Fenomen Totenhem: Štede, obaraju rekorde i bore se za titulu

Totenhem ima jedan od nižih platnih fondova u najbogatijoj svjetskoj ligi i uprkos tome godinama unazad je konkurent za trofeje
971 pregleda 0 komentar(a)
Karikatura Eurosporta koja oslikava tabelu Premijer lige nakon 25 kola
Karikatura Eurosporta koja oslikava tabelu Premijer lige nakon 25 kola

Borba za titulu u Premijer ligi vodiće se između tri kluba - Liverpula, Mančester sitija i iznenađujuće Totenhema.

Sparsi, doduše, kasne pet bodova za Sitijem i Liverpulom nakon 25. kola, ali su do takvog uspjeha došli uz nesvakidašnje rekorde.

Totenhem je, naime, jedina ekipa u istoriji najbogatije svjetske lige, Premijer lige, koja u dva vezana transfer roka nije dovela pojačanje...

U tom periodu konkurenti su potrošili za pojačanja preko 600 miliona eura (Čelsi 210, Liverpul 182, Arsenal 82, Mančester siti 77, a Junajted 61 milion), a Totenhem je gledajući budžet tek šesta ekipa u Engleskoj.

Uz to je prema platnom fondu još niže rangiran.

Zato se u domen fantatiske svrstava i kontinuitet sjajnih rezultata Totenhema, koji će, sasvim izvjesno, i četvrtu sezonu zaredom završiti u top 4.

Fudbaleri Totenhem

Skeptici će reći da Totenhem ne zna za trofej od Liga kupa 2008, ali se zaboravlja da je u neuporedivo bogatijoj konkurenciji igralo i finale Liga kupa 2015. godine, a 2016. se do finiša borio za titulu prvaka sa Lesterom.

- Da biste sagledali rezultat Totenhema morate se osvrnuti do nivoa, tačnije dna sa kojeg smo krenuli 2014. godine. Četiri i po godine kasnije, mi smo uvijek u top 4,uskoro ćemo i dostići nivo najbogatijih klubova, Mančester sitija, Mančester junajteda..., i borićemo se za trofeje. Nisam saglasan da bi bilo koji trofej dao vjetar u leđa ekipi, ali jesam da će se to desiti ako budemo stalni učesnici Lige šampiona - jasan je menadžer Sparsa Maurisio Poketino.

Maurisio Poketino, trener Totenhema

A nivo Totenhema nisu podigli samo visoki prihodi od izborenih čelnih pozicija u Premijer ligi i Ligi šampiona, već i sjajna igra ekipe argentinskog stratega, kojom su zaslužili neskrivene simpatije širom svijeta. Zato se Poketino godinama smatra kadrom za Real, Junajted...

Sve to omogućilo je Totenhemu da sagradi svoj novi, supermoderni stadion, pa od proljeća neće iznajmljivati “Vembli”.

Rezultat te atraktivne igre Totenhem je i rekord Premijer lige sa 29 utakmica zaredom bez remija. Učinak u tom nizu su 22 pobjede i sedam poraza, pa su Sparsi srušili rekord Boltona iz 2011. godine (28 mečeva).

Bonus video: