Životna i fudbalska tragedija: Šapekoense je bio klub u naletu

Šapekoense je tim koji nema dugove i od 2010. je pratio stabilan i jasan put. Od 2010. je dva puta osvajao državno prvenstvo Santa Katarine i uspio da iz treće lige stigne do prve. U prvu brazilsku ligu je ušao 2014. i uspio da opstane što je rijetko u brazilskom fudbalu gdje se novopromovisani klubovi brzo vraćaju u Seriju B
139 pregleda 8 komentar(a)
Šapekoense, Foto: Reuters
Šapekoense, Foto: Reuters
Ažurirano: 29.11.2016. 13:36h

Uobičajeno da Brazilci kažu da u toj državi 12 fudbalskih klubova ima šansu da osvoji titulu prvaka kada prvenstvo počinje. Mali klub po imenu Šapekoense je razbijao tu logiku i imao šansu da u 2016. postane najuspješniji brazilski klub na međunarodnom planu, navodi se u tekstu sajta Plus55, pisanom samo tri dana prije pada aviona u kom se nalazila čitava fudbalska ekipa. U nesreći je poginulo 76 ljudi, preživjelo je pet, među kojima su tri fudbalera. Na put nije išlo više fudbalera koji zbog povreda, suspenzija ili drugih razloga nisu bili u konkurenciji.

Maleni Šapekoense je trebalo da igra finale Kopa Sudamerikana protiv kolumbijskog Atletika, a prvi meč je bio zakazan za 30. novembar u Medeljinu. Posljednja utakmica i velika šansa za brazilski tim bi bila 7. decembra, ali se ne bi igrala u gradu Šapeko odakle je tim, pa čak ni državi u kojoj se nalazi (Santa Katarina).

Klub je odlučio da se meč igra u Kuritibi, gdje stadion Kouto Pererira može da primi 40.000 ljudi što je kriterijum Konmebola za tako velike utakmice.

"Finansijski aspekt nije za brigu. Uradićemo sve što možemo da pomognemo našim navijačima da dođu na utakmicu", pričao je Mauro Štrumpf, potpredsjednik kluba.

Upravo ta finansijska stabilnost je bila ono što je odvajala Šapekoense od ostalih brazilskih klubova, koji su postali nesolventni i molili državu za oprost dugova zbog njihovih finansijskih grešaka.

Šapekoense je tim koji nema dugove i od 2010. je pratio stabilan i jasan put. Od 2010. je dva puta osvajao državno prvenstvo Santa Katarine i uspio da iz treće lige stigne do prve. U prvu brazilsku ligu je ušao 2014. i uspio da opstane što je rijetko u brazilskom fudbalu gdje se novopromovisani klubovi brzo vraćaju u Seriju B.

Klub je 2015. igrao prvi međunarodni meč u Kopa Sudamerikani, a ove sezone su eliminisale takve klubove kao što su slavni argentinski Independiente i trenutnog šampiona Kopa Libertadores - San Lorenco, što je bio veliki uspjeh za klub osnovan tek 1973.

Funkcioneri Šapekoensea su pričali da je tajna uspjeha u dobrom menadžmentu i strateškoj viziji. Probali su da izbjegnu pravljenje prevelikih skokova, a kao rezultat je dobijena stabilnost kluba.

Izbor Kaio Žuniora za trenera se pokazao kao pravi potez, a brazilski mediji su pisali da nije osvojena Kopa Sudamerikana pokazatelj uspjeha, već da brazilski klubovi treba da se ugledaju na Šapekoense u smislu dobrog administrativnog modela.

Nažalost, sav dobar rad i strpljivo građenje tima je prekinula užasna tragedija...

Bonus video: