Miler vs San Marino ili kad amateri matiraju šampione: Vi nosite bijele čarape ispod sandala...

68 pregleda 20 komentar(a)
Miler, Foto: Reuters
Miler, Foto: Reuters
Ažurirano: 14.11.2016. 17:45h

Njemački reprezentativac Tomas Miler kazao je danas da utakmice poput one koju je Njemačka odigrala sa San Marinom u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo “nemaju smisla” i da šampion svijeta ne bi trebalo da gubi vrijeme i dane igrajući utakmice sa “takvim protivnikom”.

Njegova prepotentna izjava naljutila je cijeli San Marino, a u ime fudbalske federacije I svih stanovnika ove državice odgovorio mu je portparol federacije Alan Gasperoni.

Na izuzetan način

Najdraži Tomase Mileru,

U pravu si. Utakmice kao ona u petak su nevažne. Vama. Na drugoj strani, dragi Tomase, nije bilo potrebe da dolaziš u San Marino ni zbog čega tokom vikenda, bez Bundeslige. Mogao si da provedeš vrijeme na tvojoj sofi, sa suprugom, u vašoj luksuznoj vili ili da učestvuješ na nekom događaju koji su organizovali tvoji sponzori da bi zaradio nekoliko hiljada eura. Vjerujem ti, ali dozvoli da ti dam 10 razloga zbog kojih ja mislim da je utakmica San Marino – Njemačka bila veoma važna. Ako bi mogao da razmisliš o njima i kažeš mi šta misliš, bio bih veoma zahvalan.

1 Poslužila je da ti pokaže da čak i protiv slabih timova kao što je naš, ne možeš da postigneš gol – nemoj mi reći da se nisi iznervirao kada te Simonćini spriječio u tome.

2 Poslužila je da objasni tvojim trenerima (čak i Bekenbaueru i Rumenigeu) da oni nisu vlasnici fudbala, već svi oni koji ga vole, a među kojima smo i mi.

3 Poslužila je da podsjeti stotine novinara širom Evrope da postoje momci koji slijede svoje snove, a ne vaša pravila.

4 Poslužila je da potvrdi da se vi – Njemci – nikada neće promijeniti i da vas istorija nije naučila da “mučenje” nije uvijek garancija pobjede.

5 Poslužila je da pokaže da 200 momaka iz San Marina, koji igraju fudbal iz bilo kog razloga, od svojih trenera uvijek dobiju zahtjev da pruže najviše što mogu. Možda će se jednog dana takav pristup i žrtva isplatiti baš protiv šampiona svijeta.

6 Poslužila je vašoj federaciji (i našoj) da zaradi novac od TV i ostalih prava, a umjesto što vama plaćaju za ovo mučenje, mogli bi sa tim novcem da izgrade terene za djecu u vašoj zemlji, da izgrade škole... Naša federacija, odaću vam tajnu, gradi novi teren u malom selu koje se zove Akvaviva. Ti bi mogao da ga izgradiš od novca koji zaradiš za pola godina, mi ga gradimo od TV prava za ovih 90 minuta. Nije loše, zar ne?

7 Poslužila je da se o našoj zemlja, koja je velika kao vaš teren u Minhenu, piše i priča zbog fudbala.

8 Poslužila je tvom prijatelju Gnabriju da počne karijeru u reprezentaciji postizanjem tri gola.

9 Poslužila je da nekoliko stanovnika San Marina budu srećni i da se podsjete da imamo pravi nacionalni tim.

10 Poslužila je da shvatim da iako igrate u najljepšoj Adidas opremi, uvijek ćete biti oni koji nosite bijele čarape ispod sandala.

S poštovanjem,

Alan

Bonus video: