ISIL planirao napad na utakmici Albanija - Izrael

Bilo je planirano, slično kao u Parizu prošle godine, da nakon prve detonacije napadači "kalašnjikovima" pucaju na prisutne, prenosi RTS
2 komentar(a)
albanski policajci, Foto: Beta-AP
albanski policajci, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 12.11.2016. 07:37h

Hasani Medat, jedan od četvoro osumnjičenih da je planirao bombaški napad na utakmici Albanija – Izrael, je, kako se vjeruje, učestvovao u borbama u Siriji na strani Islamske države, piše albanski portal "Panorama".

Kako portal navodi, pozivajući se na podatke tužilaštva, on je otišao u Siriju 28. jula 2013, a vratio se u Albaniju u decembru iste godine. Nakon toga Medat je došao u kontakt sa ljudima koji propagiraju radikalni islam i zalažu se za sprovođenje terorističkih akcija.

Vjeruje se da je Medat trebalo da obezbijedi eksploziv koji bi se koristio na fudbalskoj utakmici.

Bilo je planirano, slično kao u Parizu prošle godine, da nakon prve detonacije napadači "kalašnjikovima" pucaju na prisutne, prenosi RTS.

Srećom, izraelske obaveštajne službe su uspjele da presretnu komunikaciju među napadačima na Skajpu.

Napad je, navodno, odobrio vrh Islamske države, piše albanski portal.

Inače, Tirana se nalazi pod jakom opsadom policijskh snaga zbog dolaska fudbalske reprezentacije Izraela, koja večeras igra protiv domaće selekcije u kvalifikacijama za Mundijal 2018. u Rusiji.

Mjere bezbjednosti skoro su iste onima od prošle godine kada je Srbija gostovala u Albaniji, a pomoć domaćim policajcima pružaju i agenti Mosada, koji su uz izraelski tim.

Utakmica "visokog rizika" Albanija - Izrael trebalo je da se igra u Skadru, ali je će se igrati u Elbasanu, gradu oko 50 kilometara udaljenom od Tirane, zbog informacija da postoji mogućnost terorističkih napada.

Prije nekoliko dana na Kosovu je uhapšena grupa islamista koja se povezivala sa ovim događajem, a juče su u Skadru uhapšena četiri Albanca, pod istom sumnjom.

Utakmica između Albanije i Izraela igra se večeras od 20 i 45.

Bonus video: