Petica u mreži, desetka za igru

"Izuzetno sam zadovoljan peticom, a još više igrom, koja je bila za desetku, naročito u prvom poluvremenu", bile su prve Tumbakovićeve impresije nakon meča.
68 pregleda 25 komentar(a)
Ljubiša Tumbaković, Foto: Savo Prelević
Ljubiša Tumbaković, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 08.10.2016. 18:46h

Prva pobjeda Ljubiše Tumbakovića na klupi reprezentacije, i to kakva pobjeda - u devetogodišnjoj istoriji crnogorskog fudbalskog tima teže je stradao samo San Marino (6:0) i to u gostima.

Kazahstan, međutim, nije San Marino, kao što Crna Gora nije Njemačka ili Francuska - zato je ova petica odjeknula, nakon gotovo perfektne igre Jovetića, Savića i drugova...

"Izuzetno sam zadovoljan peticom, a još više igrom, koja je bila za desetku, naročito u prvom poluvremenu", bile su prve Tumbakovićeve impresije nakon meča.

Dugo je Crna Gora čekala pobjedu...

"I ja sam je čekao. I nije mi lako palo čekanje, jer sam 'rođeni pobjednik', u karijeri sam imao dosta pobjeda. I evo, došla je", kazao je selektor.

Crnogorski selektor posebno je apostrofirao prvo poluvrijeme, iako je u nastavku viđena rafalna paljba po kazahstanskoj mreži...

"Podvlačim prvo poluvrijeme, iako smo vodili 1:0. Igrači su ispunili sve zadatke koje su dobili i ponosan sam na njih zbog načina na koji su iznijeli sve što smo se dogovorili. Imali smo manji pad u igri, od šanse Jovetića početkom nastavka do momenta kada smo dali drugi gol. Poslije je bilo sve lakše”, rekao je Tumbaković.

Tri gola iz prekida protiv Kazahstana, čak četiri od šest u prva dva meča kvalifikacija, a pet od sedam, računajući i prijateljski meč sa Grčkom - i to je, između ostalog, odlika pravih timova.

“Igraš na kvalitet koji imaš, vježbamo neke situacije, ali možemo i na druge načine. Sada, kada te rivali 'provale' moramo da posegnemo i za drugim rješenjima”, rekao je Tumbaković.

Tumbaković naglašava da će i dalje težiti da reprezentacija kroz pas-igru i posjed dolazi do šansi i golova, a pogoci iz prekida dolaze kao bonus...

"Još dok sam bio trener Partizana prekidima sam posvećivao veliku pažnju, jer se radi o izuzetno značajnom segmentu igre. Četiri gola smo dali iz prekida , što je perfektno, isto kao i podatak da su golove postizali igreči iz svih linija tima. Naravno, ja ću i dalje težiti da iz čiste igre dolazimo do golova i do situacija da postignemo gol. Na taj način smo i došli do prekida iz kojih smo pogađali mrežu", rekao je Tumbaković.

Napunjeni optimizmom, "sokoli" u ponedjeljak lete u Kopenhagen.

“Svaki dobar rezultat dobija na značaju ako se nadoveže i drugi. Zadovoljni smo, ali ne treba pretjerano da se radujemo. Ovo je, ipak, samo jedna pobjeda. Ako protiv Danske ne ponovimo borbenost, angažovanje i disciplinu - onda smo mali, onda nismo tim. Kazahstan je igrao neriješeno sa Poljskom, pa izgubio 5:0. Mi nećemo da budemo takvi, ne želimo, nećemo dozvoliti to”, kazao je Tumbaković.

Danska je, naravno, teži rival...

"Iskren da budem, nismo puno razmišljali o Danskoj, minulih dana smo bili skoncentrisani na Kazahstan. Malo je vremena za pravu pripremu, moramo da budemo realni – neki naši igrači ne igraju mnogo u klubovima, a utakmica je za tri dana. Nije to alibi, to je samo realnost i priča o tome šta nas čeka u pripremama za taj meč. Čeka nas odlična ekipa, brza, taktički odlično potkovana, ali idemo u Dansku sa velikim optimizmom”, kazao je Tumbaković.

Bajsufinov: Katastrofa, ali nije vrijeme da se posipamo pepelom

Selektor Kazahstana Talgat Bajsufinov slušao je na konferenciji za novinare nakon meča monologe kazahstanskih novinara, koji su ga "u lice" iskritikovali za peticu u Podgorici.

"Razumijem sve kritike, ovo je katastrofa, jako loš rezultat, ali nije vrijeme da se posipamo pepelom. Svu krivicu preuzimam na sve", kazao je Bajsufinov, koji se nakon konferencije džentlmenski rukovao sa svakim novinarom iz njegove zemlje.

"Psihološki, ovo je težak momenat, ovo je teško unutrašnje stanje za svakog sportistu. Imamo li odlučnosti da nastavimo dalje? Imamo, u granicama mogućeg, naši zahtjevi moraju da budu žešči".

Kazahstanci za tri dana dočekuju Rumuniju. Nakon dva kola imaju jedan bod, osvojen u prvom kolu kod kuće protiv Poljske (2:2).

"Kada vrijeme prođe, kada se slegne, tražićemo odlučnost da nastavimo dalje", zaključio je Bajsufinov.

Bonus video: