Tumbaković: Ništa ne moramo...

"Neće nam biti lako, ali znamo koliko i mi vrijedimo. Svjesni smo da je to ključna utakmica, u kojoj nema kalkulacija, moramo da igramo na pobjedu", kazao je Jovetić na konferenciji za novinare.
0 komentar(a)
Stevan Jovetić, Foto: Savo Prelević
Stevan Jovetić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 07.10.2016. 11:58h

Prošla je tačno godina od posljednje pobjede crnogorske fudbalske reprezentacije, malo ko se više sjeća trijumfa nad Moldavijom u gostima 2:0, u meču kvalifikacija za Euro.

Prošlo je mnogo više dana od kada kada su mečevi nosili sa sobom euforiju, strast, strepnju ili bilo koji drugi osjećaj povezan sa fudbalom. Emocije su prerasle u monotoniju, pa čak i u apatiju.

Ali, potrebno je tako malo, čak samo i nagovještaj da će se lijepi dani vratiti, dovoljan je bio remi u Rumuniji da se fudbalska utakmica u Podgorici dočekuje sa pozitivnim mislima i velikom nadom...

Ljubiša Tumbaković je, međutim, suviše iskusan, a u ovom slučaju, čini se, i apsolutno realan u najavi utakmice sa Kazahstanom.

"Ništa ne moramo, osim da odgovorimo zahtjevima. Prvo mi, iz stručnog štaba, pa igrači. Ali, da im kažem da moraju da pobijede - ne moraju. Na njima je da disciplinovano i odgovorno ispune zadatke koje su dobili i da ostave fizički maksimum na terenu, a to će, siguran sam, uraditi. Ako sve to napravimo, a shodno kvalitetu, onda bi trebalo da dođemo do onoga šta želimo. A šta to želimo, neću da izgovorim", rekao je Tumbaković.

Jasno je, naravno, šta želi Tumbaković, jasno je da vjeruje i da njegov tim može da ostvari to što želi, uz nadu da će teren stadiona pod Goricom omogućiti da se Crna Gora nametne na terenu, da kroz pas igru dođe do cilja...

"Priča se za mene da sam jedan od onih trenera koji više voli da vidi dobar pas, nego da postignemo gol. To je priča... Tačno je, naravno, da obožavam pas igru i da se, po mom shvatanju fudbala, na taj način stvara igra, da se osvaja prostor i dolazi do gola. Mislim da je ovoj ekipi, koju spremamo kroz treninge i vježbe, potreban dobar teren da bi imala igru koju želimo i bio bi hendikep ako uslovi ne bi to dozvolili, ako teren ne bi bio ravan, ili bi bio natopljen vodom", kazao je Tumbaković.

U utakmicama u kojima se traži pobjeda često može da prevlada naglašena želja da se do bodova dođe.

Mirnoća i stabilnost, strpljenje i mudrost - elementi su na koje se posebno ukazuje pažnja.

"Prvo, utakmica traje 90 minuta. Drugo, mi imamo 10 utakmica u kvalifikacijama i svaki minut svake utakmice ima svoju vrijednost. Imamo cilj, trudićemo se da ga ispunimo, a da li ćemo to uraditi na početku i lijepo otvoriti utakmicu, ili će se to dogoditi u nekim djelovima igre tokom meča, to ne možemo da predvidimo. Fudbal je "živa stvar", puna emocija i moramo da "živimo" cijeli meč. Mi najviše želimo pozitivan rezultat, više od svih, više od navijača. Pokušaćemo da na teren ubacimo dio adrenalina, koji je neophodan za atmosferu na stadionu, i da svi zajedno dođemo do cilja", naglasio je Tumbaković.

Koncentracija u svakom trenutku je, takođe, zahtjev koji bi trebalo da ispune Tumbakovićevi izabranici.

"Protiv Turske smo primili gol, protiv Rumunije smo gotovo izgubili utakmicu zbog pada koncentracije. Onog momenta kada ponestane snage, pada i koncentracija. Radimo na tome da se to ne događa", rekao je Tumbaković.

To što će tek drugi put voditi nacionalni tim na stadionu pod Goricom, nakon remija bez golova sa Bjelorusijom prijateljskom meču u martu, za Tumbakovića nije hendikep...

"Ovaj sastav, i onaj koji je počeo protiv Bjelorusije, znatno će se razlikovati. Ljudi u Crnoj Gori me znaju, ja poznajem stadion, poznaju ga i igrači, tu su navijači, a simbioza između svih nas neće izostati. Što se tiče igre na domaćem terenu, mi se za to pripremamo u procesu rada. Moj princip je, recimo, da dan uoči meča ne treniram na terenu na kojem će se igrati utakmica", kazao je Tumbaković.

Kazahstan - opasan, neugodan, borben, agresivan... Narednog rivala analizirao je Miodrag Džudović, vrlo detaljno i studiozno, naglasio je Tumbaković.

"Znamo gotovo sve. Riječ je o ekipi koja je maksimalno disciplinovana, vrlo profesionalna, da postoji grupa igrača, koja se, po kvalitetu, izdvaja od drugih. Ima, međutim, nekih stvari o kojima ne želim da pričam, već da pokušamo da ih iskoristimo u korist rezultata", kazao je Tumbaković.

Stevan Jovetić motivaciono i kapitenski pristupa utakmici

Stevan Jovetić razmišlja igrački, kapitenski, motivaciono pred duel sa Kazahstanom...

"Kazahstan me, iskren da budem, pozitivno iznenadio igrom protiv Poljske. Neće biti nimalo lako, ali znamo koliko vrijedimo, vjerujemo u sebe. Znamo da je ovo ključna utakmica, u kojoj nema kalkulacija i moramo da idemo samo na pobjedu. Najvažnije je da igramo kako znamo, onako kako smo uvježbavali, a nadam se da će rezultat doći iz takve igre", rekao je Jovetić

Remi u Rumuniji podrgijao je atmosferu, vratio optimizam.

"Osjeća se pozitivna energija, vjerujem da će navijači to prepoznati i da će napuniti tribine, pomoći nam da ispunimo cilj. Ostvarili smo dobar rezultat na startu, ali sve to pada u vodu ako ne osvojimo tri boda protiv Kazahstana", rekao je Jovetić.

Gol u Klužu je, za sada, najbolji trenutak Jovetićeve sezone, koju uglavnom provodi na klupi Intera.

"Bilo bi, sigurno, mnogo lakše da imam više utakmica, ali nikada ne tražim alibi. Treniram, zdrav sam, spreman da dam maksimum. Mnogo mi je značio gol protiv Rumunije, i meni i ekipi, vidjelo se to i po načinu na koji smo ga proslavili. Vjerujem se da ovo mogu da budu moje kvalifikacije, ali sve što uradim dobro jeste i zasluga saigrača, jer bez dobrog tima se ne može ništa", naglasio je Jovetić.

Bonus video: