Austrija u stalnoj potrazi za talentima stranog porekla

1 komentar(a)
Arnautović, Foto: REUTERS
Arnautović, Foto: REUTERS
Ažurirano: 12.10.2016. 10:57h

Fudbalski savez Austrije (OFB) nalazi se u stalnoj potrazi za mladim talentima migrantskog porekla, koji su suočeni sa teškom odlukom o igranju u austrijskom dresu zbog ponosa, vizija i želja da zaigraju za zemlju porijekla, pišu danas mediji u Beču.

Austrijska reprezentacija nastupila je u Beogradu, u kvalifikacionoj utakmici za Svjetsko prvenstvo, sa dva igrača srpskog porijekla Markom Arnautovićem i Aleksandrom Dragovićem, kao i Zlatkom Junuzovićem rođenom u Srbiji, koji su se, prije više godina, odlučili "protiv" zemlje predaka.

Međutim, nije čest slučaj da takvi talenti obuku dres Austrije.

Tako je Sinan Bitići, koji je prošao sve mlade austrijske selekcije odlučio da zaigra za kosovsku reprezentaciju.

"To boli. Borio sam se za njega sve do kraja. Međutim, njegova želja iz srca bila da zaigra za Kosovo, i to moramo prihvatiti", kazao je sportski direktor OFB Vili Rutenštajner.

Takođe je i Mateo Kovačić, u Lincu rođeni dječak iz porodice koja je pobjegla iz ratom zahvaćene Hrvatske, odlučio da okrene leđa OFB-u.

On je od djetinjstva igao u LASK-u iz Linca, gdje je prošao svu fudbalsku obuku, a sada igra za Real iz Madrida, kao i hrvatsku reprezentaciju.

Fudbaler italijanskog Lacija, Moric Lajtner, sin Njemca i Austrijanke, najprije je igrao za selekciju Austrije ispod 17 godina, da bi se kasnije odlučio za njemačku omladinsku selekciju i ostao u DFB-u.

"Ukazivao sam mu da kod nas ima veće mogućnosti da bude pozvan u reprezentaciju nego u Njemačkoj. Ipak, on se osjećao više kao njemački državljanin i preuzeo rizik da tamo ne bude pozivan", objasnio je Rutenštajner.

Bonus video: