Danska - tim budućnosti

Danci imaju izuzetno mlad tim, samo dvojica igrača su starija od 30 godina - Šene (Ajaks) i Kvist (Kopenhagen) . Hojbjerg (21), Poulsen (21), Fišer (22) i Durmisi (22) prošli su zajedno mlađe selekcije, a odavno su članovi A tima.
8 komentar(a)
Danska, Foto: EPA
Danska, Foto: EPA
Ažurirano: 11.10.2016. 09:15h

Od specijalnog izvještača "Vijesti"

Kopenhagen - Po mnogo čemu, Danska je specifična, neobična i poznata.

Ima, recimo, najstariju zastavu na svijetu - nije se mijenjala od 1219. godine.

Skoro hiljadu i 500 ostrva je u njenom sastavu, a 443 imaju i svoj naziv.

Danska ima čak 14 dobitnika Nobelovih nagrada za medicinu, književnost i mir.

Naravno, ima i Hansa Kristijana Andersena i njegove bajke...

Jedna je od najbogatijih zemalja na svijetu, sa tolikim BDP-om, da ga nećemo dostići ni za 60 godina.

Stanovnici Danske su, prema brojnim istraživanjima, jedni od najsrećnijih na svijetu.

A kakav fudbal igraju Danci?

Kao prvo, igraju ga odavno, ali je od 80-ih godina prošlog vijeka Danska postala fudbalska zemlja.

Prelazak sa klasičnog amaterizma na profesionalizam, angažovanje njemačkih trenera, a posebno Sepa Pjonteka na funkciju selektora.

Ukratko, od amatera, Danci su postali „pravi“ fudbaleri, stvorena je generacija nazvana „Danski dinamit“, sa Mihaelom Laudrupom, Prebenom Elkjerom, Mortenom Olsenom... koja je 1984. godine stigla do polufinala Evropskog prvenstva, a dvije godine kasnije i do prvog učešća na šampionatima svijeta, gdje ih je Španija zaustvila u osmini finala.

Naravno, kulminacija fudbalske revolucije stigla je 1992. godine, spletom okolnosti. Tim, koji je političkim odlukama došao završnicu, stigao je do titule prvaka Evrope, sa Šmajhelom seniorom na golu, mlađim Laudrupom - Brajanom kao liderom na terenu...

Istorija je, ukratko, ovakva, a kakva je sadašnjost?

Danci imaju izuzetno mlad tim, samo dvojica igrača su starija od 30 godina - Šene (Ajaks) i Kvist (Kopenhagen) - pa bi se moglo reći da je Danska, zapravo, selekcija budućnosti.

Hojbjerg (21), Poulsen (21), Fišer (22) i Durmisi (22) prošli su zajedno mlađe selekcije, a odavno su članovi A tima.

Mladost uvijek donosi energiju, entuzijazam, brzinu i agresivnost. To su karakteristike danskog tima, koji trenutno vodi Norvežanin Age Harejde.

Sa loptom u nogama i u napadu, Danci su veoma opasni, utrčavaju iz drugog plana, sa svih strana, mijenjaju mjesta i pozicije. U takvoj igri mnogo toga zavisi od Kristijana Eriksena, zvijezde Totenhema, koji je tek napunio 24 godine, a ima već 64 utakmice u nacionalnom timu.

Dolaskom Harejdea, Danci uglavnom igraju u formaciji 3-5-2, koja je vrlo atraktivna u fazi napada, ali može da bude prilično nestabilna ako protivnici brzo izađu u kontranapad.

I selektor Danske je nakon meča sa Poljskom priznao da je njegov tim imao mnogo problema u trenucima kada je gubio loptu i kada je trebalo zatvoriti napad rivala.

Harejde je najavio da neće mijenjati nešto što je uvježbavao, nakon jednog poraza, ali je nagovijestio da će biti personalnih promjena u timu.

Imena, međutim, nisu toliko važna, jer Danska, kao i sve uređene fudbalske zemlje, ima sistem, ima ideju, ima viziju - i za prvu narednu utakmicu, i za godine koje dolaze, ali ima i kratkoročni cilj, da se plasira u Rusiju.

Zato je za njih večerašnji meč izuzetno važan i zato će dati sve da se oporave od poraza u Varšavi...

Bonus video: