Savić u idealnih 11 ex-Yu po izboru Gazete delo sport

Kako bi danas izgledala reprezentacija da se Jugoslavija nije raspala, zapitala se "Gazeta" i odabrala svoju jedanaestoricu
2 komentar(a)
Stefan Savić, Foto: --
Stefan Savić, Foto: --
Ažurirano: 15.11.2016. 12:49h

Defanzivac Atletiko Madrida Stefan Savić jedini je crnogorski fudbaler u sadašnjem idealnom timu bivše Jugoslavije, po izboru "Gazete delo sport".

Ugledni milandski dnevnik sastavio je najbolji tim nekadašnje države, povodom 25-godišnjice njene posljednje zvanične utakmice pod tim imenom, 13. novembra 1991. protiv Austrije na bečkom "Prateru" u kvalifikacijama za EP 1992. u Švedskoj (Jugoslavija slavila 2:0, golovi Lukića i Savićevića).

Kako bi danas izgledala reprezentacija da se Jugoslavija nije raspala, zapitala se "Gazeta" i odabrala ovih 11:

Handanović (Slovenija) na golu, Srna (Hrvatska), Maksimović (Srbija), Savić (Crna Gora) i Kolarov (Srbija) u odbrani, Modrić (Hrvatska), Matić (Srbija), Rakitić (Hrvatska) i Pjanić (Bosna i Hercegovina) na sredini, te Perišić (Hrvatska) i Džeko (Bosna i Hercegovina) u napadu.

Ovo je jedan od brojnih pokušaja da se sastavi najbolji tim nekad jedinstvene države, a moguće i da je Gazetin izbor i malo subjektivan - u timu je, naime, čak pet igrača iz italijanske Serije A (Handanović, Maksimović, Pjanić, Perišić i Džeko), te još dvojica koja su nekad igrala u Italiji (Savić i Kolarov).

A kako je izgledao tim SFRJ u posljednjoj zvaničnoj utakmici pod tim imenom i kolko je u njemu bilo crnogorskih fudbalera?

S ogradom da u sastavu tog novembra 1991. nije bilo igrača iz Hrvatske, koja se otcijepila nekoliko mjeseci ranije, veoma važni članovi posljednjeg jugoslovenskog fudbalskog tima bili su Dejan Savićević, Predrag Mijatović, Branko Brnović, Budimir Vujačić i Dragoje Leković.

Savićević i Vujačić počeli su pomenuti susret u Beču, dok su Mijatović i Brnović ušli sa klupe u drugom poluvremenu. Savićević je postigao drugi gol, postavivši konačnih 2:0.

Kao posljednju utakmicu nekadašnje jedinstvene države Hrvati uzimaju utakmicu sa Farskim Ostrivima (7:0) pola godine ranije u Beogradu, kada su u sastavu SFR Jugoslavije posljednji put bili hrvatski fudbaleri Ivković, Jarni, Vulić, Prosinečki, Boban, Šuker i Ladić.

Kako god, Jugoslavija je pobjedom nad Austrijom u Beču potvrdila plasman na EP u Švedskoj 1992, na kojem zbog krvavog rata i sankcija nije ni učestvovala.

Bonus video: