Tuga u Jerevanu: Šta je sve imala, a šta je ispustila Crna Gora

Veleobrt u Jerevanu - Crna Gora vodila sa 2:0 na poluvremenu golovima Kojaševića i Jovetića, Jermeni preokrenuli na 3:2 golom Gazarjana u posljednjem sekundu
72 pregleda 0 komentar(a)
Jovetić, Foto: Reuters
Jovetić, Foto: Reuters
Ažurirano: 11.11.2016. 19:01h

Šta je sve imala a šta je prokockala Crna Gora u Jerevanu, gdje je bila na poluvremenu a gdje je završila na kraju...

Od vođstva 2:0 nakon prvih 45 minuta, „sokoli” su otišli u prvi poraz u kvalifikacijama, Jermeni do prve pobjede još od oktobra 2013. godine i 12 takmičarskih mečeva.

Šok do granice bola - sve riječi su preblage da opišu način na koji je Crna Gora doživjela prvi poraz u kvalifikacijama za Mundijal, prvi takmičarski pod Ljubišom Tumbakovićem. Od simultanke u prvom dijelu, vođstva 2:0, šansi, dominacije i potpune kontrole nad utakmicom, do nevjerovatnog pada u nastavku, gubitka tla pod nogama i poraza koji bi mogao da ostavi velike posljedice.

Slika prva: Kojašević u finišu prvog dijela propušta veliku šansu za 0:3, Beglarjan brani, ali svejedno - Crna Gore je u ekstazi, Jermenija u konopcima, osjeća se miris Mundijala, miris velikih stvari.

Slika druga: Novi selektor Jermenije Artur Petrosjan gotovo do pravi salto kraj aut-linije, domaći fudbaleri „divljaju” od radosti, crnogorski igrači u nevjerici čekaju kraj utakmice, koji je uslijedio samo nekoliko sekundi kasnije.

To je put koji je Crna Gora prošla u Jerevanu - od vrha do ponora, za samo 45 minuta.

I opet taj posljednji minut nadoknade vremena, koji je na različite načine obilježio i crnogorsku i jermensku priču u dosadašnjem toku kvalifikacija. Tada je Gazarjan šutem daljine poništio sve, ama baš sve, što su Jovetić, Kojašević i društvo izgradili u prvom poluvremenu.

Bila je Crna Gora miljenik sreće u posljednjim sekundama premijernog meča kvalifikacija u Rumuniji, kada su domaći promašili penal, isto kao što sreća nije milovala Jermene u posljednjim sekundama meča u Poljskoj, kada su izgubili meč koji su samo nekoliko momenata ranije mogli da dobiju.

Tako je to u fudbalu, koji nekad daje, nekad uzima, a na kraju ti donese tačno onoliko koliko zaslužiš na terenu.

A u Jerevanu, Crna Gora je uoči utakmice prihvatala i bod, ali bod koji bi je psihološki ostavio na pravom kursu u borbi za visok plasman u grupi. Remi nakon vođstva od 2:0 na poluvremenu definitivno nije spadao u tu kategoriju, a šta tek reći nakon poraza?

I kako se oporaviti nakon ovakvog udarca, kako se sada vratiti na pravi put, trasiran sjajnim rezultatima u prva tri kola. Ni poraz, naravno, nije tragedija, sport ne priznaje takve kategorije, ali bi način na koji je Crna Gora poražena u Jermeniji mogao da boli još dugo...

Da stvar bude gora, Tumbakovićeva ekipa je pokazala da je bolja ekipa od Jermenije. Pravi ples na terenu viđen je u prvom poluvremenu, kada su momci u bijelim dresovima radili šta su htjeli, Jovetić se sa lakoćom poigravao sa protivničkim defanzivcima, Kojašević, Vešović i Bećiraj „bušili" domaćina kako su htjeli, Baša, Savić i golman Božović bili gotovo nezaposleni.

Neobjašnjivim slijedom događaja Jermeni su zagospodarili terenom u nastavku, izjednačili na 2:2, a onda je Crna Gora ponovo preuzela kontrolu nad utakmicom, bila na pragu na postigne treći gol. I to je najbolji dokaz da pad u nastavku nije bio posljedica fizičke prirode (Jovetić nema minutažu u Interu, ali je nema ni Mhitarijan u Mančester junajtedu), već je nastao u glavama fudbalera.

Kvalifikacije se nastavaljaju na proljeće, Crna Gora je izgubila prvo mjesto na tabeli, ali i dalje je u vrhu, daleko od toga da je eliminisana. Borba će trajati još. No, glavno je pitanje - je li otpala psihološki?

Četiri i po mjeseca ima Ljubiša Tumbaković da povrati ekipu uoči meča sa Poljskom u Podgorici marta naredne godine. Niko ne može da izbriše, ili umanji, sve što su crnogorski reprezentativci, na čelu sa stručnim štabom, uradili ove jeseni, ali je šteta da velike šanse propušataju na ovakav način.

Tok utakmice:

93. minut: Nestvarno, nerealno, šokantno, tužno - Crna Gora u trećem minutu sudijske nadoknade ostaje i bez boda u Jerevanu! Gazarjan u posljednjem sekundu gađao sa 20 metara, lopta je dotakla zemlju, dobila ubrzanje i pogodila sam ćošak Božovićevog gola. Je li moguće? Crna Gora gubi meč u kojem je imala 2:0 na poluvremenu, u kojem je gazila protivnika, mogla i ubjedljivije da vodi.

Tri minuta sudijske nadoknade, a Marko Baša dobija žuti karton.

90. minut: Šut Mhitarijana ljevicom sa 17 metara, Božović je budan.

85. minut: Velika šansa za Crnu Goru, Jovetić je čak i zaobišao golmana, pokušao je sa 20-ak metara, ali je Mkojan odbranio glavom na gol liniji.

79. minut: Bobma Jovetića sa 20 metara, sjajna odbrana jermenskog golmana.

77. minut: Opet se budi Crna Gora, koja je pola sata prepustila Jermenima da se pitaju na terenu. Vešović je probao sa lijeve strane, pravo u Beglarjana.

74. minut: Crna Gora nije izdržala, razigrani Jermeni su izjednačili na 2:2. "Sokoli" su kapitulirali iz prekida, na način na koji su dali čak šest golova u dosadašnjem toku kvalifikacija - Pizeli je izveo korner, lopta je nakon gužve u petercu odskakutala do duge stative, gdje je dočekao Harojan i pogodio nebranjenu mrežu.

72. minut: Izvršio je Tumbaković drugu izmjenu, umjesto Kojaševića ušao je Jovović.

71. minut: Mhitarijan je šutirao iz slobodnog udarca, Božović je odbio u korner.

68. minut: Dobra akcija Jermena, šut Mhitarijana pored gola. Domaćin opasan.

63. minut: Tumbaković mijenja, Nikola Vukčević izlazi iz igre, Elsad Zverotić dobija šansu prvi put u ovim kvalifikacijama.

Jermeni su se razigrali nakon gola, nošeni podrškom sa tribina. Ključna faza meča, naši fudbaleri moraju da umire domaćina.

50. minut: Već u narednom napadu nakon šanse Bećiraja, Jermenija je smanjila na 2:1. Mat u dva poteza, Grigorijan je odigrao dupli pas sa Korjanom, prošetao se kroz našu odbranu i izašao sam na Božovića. Crnogorski golman mu je odbranio udarac, ali nije imao sreće - lopta je pogodila Grigorijana u nogu i odbila se u mrežu. Imali smo sve, a sad može da nastane drama...

49. minut: Odmah šansa za Crnu Goru, Bećiraj se otresao čuvara na desnoj strani i stuštio se ka golu. Nije šutirao, pokušao je da doda Jovetiću, no Jermeni su otklonili opasnost. Za sada...

Počelo je drugo poluvrijeme, može li Tumbakovićeva četa da nastavi u sjajnom ritmu iz prvog dijela?

Kraj prvog poluvremena, Crna Gora gazi - Jermeni su dobro prošli sa dva gola u svojoj mreži.

45. minut: Gazarjan je probao iz daljine, Božović uz dosta napora uspio da uhvati loptu.

Šest golova postigao je Stevan Jovetić na posljednjih osam utakmica za reprezentaciju.

40. minut: Raspala se jermenska koncepcija, Crna Gora je umalo dala treći gol. Jovetić je dodao loptu do Kojaševića, koji je oklijevao, ali i pored toga uspio dobro da šutira - Beglarjan je ovoga puta odbranio.

38. minut: GOL, GOL, GOL, Crna Gora vodi 2:0, Jermeni su nokautirani u samo dva minuta. Velika greška Malakjana, Jovetić je izašao sam na jermenskog golmama, a za takvog majstora igre bila je to prava poslastica - elegantnim lob udarcem, vezista Intera prebacio je Beglarjana za neopisivo slavlje crnogorskih fudbalera u Jerevanu. "Sokoli" grabi ka pobjedi.

36. minut: GOOOOOOOOOLLLLLLLLLL, Crna Gora vodi u Jerevanu! Šut Vešovića iz daljine, Beglarjan kratko odbio, Bećiraj je vratio za Kojaševića, koji je ljevicom sa 12 metara pocijepao mrežu! Kakvo slavlje crnogorskih fudbalera i navijača.

Jermenija nije zabilježila pobjedu u posljednjih 12 kvalifikacionih mečeva, još od oktobra 2013. Velika serija, nadamo se da neće biti prekinuta večeras.

33. minut: Novi opasan napad Jermenije, Mhitarijan nije odigrao glavom završni pas kako je zamislio, pa je Baša otklonio opasnost.

30. minut: Kojašević je izgubio loptu na 30 metara od našeg gola, a Mhitarijan opalio visoko iznad prečke. Prvi udarac na gol Jermena. Naši imaju već pet šuteva.

24. minut: Kakva šansa za Crnu Goru - Vukčević je oduzeo loptu jermenskom fudbaleru i sjajno asistirao Jovetiću, koji je sa 10 metara, iz idealne pozicije, vrhom kopačke prebacio gol. Loptu je u bloku dodatakao jedan jermenski fudbaler.

20. minut: Žuti karton i za Jermene - Malakjan je pokušao da isfolira penal, što češki sudija Kralovec nije oprostio.

17. minut: Odlična finta i centaršut Jovetića, Bećiraj je šutirao glavom sa desetak metara, pored gola - još bolja šansa od one Vešovićeve na startu.

16. minut: Jovetić je izgubio loptu, Jermeni krenuli u kontru, a Vukčević faulirao Gazajana i dobio žuti karton.

Nakon prvih 15 minuta duela na Republičkom stadionu u Jerevanu utisak je da Crna Gora kontroliše meč. Baša i Savić, dva naša najbolja defanzivca, koji prvi put igraju zajedno u ovim kvalifikacijama, nemaju mnogo posla.

Na tribinama je i nekoliko desetina crnogorskih navijača.

6. minut: Prva polušansa za Crnu Goru, Vešović je dobro šutirao s desne strane, iz teške pozicije, nakon dodavanja Vukčevića. Beglarjan je izbacio loptu u korner.

Počeo je meč u Jerevanu.

Duel između Jermenije i Crne Gore otvara četvrtu rundu kvalifikacija, u kojoj se večeras igra još devet utakmica.

Crne Gore ovu utakmicu čeka kao lider grupe E.

Poznat je i sastav za koji se odlučio Ljubiša Tumbaković.

Crna Gora: Božović - Marušić, Savić, Baša, Stojković - Vukčević, Šćekić - Vešović, Kojaševi, Jovetć - Bećiraj.

Dvije promjene u odnosu na mečeve sa Kazahstanom i Danskom.

Prvi put u ovom ciklusu Marko Baša je u sastavu, a povrijeđenog Žarka Tomaševića na lijevom beku mijenja Filip Stojković.

U napadu Stevan Jovetić, koji je raspucan u posljednje vrijeme u dresu reprezentacije.

Jermenija sa najvećom zvijezdom ide na prve bodove u kvalifikacijama - Henrik Mhtarijan vratio se nakon povrede i sa kapitenskom trakom predvodiće nacionalni tim, prvi put u ovim kvalifikacijama.

Jermenija: Beglarjan - Voskanjan, Harojan, Mkojan, Hajrapetjan - Gazajan, Grigorjan - Malakjan, Mhtarijan, Pizeli - Korojan.

Crna Gora je u prva tri kola osvojila sedam bodva, četiri na gostovanjima - remi u Rumuniji (1:1) i pobjeda nad Danskom (1:0).

Između ta dva meča ostvarila je najubjedljiviju pobjedu u istoriji na domaćem terenu, protiv Kazahstana 5:0.

Jermenija je doživjela tri poraza - od Danske (1:0) i Poljske u gostima (2:1), a ubjedljivo je izgubila od Rumunije u Jerevanu (5:0).

Bonus video: