"Marka" o Saviću: Balkanska stijena

Atletiko je na početku sezone tim sa najboljom odbranom, i u Primeri i u Ligi šampiona. U španskom šampionatu vodi na tabeli nakon osam odigranih kola, uz samo tri primljena gola, a na čelu je svoje grupe u Ligi šampiona, ispred minhenskog Bajerna, a na tri meča još nije primio gol. Savićeva zasluga za ovakav defanzivni učinak „kolćonerosa” je krucijalna, navodi madridski list.
1 komentar(a)
Savić i Godin, Foto: ATM/ANGEL GUTIERREZ
Savić i Godin, Foto: ATM/ANGEL GUTIERREZ
Ažurirano: 22.10.2016. 08:32h

Prošle sezone se borio za mjesto u prvoj postavi, da bi ove godine postao nezamjenjivi član Simeoneove najbolje jedanaestorke, piše madridska „Marka” o Stefanu Saviću, u tekstu sa upečatljivim naslovom - Balkanska stijena!

Nevjerovatne brojke dovele su crnogorskog reprezentativca u vrh strana španskih medija, i to onih najuticajnih.

Atletiko je na početku sezone tim sa najboljom odbranom, i u Primeri i u Ligi šampiona. U španskom šampionatu vodi na tabeli nakon osam odigranih kola, uz samo tri primljena gola, a na čelu je svoje grupe u Ligi šampiona, ispred minhenskog Bajerna, a na tri meča još nije primio gol.

Savićeva zasluga za ovakav defanzivni učinak „kolćonerosa” je krucijalna, navodi madridski list.

„Izboriti mjesto u odbrani Atletika je jedan od najtežih zadataka modernog fudbala. Kada je došao, imao je ispred sebe neprikosnovene Godina i Himenesa, tandem iz urugvajske reprezentacije. Uprkos tome, prošlu sezonu je završio sa 24 odigrana meča, od kojih je 20 bio starter. Savić, međutim, nije spavao, svakodnevni pakleni rad doveo ga je do toga da postane nezamjenjivi član prve postave. Više niko ne može da ga pomjeri”, ističe „Marka”.

Najtiražniji madridski list nema dilemu - Savić i Dijego Godin trenutno su najbolji štoperski tandem u Evropi.

Iako Urugvajac, kojeg zovu „faraon”, i dalje važi za vođu Atletikove odbrane, Savićeve lične brojke su impresivne.

Gotovo nestvarno zvuči podatak da je crnogorski reprezentatic ove sezone, na devet utakmica za Atletiko, napravio samo tri faula - dva u Primeri i jedan u Ligi šampiona, a igrao je protiv nekih od najboljih igrača današnjice, poput Mesija, Nejmara, Suaresa, Levandovskog...

„Prosjek od 0,33 faula po meču, za defanzivca koji je dio najbolje evropske odbrane, je nevjerovatan”, dodaje „Marka”.

Ovaj podatak otkriva i Savićev stil igre - čvrstina, ali i elegancija u igri, osjećaj za postavljanje. Riječju, moć da se protivniku bez faula oduzme lopta.

A Savić je ove sezone 44 puta oduzeo loptu protivničkim napadačima. Godin je to uradio 53 puta, ali na malo „prljaviji” način, jer je pravio mnogo više faulova.

Urugvajski fudbaler važi za gospodara vazdušnih dulela - dobio ih je 31 ove sezone, ali ni Savićevih 17 nisu zanemarljivi.

Dva centralna beka su skoro izjednačena po broju uspješnih dodavanja (Godin 303, Savić 298), pa sa njima često počinju i napadi Atletika, a ne samo što se zaustavljaju protivnički.

Savić je, na kraju, apsolutni lider Atletika po broju izblokiranih šuteva - ukupno 10 ove sezone.

„Brojevi koji pokazuju da je Savić postao prava stijena autentične Atletikove odbrane”, zaključuje „Marka”.

Bonus video: