Rusija optužena da je prikrivala doping rezultate mladih fudbalera

Etička komisija Fife saopštila je da će "detaljno ispitati izvještaj" o navodima prikrivanja dopinga u fudbalu i ulogu Mutka, koji je član Savjeta Fife
1 komentar(a)
Vitalij Mutko, Foto: Www.biathlonews.com
Vitalij Mutko, Foto: Www.biathlonews.com
Ažurirano: 19.12.2016. 20:03h

Rusija je prikrila sumnjive doping rezultate petorice mladih fudbalera, navodi se u mejlovima pribavljenim u istrazi Svjetske antidoping agencije (WADA), saopštila je Etička komisija Međunarodne fudbalske federacije (Fifa).

Dokumentaciju je ovog mjeseca objavio istražitelj WADA Ričard Meklaren u sklopu istrage o navodnom sistemskom dopingu u Rusiji uz podršku države.

Kako se navodi, postoji pet sumnjivih doping uzoraka ruskih fudbalera u selekcijama do 17 i 21 godine iz 2013. i 2014.

Meklaren je svojevremeno optužio bivšeg ministra sporta Rusije Vitalija Mutka za prikrivanje jednog pozitivnog doping rezultata iz ruske lige.

Etička komisija Fife saopštila je da će "detaljno ispitati izvještaj" o navodima prikrivanja dopinga u fudbalu i ulogu Mutka, koji je član Savjeta Fife.

Nisu objavljena imena fudbalera čiji su doping testovi sumnjivi, a Asošiejtid pres je naveo da je uoči utakmice mlade reprezentacije Rusije sa Estonijom fudbaler jednog vodećeg ruskog kluba dao uzorak za koji su "očitavanja na kanabis bila velika".

Uefa i Fudbalski savez Rusije, čiji je Mutko predsjednik, odbili su da komentarišu ove navode.

Bonus video: