HRVATSKI AS DOBRO PROŠAO

Luka Modrić izbjegao suđenje zbog davanja lažnog iskaza u korist Zdravka Mamića

Vanraspravno vijeće odluku je donelo prošle sedmice, ali se čekalo da ona bude danas zvanično potvrđena
91 pregleda 0 komentar(a)
Luka Modrić, Foto: Reuters
Luka Modrić, Foto: Reuters
Ažurirano: 03.12.2018. 14:45h

Vanraspravno vijeće Županijskog suda u Zagrebu potvrdilo je odluku opštinskog suda kojom je obustavljen postupak protiv kapitena hrvatske fudbalske reprezentacije i igrača Real Madrida Luke Modrića zbog davanja lažnog iskaza na suđenju bivšem čelniku Dinama Zdravku Mamić, rekao je portparol zagrebačkog Županijskog suda Krešimir Devčić.

Devčić je za agenciju Beta rekao da je vanraspravno vijeće tog suda odbacilo žalbu državnog tužilaštva na odluku opštinskog suda čime je ona postala pravosnažna.

Opštinski sud u Zagrebu krajem septembra odbacio je optužnicu protiv Luke Modrića koja je protiv njega podnijeta prije devet meseci. Na tu se odluku, međutim, žalilo državno tužilaštvo.

Vanraspravno vijeće odluku je donelo prošle sedmice, ali se čekalo da ona bude danas zvanično potvrđena.

Tužilaštvo je teretilo Modrića da je 13. juna prošle godine na suđenju Mamiću i još trojici optuženih, svjesno neistinito iskazao da je anekse ugovora o profesionalnom igranju fudbala, kojima se reguliše podjela transfernog obeštećenja 50:50 odsto između njega kao igrača i kluba u kojem je igrao, potpisivao svaki put kada bi produžavao profesionalni ugovor i da je te anekse ponovo potpisao poslije odlaska u novi klub zbog navodne izmjene bankovnog računa na koji novac treba da bude uplaćen.

Tužilaštvo Modrića tereti da je navedeno iskazivao iako je znao da to ne odgovara istini, jer je navedene anekse potpisao u vrrijeme kada je već igrao za novi klub, poslije realizacije ugovora između ovih klubova, pri čemu je cjelokupan iznos pripao matičnom klubu. Oni, naime, vjeruju da je Modrić promijenio iskaz u korist Mamića.

Modrić je na suđenju Mamiću i ostalima svjedočio o detaljima svog transfera u Totenhem 2008. godine. Njegov, kao i transfer igrača Liverpula Dejana Lovrena u strane klubove su predmet optužnice protiv Mamića, a tužilaštvo smatra da dvojica igrača nisu imala pravo na 50 odsto transfernog obeštećenja, već da je na taj način Mamić izvlačio novac iz Dinama.

Tužilaštvo je zbog istog slučaja podiglo optužnicu zbog davanja lažnog iskaza i protiv Lovrena.

Optužnica protiv Modrića isprva je podignuta pred osječkim sudom, gdje se sudilo i Mamiću, ali je slučaj u međuvremenu preseljen u Zagreb.

Bivši čelnik Dinama Zdravko Mamić, njegov brat Zoran Mamić, bivši Dinamov direktor Damir Vrbanović i poreznik Milan Pernar nepravosnažno su u junu proglašeni krivima za izvlačenje oko 116 miliona kuna (15,5 miliona eura) i nanošenje štete državnom budžetu od oko 1,6 miliona eura. Svi su osudjeni na zatvorske kazne - Zdravko Mamić na šest i po godina, Zoran Mamić na četiri godine i 11 meseci, a Vrbanović, koji je izvršni direktor Hrvatskog fudbalskog saveza (HNS), na tri godine. Uz njih je osudjen i poreznik Milan Pernar koji je dobio četiri godine i dva meseca zatvora. Prema hrvatskom zakonu, osobe osudjene na kaznu veću od pet godina moraju u zatvor do pravosnažnosti presude, ali je Zdravko Mamić uoči izricanja presude pobegao u BiH, čije državljanstvo ima uz hrvatsko.