Širi se krug: Još jedna utakmica Telekom 1. CFL pod sumnjom Uefe!

Samo sedmicu nakon što se pod lupom našao prvenstveni duel Petrovac - Rudar, sporna je utakmica koja je odigrana u okviru 12. kola Telekom 1. CFL, između Lovćena i Sutjeske!
53 pregleda 0 komentar(a)
Lovćen - Sutjeska, Foto: Bajko Stanojević
Lovćen - Sutjeska, Foto: Bajko Stanojević
Ažurirano: 02.11.2016. 16:39h

Fudbalski savez Crne Gore nastavio je sa praksom da preko svog zvaničnog sajta otkriva utakmice na koje je Evropska fudbalska unija (UEFA) bacila sumnju da su odigrane "s one strane zakona".

Samo sedmicu nakon što se pod lupom našao prvenstveni duel Petrovac - Rudar, sporna je utakmica koja je odigrana u okviru 12. kola Telekom 1. CFL, između Lovćena i Sutjeske!

Duel na Obilića poljani na Cetinju završen je trijumfom Nikšićana od 2:0.

Kako je saopštio FSCG, Uefa je obavijestila da je meč na Cetinju "predmet izveštaja relevantnih organa UEFA zbog sumnje u regularnost", te da je "kompletna dokumentacija dobijena od Uefe proslijeđena na razmatranje nadležnim državnim organima, Upravi policije Crne Gore i Vrhovnom državnom tužilaštvu".

Da bi se za neku utakmicu dokazalo da je namještena potrebni su materijalni dokazi koje treba da prikupi policija, te istraga sudskih organa koji treba da dokažu da je neko učestvovao u zakulisnim radnjama.

U Crnoj Gori, bar do sada, nije bilo takvih slučajeva, iako je bilo mnogo sumnjivih utakmica, čak i prije nego što su takvi mečevi posredstvom Fudbalskog saveza Crne Gore počeli da ugledaju svjetlost dana.

Marta 2015. godine u policijskoj akciji "Tip" uhapšeno je pet fudbalera koji su sumnjičeni da su "dogovaranjem ishoda utakmica sebi ili drugima pribavili protivpravnu imovinsku korist od oko 75.000 eura".

Sporna je tada bila utakmica Sutjeska - Berane, odigrana 30. avgusta 2014. godine, koju je domaći tim dobio sa 4:0, kao i mečevi Berane - Mogren i Mogren - Berane

Ipak, nakon istrage koja je trajala nekoliko mjeseci, nije dokazana krivica fudbalera, koji su mogli da nastave da se bave fudbalom.

Pod direktnom istragom Uefe bilo je i nekoliko evropskih utakmica Čelika, neki fudbaleri nikšićkog kluba čak su i morali da putuju u Nion na raport, ali ni u tom slučaju nije dokazano da je neka utakmica namještena.

Bonus video: