Tumba zagolicao maštu: Vučinić možda spreman za Dansku

"Mirko ima problem sa koljenom, koji nije vezan za povredu koju je doživio prošle godine, već je u pitanju nešto novo. Pokušaće da trenira, a mi ćemo pokušati da ga osposobimo. Ako ikako bude moguće, da za utakmicu sa Danskom bude uz ekipu", rekao je selektor Ljubiša Tumbaković
120 pregleda 16 komentar(a)
Ljubiša Tumbaković, Foto: Filip Roganović
Ljubiša Tumbaković, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 03.10.2016. 17:31h

Tri loše vijesti obilježile su početak priprema crnogorske fudbalske reprezentacije za oktobarski ciklus kvalifikacija - na mečevima sa Kazahstanom i Danskom neće biti Marka Baše i Luke Đorđevića, te Filipa Stojkovića.

Jedna lijepa je makar u najavi i podgrijava maštu - Mirko Vučinić stigao je u Podgoricu i postoji mogućnost da ponovo obuče dres nacionalnog tima...

"Mirko ima problem sa koljenom, koji nije vezan za povredu koju je doživio prošle godine, već je u pitanju nešto novo. Pokušaće da trenira, a mi ćemo pokušati da ga osposobimo. Ako ikako bude moguće, da za utakmicu sa Danskom bude uz ekipu", rekao je selektor Ljubiša Tumbaković.

Sama pomisao da bi Mirko mogao da zaigra, a nakon remija na startu kvalifikacija, protiv Rumunije u gostima - i tako malo je ponekad dovoljno da se optimizam vrati u nacionalni tim i da se zaboravi da se na pobjedu čeka više od godinu.

"Mi ćemo da prihvatimo da smo blagi favoriti protiv Kazahstana", optimizmom zrači i Tumbaković, ali odmah, iskusno, smiruje strasti:

"Generalno, nema favorita na početku takmičenja, kada svako misli da može da ostvari cilj, kada je motiv kod svih ogroman".

Upozorenje da podjele na favorite i autsajdere ne važi poslali su upravo Kazahstanci remijem sa Poljskom na domaćem terenu u prvom kolu (2:2).

"Naravno da želimo pobjedu, ali prije svega moramo da budemo pametni i realni. Biće drugačija priprema nego za meč sa Rumunijom, ali nećemo mnogo odsupiti od ideja koje smo razvijali u prethodnom periodu. Napravićemo strategiju za koju vjerujemo da bi mogla da nam donese ono što želimo", kazao je Tumbaković.

Sada je, nažalost, vrijeme da se govori o onima kojih nema...

"Za to što smo planirali bili su nam potrebni Baša i Đorđević. Četvrti put na okupljanjima nemamo Bašu, a sa Đorđevićem smo imali ozbiljne planove, baš smo ozbiljno računali na njega u koncepciji koju smo planirali za duel sa Kazahstanom. Ali, tako je kako je. Pokušaćemo da dopunimo sve što smo radili ranije i da unaprijedimo nešto, prvenstveno za prvu utakmicu", naglasio je Tumbaković.

Kakva ekipa čeka Crnu Goru u prvom meču pred domaćom publikom...

"Sad kad bih hvalio Kazahstan možda bi ispalo da tražim alibi. To ne želim, Protivnici su takvi kakvi su, mi mislimo da smo u najtežoj grupi, a da smo u nekoj drugoj, mislili bismo da od te grupe nema teže. Kazahstan je čvrsta ekipa, disciplinovana, sa posebnim karakternim vrijednostima, karakterističnim za to podneblje. Borbeni duh pokazuju na terenu, igraju fudbal koji je iznad granice oštrine. Dobili su, uostalom, sedam kartona protiv Poljske. Ne znam u kakvom će sastavu izaći, vjerovatno će nešto promijeniti u odnosu na taj meč, ali mi smo spremni za njihove varijante", naglasio je Tumbaković.

Najvažnije je, ipak, da se zadaci i obaveze ispune maksimalno, te da se greške, kojih je bilo na meču sa Rumunijom, ne ponavljaju. Tome će biti posvećen jedan dio pripremnog programa...

"Imaćemo analizu utakmice sa Rumunijom, analiziraćemo mnogo detalja koji bi trebalo da se unaprijede i greške koje želimo da smanjimo na minimum. Bilo je propusta u tom meču u detaljima, i upravo ćemo o tim detaljima razgovarati i ukazati na njih. Mnogo za ovu ekipu znači taj bod, jer ćemo lakše da se spremamo, lakše će igrači da prihvate ono što se od njih traži i ja se nadam da ćemo doći u situaciju da naplatimo naš stil rada", zaključio je Tumbaković.

Potreban nam je motivisani Jovetić

Stevan Jovetić nema veliku minutažu u Interu, ali njegova uloga u nacionalnom timu je ogromna.

"Mislim da Jovetić nezasluženo ne igra više u Interu, ali to je problem njegovog trenera. Da igra stalno njegova forma bi bila bolja, ali motivisani Stevan, kakav je bio protiv Rumuna, prijeko je potreban reprezentaciji. Sa takvim pristupom, nedostatak takmičarskih mečeva se i ne osjeti toliko", kazao je Tumbaković.

Međusobno povjerenje

Tumbaković osjeća da iz dana u dan, treninga u trening, raste povjerenje i međusobni odnos njega, njegovih saradnika i igrača.

"Osjeća se fluid koji zbližava sve nas, koji smo vezani za nacionalni tim, kao i ljude iz Fudbalskog saveza. Vrijeme je faktor koji utiče na takve stvari, a ja se nadam da ćemo i taj veoma važan segment međusobnog povjerenja dodatno unaprijediti. I za to su nam potrebni rezultati da bi sve što dolazi bilo lakše izvodljivo", naglasio je Tumbaković.

Bonus video: