Skandal potresa Ostrvo: Bivši fudbaleri srušili zid ćutanja o treneru-monstrumu

Nekoliko bivših engleskih fudbalera istupili u javnosti tvrdeći da ih je, dok su bili dječaci, seksualno zlostavljao Beri Benel, nekadašnji trener mlađih kategorija Kru Aleksandre, Mančester sitija i Stouka. Benel je 1998. godine osuđen na devet godina zatvora i trajno isključen iz fudbala...
9 komentar(a)
Seks skandal na Ostrvu, Foto: BBC
Seks skandal na Ostrvu, Foto: BBC
Ažurirano: 25.11.2016. 17:37h

Taman što se tle na Ostrvu malo umirilo poslije otkrivanja korupcionaške afere koja je koštala posla selektora Sema Alardajsa, a novi potres drma engleski fudbal.

Sa aspekta morala, problematičniji i opakiji.

Sve je počelo 16. novembra kada je bivši igrač Burija i Šefild junajteda Endi Vudvord (43) ispričao Gardijanu („The Guardian“) da ga je kao dijete između 11. i 15. godine, u fudbalskoj školi kluba Kru Aleksandra, seksualno zlostavljao Beri Benel.

„Do tada nikome nikada to nisam rekao. To sam juče saopštio i porodici. Otkriti tako nešto je oslobađajuće“ – kazao je Vudvord.

Benel je tokom 90-ih godina 20. vijeka nekoliko puta optuživan zbog sličnih seksualnih izopačenosti, a 1998. godine je osuđen na devet godina zatvora. Tada je i trajno isključen iz fudbalske organizacije.

Kasnije je u SAD odslužio četvorogodišnju zatvorsku kaznu, a 2015. je osuđen na još dvije godine zbog seksualnog zlostavljanja 12-godišnjeg dječaka u trening kampu u Maklesfildu.

Policija Floride ga je opisala kao „nazasito gladnog za dječacima“, a sam je za sebe, u svjedočenju pred sudom 2015. godine, rekao da je „čudovište“.

Šest dana kasnije, optužbama na račun Benela priključio se još jedan bivši igrač Kru Aleksandre Stiv Volters.

„Završetak priče je za mene važan. Dječak ode u klub da igra fudbal, a ne da upropasti svoj život. Ko god je odgovoran, mora da plati za to, pošto nas je više od jednoga", rekao je Volters i dodao da ide na savjetovanja, jer ima problema sa spavanjem i košmarima.

On je naveo da se njegovo ime stalno pojavljivalo u pričama o zlostavljanju, da ga je policija tri puta ispitivala o tome, ali da je uvijek negirao.

"Mislio sam da i dalje imam šansu u fudbalu, zbog toga sam rekao da se ništa nije dogodilo", kazao je Volters.

“Silovan sam preko 50 puta”, kazao je Kris Ansvort, sada 44-godišnjak, koji je nekada igrao u mlađim selekcijama Mančester sitija.

On i Džejson Danford ispričali su da je Benel bio zločinac.

Obojica su imali po devet godina.

“Sjećam se dana kada je Benel počeo da me dodiruje. Rekao sam mu da prestane. Tada je počeo da mi prijeti”, kazao je Danford za BBC.

Sa sličnom pričom je 23. novembra istupio u javnost i Dejvid Vajt, nekadašnji igrač Mančester sitija.

U međuvremenu, bivši član Totenhema i engleski reprezentativac Pol Stjuart (52) kazao je za Miror („The Mirror“) da je i on bio zlostavljan u mlađim uzrastima – a nastupao za Liverpul, Mančester siti i Blekpul - ali nije otkrio ime.

Ipak, može se pretpostaviti da je u pitanju Benel, koji je 80-ih radio u fudbalskoj školi Mančester sitija, a sarađivao je i sa Lidsom i Stoukom.

Benel je prvi put zbog pedofilije optužen prije 21 godinu u SAD i to na četiri godine zatvora.

Nakon izdržavanja kazne, vratio se u Britaniju, gdje je dobio šest godina robije, ali taj slučaj, u to vrijeme, nije dobio veliki publicitet.

I 2015. godine je bio pred sudom, ali nije pravosnažno osuđen.

Kako navode mediji, Benel živi u Milton Kejnsu, pod imenom Ričard Džons.

„Građani“ su se u četvrtak obratili javnosti saopštenjem da ispituje sve veze koje su tih godina imali sa Benelom. I Kru Aleksandra je najavila pokretanje interne istrage.

Priča se proširila, tako da je Gardijan otkrio da je anonimni bivši fudbaler Njukasla prijavio nekadašnjeg trenera mlađih kategorija u klubu Džordža Ormonda...

Ministarka sporta Velike Britanije Trejsi Krauč pružila je punu podršku bivšim fudbalerima koji su javno istupili, ocjenjujući da je njihov čin „nevjerovatno hrabar“.

Oglasila se i Fudbalska asocijacija Engleske, podsjećanjem da je po važećim pravilima osobama sa kriminalnom istorijom zabranjeno da rade sa djecom i da preko 35.000 ljudi godišnje učestvuje na radionicama posvećenim dječjoj bezbjednosti.

FA je 24. novembra otvorila i specijalnu telefonsku liniju za prijavljivanje sličnih slučajeva. Za dva sata javilo se pedesetak ljudi.

Zid ćutanja je srušen – izvjesno je da će se u engleskom fudbalu problemu pristupiti mnogo delikatnije i da će mjere kontrole i nadzora rada sa djecom biti drastično pojačane.

Bonus video: