Vukotić o sjajnoj jeseni: Da li je titula već pod Goricom?

"Mislim da Budućnost i kao tim i kao klub ide naprijed", zaključio je Vukotić
58 pregleda 0 komentar(a)
FK Budućnost, Foto: Filip Roganović
FK Budućnost, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 06.12.2016. 13:55h

Budućnost tokom ljetnje pauze nije imala upravu, igrači su prijetili štrajkom, šuškalo se i da će se u Evropu sa omladincima.

Pola godine kasnije Podgoričani su jesenji prvak sa rekordnom razlikom u odnosu na najbliže rivale, a klub se stabilizovao i organizaciono i finansijski.

"Ni sam nisam očekivao da ćemo napraviti takav progres u igri, ako se samo sjetim kakvih smo sve problema imali tokom ljeta. Prije svih kadrovskih, jer nas je napustilo nekoliko fudbalera, neki od njih koji su trebali da budu nosioci igre, a došao je samo jedan, Goran Vujović", kaže trener Budućnosti Miodrag Vukotić.

Budućnost se prošetala domaćim prvenstvom, dominirala je u svim mogućim segmentima – osvojila je najviše bodova (42), ostvarila najviše pobjeda (13), postigla ubjedljivo najviše golova (35), ali i primila najmanje (samo sedam).

"Igrali smo efikasno, atraktivno i napadački, bili smo prvi od početka. Desile su nam se oscilacije u nekim mečevima, ali to je i normalno s obzirom na to da pripreme nismo odradili na pravi način, zbog problema koje ne želim više da spominjem, a koji su sada iza nas", dodaje Vukotić.

Sa dominacijom na terenu ispunjena je možda i glavna misija – igrači su, naime, opet srećni u dresu Budućnosti.

Prije samo nekoliko mjeseci nije izgledalo tako, pa se iz Budućnosti prelazilo i u Mladost...

"Srećni su, naravno, da nije tako ne bi ni napravili ovakve rezultate. Atmosfera je odlična, svi smo jedna porodica. To se može vidjeti kad postižemo golove, kako se igrači raduju, kako se ponašaju".

A za golove su ove jeseni uglavnom bila zadužena trojica napadača – Milivoje Raičević, Radomir Đalović i Goran Vujović dali su ih ukupno 22.

"Te brojke me posebno raduju, jer su mnogi bili skeptični kako će njih trojica zajedno da funkcionišu. Pokazalo se da je to apsolutno moguće, njihova saradnja je izvanredna i samo je pitanje ko je od njih najraspoloženiji na nekom meču", kazao je Vukotić, koji smatra da njegov tim može još bolje.

"Pokazali smo da smo ranjivi, recimo na meču sa Jedinstvom u Bijelom Polju, ili protiv Grblja kada smo ispali u Kupu".

Za još bolje igre su potrebna pojačanja, smatra trener Budućnosti.

"Ako želimo da se spremamo za neke više ciljeve i ozbiljnije takmičenje nego što je ovo sad, za to su definitivno potrebna pojačanja na nekim mjestima. Imamo mali fond fudbalera, 12-13 igrača je iznijelo cijelu polusezonu. Imamo i mlade, talentovane, ali još nedokazane igrače, mislim da bi i oni u jačoj konkurenciji još više napredovali", dodaje Vukotić.

Podgorički klub je krajem avgusta dobio upravu, nakon tačno 16 mjeseci. Iako dobre igre na terenu i stabilan klub teško mogu jedno bez drugoga, ova ekipa se dokazala i prije nego što se „formirao“ klub. Tokom ljeta, u kvalifikacijama za Ligu Evrope, Budućnost je eliminisala Rabotnički i odigrala nezaboravni dvomeč sa Genkom (ispala na penale).

"Te utakmice su nam bile smjernica kako treba da igramo i kako da se ponašamo. Dale su nam sigurno i dodatni motiv".

„Plavi“ sad opet razmišljaju o Evropi, i to pola godine ranije...

"Mislim da Budućnost i kao tim i kao klub ide naprijed", zaključio je Vukotić.

Na meti Mijatović, Simović i Ćetković

Golman Milan Mijatović, defanzivac Janko Simović i vezista Marko Ćetković su fudbaleri koje će Budućnost pokušati da dovede ove zime.

Druga dvojica su već nosila dres Budućnosti, dok je golman Mijatović ljetos bio na pragu dolaska pod Goricu, ali je produžio u azerbejdžanski Nefči, odakle se vratio u Dečić kada mu je transfer propao.

Simović je igrao za Budućnost kod Vukotića u prvom dijelu prošle sezone, nakon čega se preselio na Tajland, a sada je ponovo slobodan.

Marko Ćetković, nekadašnji reprezentativac, igrao je za Budućnost u sezoni 2013/14. Ovu polusezonu proveo je u Sarajevu.

Pripreme u Antaliji

Nakon punih šest godina, Budućnost će najvjerovatnije ponovo u Antaliju na pripreme.

"To nam je plan, da nakon prvog dijela priprema koje ćemo početkom naredne godine obaviti u Podgorici, odemo 14 dana u u Antaliju. Puno će nam značiti jaki kontrolni mečevi koje ćemo tamo odigrat", kaže Vukotić.

Budućnost je tri puta boravila u modenskom turskom ljetovalištu – 2008, 2009. i 2010. godine.

Bonus video: