Pakao na vrhu u najjačim ligama

Možda ova sezona u najjačim evropskim ligama neće imati novog Lestera, ali gužve koje vladaju na vrhu tabele nakon prve četvrtine šampionata, najavljuju neviđena uzbuđenja u trci za titulu.
0 komentar(a)
Mančester siti, Foto: Reuters
Mančester siti, Foto: Reuters
Ažurirano: 25.10.2016. 09:26h

U ovo doba prošle godine neke stvari su već bile poznate. Barselona se, recimo, izdvojila na vrhu Primere, a Bajern u Bundesligi najavio da neće imati ozbiljnog konkurenta u trci za titulu.

U Seriji A je bilo drugačije - Juventus se još tražio, nakon lošeg starta sezone činilo se nije glavni kandidat za titulu, dok u engleskoj Premijer ligi niko nije vjerovao Lesteru, koji je već uveliko zaposjeo vrh tabele.

Možda ova sezona u najjačim evropskim ligama neće imati novog Lestera, ali gužve koje vladaju na vrhu tabele nakon prve četvrtine šampionata, najavljuju neviđena uzbuđenja u trci za titulu.

Premijer liga - pet timova razdvaja samo bod

Mančester siti je fantastično krenuo sa Gvardiolom, otvorio je sezonu sa šest pobjeda, ali su tri vezana meča bez trijumfa pokazala da se "građani" neće prošetati do titule. Daleko od toga...

Sezona je tek počela, a konkurencija je već paklena. Isto bodova koliko i Siti (20) imaju Arsenal i Liverpul, a Totenhem i Česli samo bod manje.

Dakle, pet timova na vrhu razdvaja samo bod. Može li neizvjesnije? Slijedi praznina, pa Everton sa 15 i Mančester junajted sa 14 bodova. Murinjo je loše krenuo, ali bi bilo prerano otpisati "đavole", makar u trci za plasman u Ligu šampiona.

Najveće šanse da osvoji titulu bukmejkeri daju Mančester sitiju - kvota je 2,5 po kladioničarskoj kući "Betfer". Slijedi Liverpul (4,5), Arsenal (6), Čelsi (7,5), Totenhem (10), Mančester junajted (21)...

Primera - lider zbog jednog poraza pao četiri pozicije

Šta tek reći za početak sezone u španskoj Primeri. Podatak da je doskorašnji lider, Atletiko Madrid, nakon samo jednog poraza pao sa prve na petu poziciju, toliko da trenutno nije ni u zoni Lige šampiona, govori dovoljno...

Takva je neizvjesnost, tolike su nijanse, da ne bi bilo čudno da se ekipa Stefana Savića u nekom od narednih kola jednom pobjedom opet vrati na vrh.

Pet vodećih timova u Engleskoj razdvaja jedan, a u Španiji tri boda - prvi je Real sa 21, druga Sevilja sa 20, Barselona i Viljareal imaju po 19, a Atletiko Madrid 18 bodova.

Barsa i Real su fudbalski giganti, i po finansijskoj moći i po svemu ostalom, ali početak sezone najavljuje da se neće voditi trka udvoje. Kao što se nije vodila ni u minule tri sezone, tada zahvaljujući Atletiko Madridu. Bilo je to "sveto trojstvo", koje ruše Sevilja i Viljareal.

Iako druga, Barselona ima i dalje najveće šanse po bukmejkerima - kvota da se Mesi i društvo maja naredne godine opet popnu na pobjedničko postolje iznosi svega 1,72. Koeficijent na Real je 2,87, a na Atletiko 6,5. Sevilji niko ne vjeruje (kvota 100), a još manje Viljarealu (150).

Juventus i Bajern nisu dominantni

U Seriji A, Juventus je "tihi" lider nakon devet kola, iako je već doživio dva poraza. Ekipa Masimilijana Alegrija ima dva boda više od Milana i Rome, a četiri više od Napolija.

Možda Juventus ne bi ni bio prvi da se na startu sezone profilisao tim koji bi stvarno mogao da mu se suprostavi u trci. Milan je više iznenađenje, nego pravi kandidat za titulu, Roma pokazuje previše slabosti, naročito u odbrani, da bi mogla da gura do samog kraja, dok Napoli i ove sezone pokazuje iritirajuću promjenjivost forme.

Iako ne briljira na početku sezone, Juventus je jasan kandidat za titulu (kvota 1,3, sljedeći su Napoli i Roma sa po 9), a slična priča važi i za Bajern u Njemačkoj.

Ekipa Karla Anćelotija je prva sa dva boda prednosti, ali je njena (još veća) prednost u tome što se ne nazire ekipa koja bi mogla da je prati do kraja.

Teško će to biti Lajpcig, koji je na senzacionalnom drugom mjestu, teško će to biti trećeplasirana Herta, koja ima tri boda manje, a još teže Hofenhajm ili Keln, koji su na 4. i 5. mjestu.

Borusija Dortmund je tek šesta, sa šest bodova manje od Bavaraca.

Juventus i Bajern ne dominiraju u svojim ligama na početku sezone, a još manje Pari Sen Žermen u Francuskoj. "Sveci" su nakon 10 kola 3. na tabeli, gledaju u leđa ekipama sa Azurne obale, Monaku koji ima dva i Nici, koja ima čak šest bodova više od tima Unaija Emerija.

Bonus video: