Filipović: Bio bih oduševljen da se Crna Gora i Srbija nađu na Mundijalu u Rusiji

"Svaka sljedeća utakmica je najvažnija. U današnjem fudbalu nema lakih mečeva. Eto, Jermeni su, iako sa igračem manje, mogli da pobijede u Poljskoj. Nema, dakle, opuštanja. Mislim da je Tumbaković sa igračima vrlo dobro svjestan toga", kaže popularni File
150 pregleda 0 komentar(a)
Zoran Filipović, Foto: Www.frodo.at
Zoran Filipović, Foto: Www.frodo.at
Ažurirano: 14.10.2016. 12:10h

U septembru 2008. godine, Zoran Filipović je kao prvi selektor poveo „hrabre sokole“ u debitantski takmičarski ciklus – kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo u Južnoj Africi. Počelo je remijima sa Bugarskom (2:2) i Republikom Irskom (0:0) na stadionu pod Goricom, a završilo se trijumfom nad Gruzijom 10. oktobra 2009, prvim u takmičarskim mečevima, i novim neriješenim ishodom bez golova sa “zelenom armijom”, ovog puta u Dablinu. Devet bodova iz deset mečeva bilo je dovoljno za peto mjesto...

Osam godine nakon prvog leta “hrabrih sokola”, popularni File je u kvalifikacijama za Mundijal u Rusiji uključen u stručni štab srpske selekcije, a zadužen je za skautiranje rivala. Iz Beograda, s navijačkom strašću prati rezultate svoje nekadašnje bebe, i cijeni doprinos kolege Ljubiše Tumbakovića uspjesima crnogorske reprezentacije.

"Donio je takmičarsku koncentraciju, taktičku disciplinu, samopouzdanje... Naravno, vjera u sebe dolazi sa dobrim rezultatima, a “sokoli” su postigli odlične rezultate u pravom momentu, na početku kvalifikacija i zasluženo su prvi u grupi", kaže za "Vijesti" 63-godišnji stručnjak, koji je nakon odlaska sa crnogorske klupe u januaru 2010. godine, kratko vodio rumunski Čehlaul, a zatim se oprobao u Južnoj Africi (Golden arous) i Kazahstanu (Atirau).

"O motivaciji ne treba previše ni govoriti, jer je od nastanka reprezentacije svaki igrač davao svoj maksimum u dresu nacionalnog tima".

U remiju sa Rumunijom, te pobjedama nad Kazahstanom i Danskom, od igrača koje je Filipović uveo u reprezentaciju ostali su samo Mladen Božović, Stevan Jovetić i Fatos Bećiraj. Došlo je vrijeme nekih novih klinaca.

"Zbog te smjene generacija mnogi nisu očekivali da “sokoli” budu tu gdje jesu nakon tri kola. Velike su zasluge Tumbakovića u stvaranju tog novog tima. Obnovljen je dobar ambijent i prvi koraci su veoma pozitivni. Samo tako da se nastavi".

Ključ kvalifikacija, po nekadašnjem golgeteru Crvene zvezde, moglo bi da bude gostovanje u Jerevanu 11. novembra, u 4. kolu.

"Ako pobijedi u Jermeniji, vjerujem da Crna Gora može da obezbjedi jednu od prve dvije pozicije na kraju".

Nema odmora na lovorikama, takmičarska tenzija se neprestano mora držati na visokom nivou.

"Svaka sljedeća utakmica je najvažnija. U današnjem fudbalu nema lakih mečeva. Eto, Jermeni su, iako sa igračem manje, mogli da pobijede u Poljskoj. Nema, dakle, opuštanja. Mislim da je Tumbaković sa igračima vrlo dobro svjestan toga".

Crna Gora je na čelu grupe E, dok je nacionalni tim Srbije prvi u komšijskoj grupi D. Nakon godina i godina tumaranja fudbalskim bespućima, “orlovi” su krenuli pravim putem. Šta se promijenilo?

"Prije svega, odnos prema dresu. Svaki igrač zna šta treba da radi na terenu, da mora da pruži sve od sebe u svakom trenutku. Atmosfera u reprezentaciji je na visokom nivou, sa iskusnim stručnim štabom koji predvodi Slavoljub Muslin. Prepoznali su to i navijači, koji sve više i više podržavaju tim. Dugo je bio negativni naboj oko nacionalne selekcije, jer Srbija nije učestvovala na tri posljednje velika takmičenja, ali se to mijenja".

U tri meča Srbija je zatresla mreže rivala osam puta, a u svim akcijama učestvovao je Dušan Tadić, autor tri pogotka i pet asistencija.

"On je igrač koji može da odluči utakmicu, ali fudbal je kolektivni sport. Važan je tim. Mislim da idemo dobrim putem, a dosta toga nas još čeka. Mislimo na prvi naredni ispit, gostovanje Velsu u Kardifu, mada znamo da su svi protivnici u grupi teški".

Filipović je bio član stručnog štaba reprezentacije SR Jugoslavije, odnosno Srbije i Crne Gore, na Mundijalu u Francuskoj 1998, na kome su “plavi” stigli do osmine finala. Priželjkuje da se dvije decenije kasnije u Rusiji nađu obje selekcije koje doživljava svojim.

"Bio bih oduševljen i iz petnih žila navijam da se to desi. Neće biti lako, ali moramo biti realni optimisti. Nadam se da ću biti toliko srećan da vidim svoje dvije reprezentacije na Svjetskom prvenstvu u Rusiji.

Bonus video: