Nejmar rastužio Mesija i gurnuo Argentinu daleko od Rusije

2 komentar(a)
Nejmar i Mesi, Foto: Reuters
Nejmar i Mesi, Foto: Reuters
Ažurirano: 11.11.2016. 07:46h

Nakon kataklizmične noći u Belo Horizonteu, fudbalska Argentina je u crnini, dvostruko udaljenija od Rusije nego što pokazuju geografske mape.

Bolnije za „gaučose“ od pogleda na tabelu južnoameričkih kvalifikacija za Mundijal, na kojoj su poslije 11. od 20 kola šesti – dva mjesta ispod zone koja donosi vizu – je to što ih je tamo gurnuo vječiti rival Brazil.

Golom, 50. u dresu nacionalnih timom, i asistencijom u prvom dijelu meča, Nejmar je nadahnuo „karioke“ na putu do pete uzastopne pobjede sa novim selektorom Titeom (3:0), i učvršćivanja liderske pozicije.

Ujedno, rastužio saigrača iz Barselone Lea Mesija, kome je makar na 90 minuta presjela odluka da odloži penzionisanje u nacionalnom timu.

„Napadali smo Argentinu više po lijevoj strani, kako Mesi, koji je djelovao po desnoj strani argentinskog napada, ne bi mogao da odmah dođe do lopte“ – otkrio je dio pobjedničke taktike brazilski selektor Tite.

„Nejmar je bio odličan obavljajući zadatke od jednog do drugog šesnaesterca. Jedna od najvećih laži u fudbalu je da ukoliko igrate i odbranu, neće vam ostati mnogo energije za napad.“

Na stadionu Mineirao, na kome su bili epski potopljeni od Njemačke u polufinalu Mundijala prije dvije godine (1:7), brazilski reprezentativci su se od traume oslobodili do poluvremena.

U 25. minutu, Nejmar je dodao loptu Kutinju, koji je sa ivice šesnaesterca topovskim udarcem pocijepio mrežu Argentine.

Neposredno prije odlaska na odmor, poslije pasa u prostor Žesus, Nejmar j pobjegao klupskom saigraču Maskeranu i bacio „gaučose“ na koljena.

Ritam sambe intenzivirao je Paulinjo u 58. minutu.

Argentina, čiji napadački trozubac su uz Mesija činili i Iguain i Di Marija, kojima se u nastavku pridružio Aguero, ostala je golgeterski nijema...

„Kada vam glava nije na mjestu, ni noge ne mogu da odgovore“ – kazao je nakon meča u Belo Horizonteu pokunjeni Mesi.

„Moramo da razmišljamo pozitivno, kako bismo se izvukli iz ove u****e situacije. Znamo da će nas kritikovati sa svih strana, ali moramo da izađemo iz svega jači.“

Omražene rivale na tabeli dijeli pet pozicija i osam bodova – lider Brazil ima 24, šesta Argentina 16.

Treći član Barsinog MSN trija Luis Suarez nije postigao gol, ali se radovao pobjedi Urugvaja nad četvrtoplasiranim Ekvadorom u Montevideu (2:1), kojom su dvostruki svjetski šampion učvrstio na drugom mjestu sa 23 boda.

Kolumbija i Čile su uzeli po bod iz međusobnog meča (0:0) u kome je briljirao golman gostiju Klaudio Bravo, prije nego što je povrijeđen u 64. minutu.

Kolumbijci, koji za pet dana gostuju Argentini, su treći sa 18 bodova, dok Čileanci imaju 17 i zbog slabije gol razlike od Ekvadoraca su na petoj poziciji, koja vodi u interkontinentalni baraž.

Bonus video: