Budućnost obara rekord Mladosti?

Budućnost ima i priliku da eventualnom pobjedom u direktnom duelu sa glavnim konkurentom ode na pauzu sa najvećom razlikom koju je jedan tim ostvario na polusezoni u Telekom 1. CFL. Rekord drži upravo Mladost, iz prošle sezone - plus devet na kraju jeseni
0 komentar(a)
Budućnost, Foto: Savo Prelević
Budućnost, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 22.11.2016. 14:21h

Fudbaleri Budućnosti igraju najbolji fudbal ove sezone u Telekom 1. CFL, dominiraju u svim elementima, što pokazuje i tabela - dva kola prije kraja prvog dijela prvenstva izabranici Miodraga Vukotića imaju osam bodova više od drugoplasirane Mladosti, imaju najviše pobjeda (11), najviše postignutih (30) i najmanje primljenih golova (samo šest).

Već su osvojili jesenju titulu.

U dva posljednja kola prvog dijela imaju priliku da zaokruže sjajnu jesen, i to baš u podgoričkom derbiju protiv najvećeg rivala u trci za titulu, Mladosti u gostima (subota), te Bokelja pod Goricom 3. decembra.

Budućnost ima i priliku da u direktnom duelu sa glavnim konkurentom preotme Mladosti jedan crnogorski rekord i ode na pauzu sa najvećom razlikom koju je neki tim ostvario na vrhu tabele na polusezoni u Telekom 1. CFL.

Za sada rekordna razlika koju je Mladost imala u odnosu na drugoplasirani na Rudar na kraju jeseni prošle sezone (devet bodova) biće na velikom iskušenju na Starom aerodromu, jer Budućnost u slučaju pobjede može da ode na 11 bodova, sa šansom da u posljednjem kolu zadrži, ili čak poveća prednost. Bio bi to novi, apsolutni rekord.

Interesantno da je Mladost prošle sezone pomjerila granicu kada je u pitanju bodovna razlika lidera na polusezoni - upravo u gradskom derbiju protiv Budućnosti, u posljednjem kolu jeseni, kada je na Starom aerodromu slavila sa 2:0. Dvanaest mjeseci kasnije, uloge dva podgorička rivala pred međusobni duel su promijenjene.

Tako velike razlike na polusezoni nisu bile karakteristika CFL-a u prethodnih osam sezona.

Najveću prednost na kraju jeseni, prije prošlogodišnje sjajne polusezone Mladosti, imali su Zeta u sezoni 2007/08 i Mogren u sezoni 2010/11. U oba slučaja prednost je iznosila pet bodova, u oba slučaja Budućnost je jurila razliku. Prvi put uspješno, drugi put neuspješno.

U prvoj sezoni samostalne Crne Gore (2006/07) Budućnost je na polusezoni imala tri boda više od Zete, što nije uspjela da sačuva na proljeće.

Mogren je u sezoni 2008/09 postao šampion tako što je u drugom dijelu sačuvao četiri boda više od Budućnosti sa polusezone, dok je Rudar godinu kasnije (2009/10) bio šampion pošto je na polusezoni imao isti broj budova kao Budućnost, uz slabiju gol-razliku.

Budućnost se vratila na tron u sezoni 2011/12 nakon je na polusezoni imala dva boda više od Rudara, dok je Sutjeska dva puta zaredom bila šampion, takođe bez drastičnih razlika na polusezoni - jesen u sezoni 2012/13 završila je sa bodom više od Budućnosti, a 2013/14 sa dva više od Čelika.

Rudar je potom u sezoni 2014/15 bio prvak nakon prednosti od četiri boda na polusezoni u odnosu na Sutjesku, da bi Mladost prošle godine oborila sve rekorde (plus devet).

Sada je na redu Budućnost.

Budućnost, međutim, neće oboriti rekorde kada je u pitanju broj bodova na polusezoni, ili broj ostvaranih pobjeda, čak i slulaju da zabilježi oba trijumfa u dva preostala kola.

Podgoričani bi u idealnom scenariju za njih završili polusezonu sa 42 boda, što bi bilo za bod manje od prošlogodišnjeg učinka Mladosti i Budućnosti pod Miodragom Božovićem Grofom 2006. godine (43 boda). U idealnom scenariju imali bi 13 pobjeda na polusezoni, jednu manje nego što je prošle godine ostvarila Mladost.

Najveće razlike na polusezoni

Mladost 2015 - plus devet u odnosu na Rudar

Zeta 2007 - plus pet u odnosu na Budućnost

Mogren 2010 - plus pet u odnosu na Budućnost

Rudar 2014 - plus četiri u odnosu na Sutjesku

Mogren 2008 - plus četiri u odnosu na Budućnost

Budućnost 2006 - plus tri u odnosu na Zetu

Sutjeska 2013 - plus dva u odnosu na Čelik

Bonus video: