KAZAHSTAN Kakav rival čeka CG: Borbeni, agresivni i opasni iz prekida

Oni koji su bili u Kazahstanu zbog fudbala dobro znaju o kakvom je progresu i prosperitetu riječ - kaže Radulović, selektor Libana
6 komentar(a)
KAzahstan, Foto: Eu-football-info.tumblr.com
KAzahstan, Foto: Eu-football-info.tumblr.com
Ažurirano: 06.10.2016. 11:07h

Borbeni, agresivni i opasni iz prekida - u najkraćem glasi opis reprezentacije Kazahstana iz ugla Miodraga Radulovića, sadašnjeg selektora Libana, koji je svojevremeno bio na klupi kazahstanskog prvoligaša Atiraua.

"Za razliku od većine evropskih selekcija, kazahstanska je sastavljena od igrača iz domaće lige, koji se poznaju veoma dobro i dugo su zajedno. A kakva je kazahstanska liga dovoljno govori to što tri godine zaredom ima predstavnika u grupnoj fazi Uefinih takmičenja - počeo je Šahtjor Soligorsk, a nastavila Astana", kaže Radulović.

Kazahstan je zemlja koja ulaže veliki novac u fudbal - u infrastrukturu i razvoj mladih igrača...

"Sve je na visokom nivou, dosta novca je u opticaju, pa je još prije tri godine u ligi bilo igrača koji su mjesečno zarađivali 100 hiljada dolara. Mi često znamo da potcijenimo protivnika, koji nije atraktivan, ali oni koji su bili u Kazahstanu zbog fudbala dobro znaju o kakvom je progresu i prosperitetu riječ. U njihovim klubovima rade uglavnom strani treneri, a reprezentaciju su im vodili Holanđanin Pajpers, Čeh Beranek i Rus Krasnožan. Tek odnedavno selektor je domaći stručnjak Bajsufinov", ističe Radulović.

Kazahstanska selekcija je status najvećeg autsajdera u grupi poništila na startu, remijem sa Poljskom na domaćem terenu 2:2, iako je gubila 2:0...

"Kazahstanski fudbaleri imaju karakter, veoma su borbeni i agresivni, konstantno igraju na ivici faula, mnogo trče. Naši igrači moraju da budu spremni na to. Prije svega smatram da moraju da budu strpljivi u igri, mudri i da čekaju priliku koja če doći kroz igru i posjed lopte. Veoma je važno da i navijači to shvate da se utakmica ne dobija u prvih 15-20 minuta, već da je potrebna konstantna podrška sa trbina", ističe bivši trener Budućnosti.

Karakteristika kazahstanske selekcije su - prekidi.

"Svaka vrsta prekida je opasna, pa čak i aut, jer imaju igrača Šomka, koji aut izvodi kao da je korner. Imaju i korpulentne defanzivce - Malija, Kislicina i Ahmetova. Prekidi su njihov veliki adut. To sigurno dobro znaju u našem stručnom štabu, siguran sam da su napravili dobar skauting, a Džudović je i igrao u Kazahstanu. On i Kojašević mogu mnogo toga korisnog da prenesu, jer je, zaista, riječ o specifičnoj i neugodnoj selekciji", ističe Radulović, koji očekuje da će Kazahstan igrati u formaciji 3-5-2.

Crnu Goru čeka, dakle, teška, ali ne i nepremostiva prepreka.

"Dobri su i čvrsti, ali ako im odgovorimo na isti način, uz tehniku Jovetića, Vešovića, Kojaševića..., imamo realne šanse da ostvarimo pobjedu", zaključio je Radulović.

Bonus video: