Neobičan život Mina Rajole - od perača suđa do super-agenta

„Sada imam osmoricu-devetoricu mladih Brazilaca, ne zna se koji je bolji od koga. Imam i Donarumu, mladića od 17 godina, a vrhunskog golmana, a svijet će tek čuti za Moisea Kina, 16-godišnjaka iz Juventusa. Taj mali je čudo“, kaže Rajola
193 pregleda 6 komentar(a)
Mino Rajola, Foto: Reuters
Mino Rajola, Foto: Reuters
Ažurirano: 28.10.2016. 17:17h

Mino Rajola je najpoznatiji fudbalski agent, a sa kolegom Žoržom Mendešom čini neprikosnoveni tandem, koji vlada svjetskim fudbalskim trendovima i tržištem.

Rajola (48) je rođen u Italiji, na jugu, u Salernu, odrastao je u Harlemu (Holandija), i ta kombinacija južnjačkog temperamenta i zapadnjačkog smisla za ozbiljan biznis pretvorila ga je u multimilionera.

„Moj otac je radio u jednom restoranu u Harlemu 18, 20 sati dnevno, a kada sam imao 11 godina i ja sam počeo da radim u tom restoranu - da bih upoznao mog oca. Prao sam suđe, i sada volim to da radim, jer me taj posao opusti, a odmah se vide rezultati rada“, priča Rajola u intervjuu za „Fajnenšl tajms“.

Njegov otac je radio da bi štedio, pa je nekoliko godina kasnije imao sopstveni restoran. Mino je prvi veliki novac zaradio tek što je postao punoljetan, tako što je otkupio poslovni prostor u kome je bio smješten „Mekdonalds“, a zatim ga preprodao lokalnom investitoru.

Istovremeno, ljubav prema fudbalu odvela ga je u lokalni FC Harlem, u kome je postao direktor, a holandska javnost upoznala ga je kada je javno poslao ponudu Ajaksu da otkupi ugovor tada velikog talenta Denisa Bergkampa.

To je bio početak njegove fudbalske priče. Prvi transfer je „odradio“ 1992. godine, kada je posredovao u odlasku Brajana Roja iz Ajaksa u italijansku Fođu.

Sedam mjeseci je živio sa Rojem u istom stanu („krečio sam stan više puta“, priča Rajola), prodornim karakterom upoznao krem italijanskog fudbala, a postao je prijatelj avangardnog trenera Zdenjeka Zemana, koji je tada bio na klupi Fođe.

„Zdenjek je čudan čovjek. Tražio je fudbalera koji trči 17 kilometara, dribla kao Maradona, a trenira duplo više od ostalih. Ja sam mislio da takav igrač ne postoji, dok preko prijatelja iz Češke nisam vidio Pavela Nedveda“, kaže Rajola za „FT“.

Nedveda je 1996. godine odveo u Zemanov Lacio...

Rajola je 2000. godine vidio novu zvijezdu Zlatana Ibrahimovića, tada talenta Malmea, i od njegovog prvog transfera u Ajaks, do posljednjeg u Mančester junajted putevi im se nisu razdvajali.

„Moji igrači nisu moji klijenti, već prijatelji“, kaže Rajola, koji je poseban odnos izgradio sa Lućanom Mođijem, bivšim prvim čovjekom Juventusa i glavnim akterom afere „kalćopoli“.

Samo Rajola bi mogao da ne ostavi na cjedilu mangupa kakav je Mario Baloteli, fudbalera koji je prešao put od velike zvijezde do igrača "za izbjegavanje".

"On je jedini kome nisam mogao da usadim da mu fudbal bude prioritet u životu, bar dok je aktivan igrač. Zlatanu sam rekao dok je bio u Malmeu da proda oba automobila, sve satove koje ima i da trenira kako se trenira. Poslušao me. Sa Mariom se još borim", priča Rajola.

Njegov „džek-pot“, ipak, je Pol Pogba, koga je cijenio toliko da se sukobio sa Aleksom Fergusonom oko visine ugovora za francuskog tinejdžera („nisam mu vjerovao od prvog trenutka“, pričao je Ser Aleks, koji ga je na posljednjem sastanku nazvao "p.....") i odveo svog pulena sa „Old traforda“.

Ovog ljeta samo od Pogbinog rekordnog transfera (povratka) u Junajted, Rajola je zaradio 27 miliona eura...

„Sada imam osmoricu-devetoricu mladih Brazilaca, ne zna se koji je bolji od koga. Imam i Donarumu, mladića od 17 godina, a vrhunskog golmana, a svijet će tek čuti za Moisea Kina, 16-godišnjaka iz Juventusa. Taj mali je čudo“, kaže Rajola.

Bonus video: