Naplaćen ček iz Kluža, "sokoli" idu u Kopenhagen po uvećanje kapitala

"Niko nije očekivao da imamo ovoliko bodova nakon dva kola i da ubjedljivo savladamo Kazahstan. Mnogo nam to znači, prije svega na planu samopouzdanja", kazao je jedan od petorice subotnjih strijelaca Nikola Vukčević
10 komentar(a)
Fudbalska reprezentacija Crne Gore, Foto: Savo Prelević
Fudbalska reprezentacija Crne Gore, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 10.10.2016. 08:44h

Ček ispisan u rumunskom Klužu 4. septembra bio je sa pokrićem: "hrabri sokoli" su ga unovčili 34 dana kasnije u Podgorici, raskošnim - i rezultatski i igrom - trijumfom nad Kazahstanom.

Četiri boda iz mečeva sa, makar na papiru, najboljom i najslabijom reprezentacijom grupe E, dragocjen su kapital za tim koji prije početka mundijalskih kvalifikacija nije znao za uspjeh od septembra 2015.

Ne treba se zavaravati - tehnički smušenom igrom kakvu su ponudili na terenu pod Goricom, Kazaci teško da će ikoga do kraja ciklusa iznenaditi, kao što su Poljake u prvom kolu.

Ipak, privlačnija je realna pretpostavka da će ih malo ko nadigrati u mjeri u kojoj su to učinili Stevan Jovetić i društvo, germanski uvjerljivi u namjeri da osjete protivnikovu slabost i kažnjavaju je iznova i iznova, stigavši tako do najubjedljivije pobjede u ulozi domaćina od nastanka reprezentacije.

"Niko nije očekivao da imamo ovoliko bodova nakon dva kola i da ubjedljivo savladamo Kazahstan. Mnogo nam to znači, prije svega na planu samopouzdanja", kazao je jedan od petorice subotnjih strijelaca Nikola Vukčević.

U kampu FSCG na Starom aerodromu je tokom laganog vježbanja bilo očigledno koliko je trijumf imao efekat mentol bombona - osvježeni "sokoli" opet dišu punim plućima.

"Nikome od nas nije bilo lako u prethodnom periodu. Sada smo osjetno zadovoljniji, i to nam je dodatni plus da grabimo naprijed".

Uz adrenalinsku i bodovnu injekciju, dobit je i atmosfera na podgoričkom stadionu, koja je povremeno prizivala duh kvalifikacija za Euro 2012.

"Podgorica i Crna Gora zaslužuju ovakav ambijent, ovakvu reprezentaciju, i povezanost igrača i navijača".

Subotnji susret vezisti Brage dražim čini slika iz 59. minuta, kada se našao u zagrljaju saigrača poslije prvog gola u dresu reprezentacije u 18. nastupu. Upravo na mjestu na kome je fudbalski prohodao.

"Bio je to jedan od ljepših trenutaka u mojoj karijeri. Pamtiću utakmicu do kraja života. Debitovao sam na stadionu pod Goricom u dresovima Budućnosti i reprezentacije, a sada prvi put zatresao mrežu u nacionalnom dresu. Presrećan sam".

I tu se stavlja tačka na priču o Kazahstanu i aktivira tema koja je do završetka subotnjeg duela bila zabranjena - duel sa Danskom.

"Sokoli" su rano jutros otputovali za Kopenhagen, gdje ih u trećem kolu čeka rival od koga su u junu 2015. izgubili u prijateljskom susretu 2:1.

"Ne može da se porediti taj meč sa ovim koji nas očekuje. Nova utakmica, mnogo novih lica u našoj ekipi, novi stručni štab... Vjerujem da imamo kvalitet da se vratimo makar sa bodom".

Uvijek je iskušenje igrati dva fizički i emotivno zahtjevna susreta u tri dana, ali...

"Ovo su utakmice za koje se živi. Klupski mečevi su jedno, a reprezentativni nešto sasvim drugo. Umor nije opravdanje. Moramo da budemo motivisani kao u subotu i to je put za uspjeh".

A pred put za Kopenhagen, vezista Brage je u ime "sokola" obećao...

"Da ćemo da se borimo sto odsto i da damo sve od sebe da osvojimo makar bod".

Vukčević: Nisu samo prekidi naš adut, kompletan smo tim

Četiri od šest golova "sokola" u dva kvalifikaciona meča stiglo je nakon prekida - tri asistencije upisane su Kojaševiću, jedna Jovetiću.

"Selektor Ljubiša Tumbaković pridaje mnogo pažnje tom segmentu igre. Imamo odlične izvođače prekida. Međutim, to nije naš jedini adut. Mislim da smo sada kompletna ekipa koja može da iznenadi i iz prekida, pas igre, kontranapada... Mislim da imamo sve".

Simić: Dobri rezultati dolaze iz timske igre

Autor četvrtog gola Fatos Bećiraj je u reprezentativnom dresu golgeterski postio godinu manje dan - prije subote, posljednji put je zatresao mrežu Austrije 9. oktobra 2015.

"Sve je proteklo baš onako kao smo željeli. Pogotke smo postizali u pravo vrijeme. Znali smo da je Kazahstan dobra ekipa, koja disciplinovano stoji u dva bloka. Pripremali smo se za njihove prekide, a ispostavilo se da smo mi postigli tri gola na taj način".

Aleksandar Šćekić, koji je u paru sa Vukčevićem bio zadužen za defanzivne zadatke u veznom redu, izašao je sa terena u 83. minutu vidno hramajući.

"Iskrenuo sam zglob u 15. minutu, ali sam dobro. Oporaviću se do meča sa Danskom. Na najbolji mogući način smo odradili zadatak protiv Kazahstana. Ostaje nam da se odmorimo i pripremo za duel u Kopenhagenu".

Šćekić nije bio dio reprezentacije sredinom prošle godine kada su "sokoli" odigrali pripremni meč sa Dancima, za razliku od štopera Marka Simića.

"Iz timske igre dolaze dobri rezultati. Izgarali smo na terenu protiv Kazahstana i sve je išlo na našu ruku. Iz toga je došla i ubjedjiva pobjeda. Idemo u Dansku po pozitivan rezultat, kako bismo ostali u vrhu tabele", istakao je Šćekić.

Bonus video: