Devet dugih godina: Sjećate li se ko je osvojio Zlatnu loptu prije Mesija i Ronalda?

Prije 10 godina kada je Fabio Kanavaro osvojio prestižnu nagradu, Mesi i Ronaldo nisu bili na podijumu, a tada je još uvijek Toni Bler bio premijer Velike Britanije, Džordž Buš predsjednik Sjedinjenih Američkih Država, a Donald Tramp je vodio rijaliti "Šegrt"
5 komentar(a)
Leo Mesi, Kristijano Ronaldo, Foto: Reuters
Leo Mesi, Kristijano Ronaldo, Foto: Reuters
Ažurirano: 12.12.2016. 10:22h

Kristijano Ronaldo će večeras dobiti Zlatnu loptu i to će biti deveti put u nizu da on ili Leo Mesi osvajaju tu nagradu.

Posljednji put kada je neko drugi bio osvajač, svijet je bio daleko drugačiji.

Kaka je 2007. osvojio Zlatnu loptu, ali su Ronaldo i Mesi bili odmah iza.

Prije 10 godina kada je Fabio Kanavaro osvojio prestižnu nagradu, Mesi i Ronaldo nisu bili na podijumu, a tada je još uvijek Toni Bler bio premijer Velike Britanije, Džordž Buš predsjednik Sjedinjenih Američkih Država, a Donald Tramp je vodio rijaliti "Šegrt".

Iako je teško prognozirati naredne pobjednike, nadu da će se dobitnik možda promijeniti nosi to što su Frans Fudbal i FIFA odlučili da više ne dodjeljuju nagradu zajedno, i opet će samo panel novinara odlučivati o nagradi.

Da su se samo novinari, a ne i selektori i kapiteni pitali, dva puta bi Zlatnu loptu osvajali drugi igrači.

Vesli Snajder bi bio nagrađen 2010. godine kada je sa Interom osvojio Ligu Šampiona, Seriju A i kup Italije, a poražen je u finalu Svjetskog prvenstva od Španije. Po glasovima novinara iza njega su bili Španci Ćavi i Inijesta, a Mesi je bio četvrti, no glasovi kapitena i selektora su dodati i Mesi je tada osvojio svoju drugu Zlatnu loptu.

Tri godine kasnije, Frenk Riberi je dobio najviše glasova novinara, jer je sa Bajern Minhenom osvojio Ligu Šampiona, Bundesligu i kup Njemačke, ali je Ronaldo glasovima selektora i kapitena nadoknadio 125 bodova minusa nakon glasova novinara.

Novinari spekulišu ko bi mogao da se uključi u trku naredne godine, jer nema velikog prvenstva za reprezentacije. Pominju se Luis Suarez, Nejmar, Geret Bejl, Antoan Grizman, Rober Levandovski, Pjer-Emerik Obamejang, Aleksis Sančez, Mesut Ozil, Eden Azar, Serhio Agero, Pol Pogba...

Bonus video: