Naša bajka važnija od Andersenovih

U zemlji Hansa Kristijana Andersena, izabranici Ljubiše Tumbakovića ne sanaju Andersenovu bajku. Jer, reprezentacija koja odoli Rumuniji u Bukureštu, koja do vrha napuni mrežu Kazahstana, koja nakon tri tužne godine fudbalski ponovo diše, spremna je da na terenu još jednog favorita potraži svoju šansu.
87 pregleda 6 komentar(a)
Crna Gora, Foto: Beta/AP
Crna Gora, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 11.10.2016. 13:34h

Od specijalnog izvještača "Vijesti"

Remi sa Rumunijom u Bukureštu, naplaćen peticom protiv Kazahstana - kao lider kvalifikacione grupe E, koliko god tabela bila varljiva kategorija na startu ciklusa, Crna Gora dočekuje večerašnji duel sa Danskom na „Parken stadionu” u Kopenhagenu (20.45).

U zemlji Hansa Kristijana Andersena, izabranici Ljubiše Tumbakovića ne sanaju Andersenovu bajku. Jer, reprezentacija koja odoli Rumuniji u Bukureštu, koja do vrha napuni mrežu Kazahstana, koja nakon tri tužne godine fudbalski ponovo diše, spremna je da na terenu još jednog favorita za direktan plasman na Mundijal potraži svoju šansu.

Dobar start kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Rusiji nije „opio” Tumbakovića, koji je na pitanje da li bi u Kopenhagenu prihvatio bod - iako je, naravno, to rezultat koji svi priželjkuju - odgovorio:

"Ja bih postavio stvari malo drugačije. Idemo da pokušamo da nastavimo da igramo onako kako smo počeli ove kvalifikacije. Iza nas su jedna vrlo, vrlo korektna utakmica u Rumuniji i jedno izvarnedno poluvrijeme, prije svega prvo, protiv Kazahstana u Podgorici. E sada, da bismo sve to, „ovjerili”, trebamo da održimo koncentraciju, da odigramo utakmicu koja će nam donijeti rezultat", kazao je Tumbaković, uz naglasak da Crna Gora želi najbolje i da će se tako postaviti na terenu.

"Želimo da ponovimo želju i htjenje koji su stalno prisutni kod nas".

Crnogorski fudbaleri doputovali su juče u prohladni, ali i kišoviti Kopenhagen, na sjeveru Evrope, a sinoć su na „Parkenu” odradili trening. Oblačno vrijeme, povremeno sa kišom, najavljeno za danas, moguće da će padati i za vrijeme utakmice.

Sve fudbalere koji su bili na raspolaganju protiv Kazahstana Tumbaković je poveo u Dansku, čak i povrijeđenog Mirka Vučinića.

Moguće, međutim, da će biti promjena u sastavu u odnosu na subotu, i to prinudnih.

"Imamo problema sa Vukčevićem i Šćekićem, te njihove povrede nisu zanemarljive. Pokušaćemo da ih osposobimo. Što se tiče sastava, tek ćemo da vidimo, imamo još jedan cijeli dan do utakmice".

Sitni problemi na sredini terena, gdje će se i „lomiti” utakmica. Tumbaković nije krio da je to segment igre u kojem će naša reprezentacija morati protivniku najviše da isparira.

"Danska je brza ekipa, koja ima brze fudbalere, ali ne samo što su brzi - vrlo su interesantni na sredini, i u posjedu lopte. U Poljskoj su, na primjer, imali daleko veći posjed, puno više pasova. Imaju fantastičnog igrača koji igra odmah iza špiceva, Eriksena, koji kontroliše sve to i tu bi trebali da pariramo kako bi bili ravnopravniji u cijeloj igri".

Tumbaković je sinoć u Kopenhagenu održao pres konferenciju, a danske novinare je interesovalo ima li Crna Gora svoje prednosti i adute.

"Naši kvaliteti su želja, odgovornost, diciplina, borbenost. Sve nam je to pomoglo da osvojimo četiri boda u prva dva kola. Imamo i mi potencijal u svim linijama tima, ali to ne odskače puno, niti se razlikuje od nekog danskog kvaliteta. Zato, kompaktnost i malu euforiju vidim kao naše prednosti", zaključio je Tumbaković.

Kapacitet stadiona „Parken” u Kopenhagenu je 38 hiljada, a do sinoć je prodato dvostruko manje ulaznica - 19.100. Danci, međutim, očekuju da će planuti danas i da će stadion biti ispunjen.

Teren najljepšeg danskog stadiona, takođe, nije baš u idealnom stanju nakon koncerta Džastina Bibera u glavom gradu ove skandinavske kraljevine, ali to nije uticalo na sjajnu radnu atmosferu tokom jednočasovnog treninga naših fudbalera.

Meč u Kopenhagenu počinje u 20.45, a sudi Španac Alberto Undijano Maljenko.

DANSKA - CRNA GORA

Kopenhagen - Stadion „Parken”. Kapacitet: 38.065. Sudija: Alberto Undijano Maljenko (Španija). Početak u 20.45 (TV)

Danska: Šmajhel, Kjer, Kristensen, Vestergard, Ankersen, Dilejni, Hojbjerg, Durmisi, Eriksen, Fišer, Poulsen.

Crna Gora: Božović, Marušić, Savić, Simić, Tomašević, Vukčević, Nikolić, Vešović, Kojašević, Jovetić, Bećiraj.

Bonus video: