Infantino: I Modrić će prihvatiti tehnologiju kad mu donese pobjedu

"Nismo pogriješili uvođenjem tog sistema. Rezultati su dobri, a igra da se gotovo i ne prekida", dodao je Infantino, prenosi Hina.
0 komentar(a)
Đani Infantino, Foto: AP/BETA
Đani Infantino, Foto: AP/BETA
Ažurirano: 17.12.2016. 15:27h

Predsjednik Svjetske fudbalske federacije (FIFA) Đani Infantino rekao je danas da ta organizacija nije pogriješila uvođenjem video tehnologije.

Infantino je dodao da će i reprezentativac Hrvate Luka Modrić prihvatiti video tehnologiju kada pobjedi zahvaljujući snimku koji će pomoći sudiji da donese ispravnu odluku.

"Kažete da se Modrić naljutio? Bilo je konfuzije, ali on to sigurno razumije i razumjeće nužnost njene upotrebe kada jednom pobjedi zahvaljujući njoj. Na to vrijedi utrošiti 30 sekundi", rekao je Infantino uoči finalne utakmice svjetskog klupskog prvenstva između Real Madrida i japanske Kašime.

"Nismo pogriješili uvođenjem tog sistema. Rezultati su dobri, a igra da se gotovo i ne prekida", dodao je Infantino, prenosi Hina.

Na aktuelnom klupskom prvenstvu u Japanu FIFA je prvi put uvela mogućnost da sudije na temelju pregleda video snimka prosuđuju situacije ili isprave grešku.

Veznom igraču Real Madrida Luki Modriću se taj način donošenja odluka ne sviđa, pa je rekao da se nada da će biti ukinut nakon takmičenja u Japanu jer zbunjuje igrače.

Šef sudija pri FIFA Masimo Buzaka ne slaže se sa ocjenom kritičara da pregled snimka oduzima previše vremena.

"Gubi se vrijeme i kada igrači padaju na teren, pa leže minut ili više, a takodje kradu vrijeme i prlikom izvođenja kornera. Odluka će, na kraju, uvijek biti u rukama glavnog sudije", rekao je Buzaka.

Video suđenje će se nastaviti ako rezultati budu dobri, naveli su vodeći ljudi FIFA.

"Uvešćemo ovo na svim takmičenjima ako rezultati budu pozitivni. Tehnologija će se koristiti samo prilikom nejasnoća oko toga je li postignut gol, dosuđivanja kaznenih udaraca, dodjeljivanja crvenih kartona, kao i kada nije jasan identitet igrača koji su učestvovali u pojedinom događaju na terenu", rekao je Infantino.

Bonus video: