Zvanično: Ronaldo osvojio Zlatnu loptu

102 pregleda 7 komentar(a)
Kristijano Ronaldo, Foto: Beta-AP
Kristijano Ronaldo, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 12.12.2016. 19:18h

Bilo je jasno još od ljetos kada je Portugal postao prvak Evrope, a prije nekoliko minuta je stigla potvrda - Kristijano Ronaldo je osvojio Zlatnu loptu u izboru "Frans fudbala" za prošlu sezonu.

Nije bilo dileme, igrač koji je predvodio Real do titule u Ligi šampiona, a Portugalce do evropske krune i teško da je mogao da ostane bez ovog priznanja, ukupno četvrtog u karijeri.

CR7 je bio najbolji i 2008, 2013. i 2014. godine.

"Ni u snu nisam pomislio da bih ovu nagradu mogao da dobijem četiri puta. Veoma sam srećan i želim da zahvalim svim saigračima u Realu i Portugalu", rekao je Ronaldo.

Ronaldo je na jednu nagradu manje od velikog rivala Lionela Mesija, a ova dva igrača su jedini koji su osvajali Zlatnu loptu od 2008. godine...

Portugalac je u 2016. godini, pored pehara koje je podigao, na 55 utakmica dao 51 gol, a upisao je i 17 asistencija.

"Frans fudbal" još objavio i da je Mesi po broju glasova drugi na svijetu, prma očekivanjima treće mjesto je pripalo Antoanu Grizmanu...

Luis Suares je bio četvrti, a TOP je zaokružio i treći igrač Barselone - Nejmar.

U TOP 5 nije bilo mjesta za Gareta Bejla koji je šesti igrač na svijetu, iako je osvojio Ligu šampiona sa Realom i stigao do polufinala Eura sa Velsom.

U prvih 10 su još Rijad Marez, Džejmi Vardi, Pepe i Đanluiđi Bufon, na 11. mjestu je Pjer-Emerik Obamejang, Pol Pogba 14...

Od ove godine Fifa više ne dodjeljuje nagradu Zlatna lopta, jer je okončala šestogodišnju saradnju sa magazinom "Frans fudbal" koji je zadržao prava na naziv i nagrade igračima.

Glasalo je 173 novinara (nema više kao ranije da glasaju i selektori i kapiteni reprezentacija), a među njima je i novinar "Vijesti" Danilo Mitrović.

On je dao pet bodova Ronaldu, tri Mesiju, a jedan Bejlu...

Bonus video: