veliko takmičenje...

„To je naš san i mi ćemo uraditi sve da ga ispunimo. Imamo mlad tim, Jovetić i ja smo praktično najstariji, a tek ulazimo u najbolje godine... Radimo dobro, imamo atmosferu, sada smo već, možemo reći, dugo sa Tumbakovićem i ubijeđen sam da rastemo kao ekipa. Ne želimo da se razmećemo izjavama, već da se borimo kao i uvijek, da se nadamo da ćemo biti svi spremni i zdravi kada budu utakmice i da vjerujemo da možemo da ostvarimo našu najveću želju“, kazao je Savić.

Bonus video: