Nikšićani teško pobjeđivali, još teže gubili

Izabranici Nebojše Jovovića su jedina ekipa koja svoje ciljeve i dalje može da ispuni na oba fronta - i u prvenstvu i u Kupu Crne Gore
2 komentar(a)
Sutjeska, Foto: Filip Roganović
Sutjeska, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 10.12.2016. 12:19h

Čudna polusezona Sutjeske, sa velikim brojem remija - sedam puta u 17 kola, od čega čak pet puta na osam mečeva na domaćem terenu, izabranici Nebojše Jovovića odigrali su neriješeno.

Bilo je teško pobijediti Nikšićane ove jeseni, a na stadionu kraj Bistrice i nemoguće - Sutjeska je, naime, jedina ekipa u ligi koja nema domaći poraz.

Sa druge strane, i Nikšićani su strašno teško dobijali svoje rivale, a lakše u gostima nego kraj Bistrice, gdje su se uz pet remija samo tri puta radovali.

Da je ovo početak 90-ih, kada su se za pobjedu dobijala dva boda, Sutjeska bi bila u igri čak i za titulu, ovako trener Jovović ima skoro tri mjeseca zimske pauze da pronađe način kako da na proljeće remije pretvori u - pobjede.

Naročito zbog toga što je njegovom timu u gotovo svakom remiju nedostajalo tako malo za trijumf, posebno u mečevima sa vodećima, ekipama Budućnosti i Mladosti.

"U najvećem broju mečeva koje smo odigrali neriješeno bili smo dosta bliži pobjedi od protivnika", kaže Jovović.

Njegova ekipa je puno promašivala, možda i najviše u ligi, ali sreća ili nesreća nisu kategorije u kojima trener Sutjeske traži alibije.

"Sve se u fudbalu dešava s nekim razlogom, sve se zasluži ili ne zasluži. Zato ćemo u narednom periodu napraviti analizu i probati da utvrdimo zašto smo toliko promašivali, a zašto smo, s druge strane, primili nekoliko jako čudnih golova", dodaje 42-godišnji trener.

Iza Sutjeske je, ipak, uspješna jesen, ako se uzme u obzir malo šira perspektiva - Nikšićani su, naime, jedina ekipa koja svoje ciljeve i dalje može da ispuni na oba fronta, i u prvenstvu i u Kupu.

Upravo je plasman u polufinale najmasovnijeg takmičenja, u kojem Sutjeska traži prvi pehar u samostalnoj Crnoj Gori, „izvukao“ polusezonu koju su Nikšićani završili kao peti na tabeli.

"Sve je otvoreno dok god smo u igri na oba fronta. U prvenstvu samo peti, ali opet nadomak Evrope, dok je plasman u polufinale Kupa nešto što nam takođe mnogo znači. S druge strane, posebno me hrabri napredak u igri u posljednja dva mjeseca. Zato sam uvjeren da na proljeće Sutjeska može samo bolje od ovoga".

Poraz od Rudara u posljednjem kolu jeseni, kojim je Sutjeska prekinula seriju od devet utakmica bez poraza, i zbog kojeg je sa treće pala na petu poziciju, Jovovića je najviše zabolio.

"Šteta zbog tog poraza, po svim parametrima ga nismo zaslužili, ali opet kažem - za sve postoji razlog, nešto nismo uradili kako treba i zbog toga smo izgubili".

I bez dublje analize, Jovović zna segment u kojem je njegova ekipa najviše podbacila i koji mora da popravi u nastavku sezone.

"Po mom mišljenju, nismo dali dovoljno golova, barem onoliko koliko smo imali kapacitet da damo. Neki fudbaleri imaju kvalitet, ali nisu pružili onoliko koliko objektivno mogu".

Slijedi prelazni rok, i Sutjeska će pokušati da dovede neko novo ime, ali ne po svaku cijenu.

"Imamo kostur ekipe, nadam se da ćemo ga zadržati, a ako budemo dovodili nove igrače, to treba da budu prava pojačanja, i u ljudskom i u igračkom smislu. Nećemo dovoditi samo da bismo dovodili. U svakom slučaju, pokušaćemo da iskoristimo zimu kako bismo zaoštrili konkurenciju i napravili dodatni filter", zaključuje Nebojša Jovović.

Polusezona bez povreda i kartona

Tačno 20 igrača Sutjeske dobilo je priliku da igra u prvenstvu ove jeseni, a bek Noboru Šimura, štoper Miloš Bakrač, kapiten i vezista Jovan Nikolić i napadač Bojan Božović jedini su igrači koji su odigrali svih 17 mečeva.

Bojan Božović i krilni vezista Veljko Vuković najbolji su strijelci sa po četiri gola, dok je Nikolić dao tri.

Trenera Nebojšu Jovovića posebno raduju još dva podatka.

"Osim Vukovića u jednom kratkom periodu, uopšte nismo imali povrede ove jeseni. Takođe, nismo dobili crveni karton, a mislim da smo i među ekipama sa najmanje žutih. Vjerujem da će ovi podaci posebno doći do izražaja na proljeće, kada nas čekaju borbe na oba fronta", kaže Jovović.

Bonus video: