Tumba: Ne tražim tri boda, već da budemo tim kakav smo bili do sada

"Ne, nećemo tražiti tri boda, već da se ponove neke stvari koje su donijele rezultat kakav imamo – maksimalan pristup, profesionalan, da svi ispune zadatke koje dobiju, da budu angažovani i da iskažu zajedništvo na terenu. To nas je odlikovalo do sada, to želimo da zadržimo i da gajimo. Kada se ovi uslovi ispune onda rezultat može da dođe, ali i ne mora”, rekao je Tumbaković
14 komentar(a)
Fudbalska reprezentacija Crne Gore, Foto: Foto Vijesti
Fudbalska reprezentacija Crne Gore, Foto: Foto Vijesti
Ažurirano: 07.11.2016. 17:40h

Ljubiša Tumbaković je preporodio crnogorski fudbalski tim, od ekipe koja je zaboravila kako se pobjeđuje, za dva mjeseca napravio ekipu koja zna kako se pobjeđuje i vjeruje u sebe.

Pozitivni rezultati na startu kvalifikacija za Mundijal podigli su samopouzdanje, duel sa Jermenijom u petak, Crna Gora čeka svjesna da može da nastavi niz...

Ali, što su veća očekivanja, razočaranje može da bude veće, tako da Tumbaković smiruje “strasti” i na pitanje da li će njegov tim tražiti tri boda u Jerevanu, bez dvoumljenja odgovara:

“Ne, nećemo tražiti tri boda, već da se ponove neke stvari koje su donijele rezultat kakav imamo – maksimalan pristup, profesionalan, da svi ispune zadatke koje dobiju, da budu angažovani i da iskažu zajedništvo na terenu. To nas je odlikovalo do sada, to želimo da zadržimo i da gajimo. Kada se ovi uslovi ispune onda rezultat može da dođe, ali i ne mora”, rekao je Tumbaković.

Sa puno respekta, selektor govori o Jermeniji, napominjući činjenicu da je nakon tri poraza došlo do promjene na klupi, i da je ekipu preuzeo nekadašnji reprezentativac Artur Petrosjan.

“On je mlad trener, a nov u poslu. Nije do sada trenirao seniorski tim. Promjena trenera može da bude impuls, mada oni su domaćini i - nemaju šta da izgube. Personalne promjene i želja da se promijene rezultati mogli bi da dovedu do situacije da oni krenu naprijed i budu angažovani u ofanzivi. Neugodni su, a bili su prilikom žrijeba u boljem šeširu nego mi, što znači da su bili bolji od nas. ”, ističe Tumbaković.

Novo je i što će Jermenija u petak vjerovatno imati prvu zvijezdu u sastavu – Henrika Mktarijana, koji nije igrao u oktobarskim mečevima zbog povrede.

"Imamo apsolutno sve informacije o Jermeniji, kao što smo imali i o svim dosadašnjim rivalima. Mktarijan je igrao posljednju utakmicu za Junajted, posljednjih pola sata. U treningu je posljednjih 30-ak dana, samo što ga Murinjo nije ga forsirao. On je ozbiljan igrač, na nivou Danca Eriskena, ili Rumuna Stankua. Može da se bavi organizacijom igre, da bude opasan po gol, može da uputi posljednji pas. Igra, uostalom, u Mančesteru i sve što bih rekao ne bi bilo dovoljno da se opiše njegov kvalitet", kazao je Tumbaković.

Toliko o Jermeniji. Važnije je, ipak, šta je sa Crnom Gorom. Reprezentacija se kompletirala, preciznije u Podgoricu su doputovali svi koji bi mogli da budu u sastavu za duel sa Jermenima.

Nisu stigli Marko Simić i Nemanja Nikolić, na koje Tumbaković definitivno ne može da računa.

Pod znakom pitanja je i Žarko Tomašević, koga će medicinski tim pokušati da osposobi.

Sjajna vijest je dolazak Marka Baše, koji je zbog povrede propustio prva tri meča, a tu je i Mirko Vučinić.

“Baša je igrao, sa Mirkom je drugačija situacija. Vidjećemo kroz treninge u kakvom je stanju, a trudićemo se da osposobimo sve igrače", kazao je Tumbaković.

Sjajna atmosfera među igračima, u svlačionici i terenu – odlika je Tumbakovićevog tima.

“Kad se završi utakmica u Jerevanu, napravićemo analizu urađenog u skoro godinu od kada smo zajedno, a između ostalog analiziraćemo i taj detalj, vezan za atmosferu. U svakom slučaju, što je atmosfera bolja, produktivnost je veća. Mi smo kroz rezultate napravili pravu atmosferu, možemo kvalitetno da radimo, igrači se osjećaju ispunjeno. Dok god se budemo držali zajedno i kao jedan, svima će nam biti bolje”, zaključio je Tumbaković.

Bonus video: