Džeko – Salah, najefikasniji tandem u Evropi

Džeko i Salah su, nakon 12 gola, već stigli do brojke od 18 od ukupno 29 golova Rome!
0 komentar(a)
Salah i Džeko, Foto: Reuters
Salah i Džeko, Foto: Reuters
Ažurirano: 08.11.2016. 17:48h

Edin Džeko nije najbolji u Evropi. Mohamed Salah, takođe, nije najbolji u Evropi. Džeko i Salah, trenutno, jesu najbolji u Evropi. U tandemu.

Nijedan od velikih evropskih klubova nema dvojicu napadača koji postižu toliko golova kao dvojac Rome. Ni Barseloni, niti Bajern, Real, Mančester siti, Pari Sen Žermen…

Svi su iza Džeka i Salaha koji su prošle sezone u Seriji A postigli zajedno ukupno 22 gola, a trenutno, nakon 12 gola, su već stigli do brojke od 18 od ukupno 29 golova Rome!

Poređenja radi, trojica napadača Reala, Ronaldo (5), Bejl (5) i Benzema (4) zajedno imaju 14 golova. Ako se njima doda Morata (4), dolazi se do brojke od 18 golova, učinka Džeka i Salaha.

Barselona je bolja od Reala, jer je njihov trio, Mesi (8), Suares (8) i Nejmar (4), zajedno postigao 20 golova. Ako se uzme najefikasniji dvojac, Mesi i Suraes, to je, opet, dva gola manje od tandema Rome.

Salah je u posljednjem kolu, kod kuće protiv Bolonje, postigao sva tri gola za Romu, što mu je drugi het-trik u karijeri, nakon onog što je u dresu egipatske reprezentacije postigao 2013. godine u Zimbabveu, u prijateljskom meču. Ukupno se osam puta upisao u strijelce.

Edin Džeko je drugi uzastopni meč završio bez gola, nakon što je 10 puta bio strijelac u prvih 10 gola, ali je i protiv Bolonje pokazao koliko se dobro slaže sa Salahom u napadu. Njih dvojica su igrači koji su i najviše puta šutirali na protivnički gol (Džeko 82) i imali najviše šansi za gol (Salah 70) u Seriji A.

Bonus video: