Fantastičnih 60 dana Šalkea, Berlin u znaku Bosanca

Vedad Ibišević isključen sedam minuta nakon drugog pogotka za Hertu protiv Majnca
58 pregleda 0 komentar(a)
Markus Vajncer, Foto: Reuters
Markus Vajncer, Foto: Reuters
Ažurirano: 27.11.2016. 18:53h

Šalke je hit, i to ne samo u Njemačkoj. Ekipa iz Gelzenkirhena ne zna za poraz već dva mejseca, a potvrda sjajne formu "kraljevsko-plavih" je i pobjeda nad Darmštatom. Bila je to četvrt6a uzastopna pobjeda Šalkea u svim takmičenjima, a u posljednjih 11 utakmica slavio je devet puta.

Da je cijenjeni trener Markus Vajncirl, sjajno složio ekipu bilo je jasno već u 26. minutu, kada je defanziovac iz Bosne, Sead Kolašinac poravnao rezultat nakon ranog vođstva gostiju.

Da taj gol Helera, ali i nerealizovani penal Kamerunca Maksima Čupo Motinga u 28, minutu, uopšte nije uzdrmao domaću ekipu, potvrdilo se nakon sata igre, kada se Kamerunac iskupio i doveo Šalke u vođstvo. Čupo Moting je bio i asistent kod gola Kolašinca, a za potvrdu pobjede u 90. minutu pobrinuli su se strijelac, Austrijanac Alesandro Šopf i asistent, rezervista iz Ukrajine, Jevhen Konopljanka.

Uprkos sjajnoj seriji, Šalke nakon 12. kola ima 17 bodova, čak sedam od zone direktnog plasmana u Ligui šampiona.

Darmštatu slijedi grčevita borba za opstanak,. pošto je sakupio tek osam bodova.

U posljednjem duelu kola, Herta je zahvaljujući Vedadu Ibiševiću savaldala Majnc. I to nakon preokreta, pošto su gosti poveli gollom Arona Sejdela.

Tada su napadači iz Obale Slonovače i Bosne i Hercegovine, pokazali fudbalsko majstorstvo. Salomon Kalu je asistirao a Ibišević je dublom donio tri boda Herti. Poipularni 32-godišnji napadač iz Bosne je isklučen samo sedam minuta nakon drugog pogotka, ali je i Majnc već imao igrača manje na terenu. Herta je sada treća sa 24 boda, a Majnc je na sredini tabele sa 17.

Rezultati:

Šalke - Darmštat 3:1 (Kolašinac 26, Čupo Moting 60, Šopf 90 - Heler 6)

Herta - Majnc 2:1 (Ibišević 36, 67 - Sejdel 25)

Bonus video: