Da li je Luka Modrić bio toliko bolji od svih?

"Frans fudbal“, koji dodjeljuje Zlatnu loptu, izvinio se Inijesti, što prestižna nagrada nikada nije došla u njegove ruke, za koju godinu će možda i Riberiju zbog 2013, moguće i Grizmanu za 2018.
212 pregleda 28 komentar(a)
Luka Modrić, Foto: Reuters
Luka Modrić, Foto: Reuters
Ažurirano: 04.12.2018. 08:40h

Luka Modrić je uradio nešto što niko prije njega nije uspio – igrama je ubijedio igrače, trenere i novinare, makar većinu njih, da je bio apsolutno najbolji fudbaler na svijetu u 2018. godini.

On je jedini igrač koji je u istoj godini uzeo sve moguće nagrade – Zlatnu loptu, Fifinu "The Best“, Uefinu za najboljeg igrača u Evropi, kao i nagradu za najboljeg fudbalera Svjetskog prvenstva.

Treći je igrač u istoriji koji je iste godine proglašen za najboljeg fudbalera Svjetskog prvenstva i bio vlasnik Zlatne lopte.

Prije njega ta dva trofeja istovremeno su imali samo Johan Krojf (1974) i Bobi Čarlton (1966).

Istina, od 1956. do 1995. Zlatna lopta je mogla da pripadne samo Evropljanima, u posljednje 23 godine kandidati su svi igrači koji igraju u Evropi.

Po "novim“ pravilima, nema dileme da bi Dijego Maradona 1986. objedinio priznanja, kao i Romario 1994, koji je te godine bio najbolji igrač svijeta u izboru FIFA.

Paradoksalno, Maradona i Pele nikada nisu zvanično proglašeni za najbolje fudbalere planete...

Stari asovi, legende fudbala, bili su uskraćeni pravilima, ograničenjima i manjim brojem mogućnosti (FIFA je nagrade počela da dodjeljuje 1991, UEFA 2011) da se njihove vještine, rezultati u klubovima i nacionalnim timovima vrednuju pojedinačnim nagradama, koje su dostupne novim zvijezdama.

Ali, i u ovih 20 i nešto godina bilo je toliko dobrih, vrhunskih igrača, pa nijedan, do Modrića, nije osvojio baš svako moguće priznanje.

Ni Zidan 1998, ni Brazilac Ronaldo 2002, Kanavaro 2006, Inijesta 2010, ni Mesi 2014...

Da li je zaista Modrić bio toliko dominatan ove godine, kao niko nikad u istoriji fudbala...?

Dominantniji od Zidana, Ronalda, Inijeste, Mesija, Kristijana...?

Da u dobu, u kome Mesi i Kristijano prelaze sve granice, on bude taj koji će ih pomjeriti.

Imao je 32-godišnji vezista sjajnu godinu, nezaboravnu, sa Hrvatskom i Realom, zaista je blistao na Mundijalu, ali ostaje, čini se, veliko – ali...

"Frans fudbal“, koji dodjeljuje Zlatnu loptu, izvinio se Inijesti, što prestižna nagrada nikada nije došla u njegove ruke, za koju godinu će možda i Riberiju zbog 2013, moguće i Grizmanu za 2018.

Možda bi i FIFA jednog dana trebalo da se izvini Ronaldu što je nagradu za najboljeg igrača Mundijala 2002. dodijelila Oliveru Kanu...

Modrićeva godina jeste bila posebna, ali isključivo zbog učinka na Svjetskom prvenstvu.

Na klupskoj sceni, koja traje duže od mundijalske, ipak, se zna ko su "gazde“ današnjeg fudbala...

Bonus video: