Rudar u Podgorici prekinuo post pobjedom u fudbalu na vodi

Prvi poraz Budućnosti ove sezone - Rudar slavio sa 2:0
15 komentar(a)
Budućnost - Rudar, Foto: Filip Roganović
Budućnost - Rudar, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 02.10.2016. 18:07h

U meču na ivici regularnosti, po terenu koji je 60 minuta bio prekriven vodom i koji jedva da je ispunjavao minimum uslova, ako ih je uopšte i ispunjavao, Rudar je iznenadio Budućnost 2:0.

Golovima Nome u 60. i Brnovića u 71. minutu, u trenucima dok su iznad Podgorice lila kiša, sijevale munje i udarali gromovi, a teren sve više ličio na bazen, Pljevljaci su ostvarili prvu pobjedu u prvenstvu poslije sedam kola, a lideru nanijeli prvi poraz u šampionatu.

"Osvojili smo tri boda, ali kao da smo osvojili šest. Ne samo zbog pobjede nad ovako jakim protivnikom, već zbog značaja koji bi ova pobjeda mogla da ima u nastavku sezone", rekao je trener Rudara Mirko Marić.

Vremenski uslovi potpuno su diktirali igru na terenu pod Goricom. Dok je kiša padala toliko da skvasi teren i ubrza ga, Budučnost je bila bolja i aktivnija, a kada je voda oko 30. minuta prekrila travu i prvo usporila, a zatim gotovo i onemogućila kretanje lopte, opao je i tempo utakmice, a s tim i dominacija domaćina.

U prvom poluvremenu, dok je moglo da se igra normalno, Budućnost je imala tri gol-situacije. Dva puta je asistent bio Vujović, s tim da je kod prve šanse kasno dodao loptu Raičeviću, a kod druge sjajno razmijenio dodavanja sa Đalovićem, koji je uletio pred gol i sa desetak metara iskosa sa desne strane poslao loptu pored suprotne stative.

Rudar kroz igru nije dolazio do šansi, sve do posljednjeg minuta poluvremena, kada je Melunović pogodio spoljnji dio mreže, ali je zato iz prekida mogao da povede – u 20. minutu Reljić je ubacio sa lijeve strane i, vjerovatno u želji da centrira, pogodio prečku.

"Morali smo da prelomimo utakmicu u prvom poluvremenu kada smo imali nekoliko šansi i dok su uslovi za igru bili normalni", naglasio je trener Budućnosti Miodrag Vukotić.

Kako je vrijeme odmicalo, a kiša neprestano i sve jače padala, tako se polako gubio i smisao igre. Fudbaleri nisu šutirali i dodavali loptu, već su je vadili iz vode, a sudija Savović se, čini se, više puta dvoumio da li da prekrati mučenje i prekine utakmicu.

Na sreću gostiju to nije uradio, iako na većem dijelu terena lopta nije mogla da odskače, a ni da se kotrlja.

"Bili smo smušeni u prvom poluvremenu. Iimali smo problema kada bi Budućnost ozbiljnije krenula naprijed. Ipak, u nastavku smo bili spretniji po mnogo teškim uslovima za igru", naglasio je Marić.

U fudbalu na vodi neuporedivo bolje se snašao Rudar, koji je u 60. minutu najavio pobjedu.

Ivanović je sa lijeve strane uspio da centrira, a Noma efektno zahvatio loptu glavom i sa desetak metara pogodio suprotni ugao.

Reagovao je Miodrag Vukotić tako što je izbacio štopera Vukčevića, a a uveo Camaja, ali u ovim uslovima više bi pomogao vaterpolo sidraš, nego fudbaler ofanzivnih karakteristika.

Lako su Pljevljaci čuvali vođstvo, a u 71. minutu zadali završni udarac. Noma je nabacio loptu na drugu stranu, a Brnović joj nije dozvolio da padne, već ju je poslao uz bližu stativu – 0:2.

Budućnost je i u izgubljenoj situaciji pokazala karakter. Nije se lider predao, pokušao je da napravi pritisak, a da je Raičević u 83. minutu umjesto stative pogodio mrežu možda bi se gledao i uzbudljiv finiš.

Ovako, gosti su se odbranili, odnijeli bodove u Pljevlja i konačno se pokrenuli sa začelja...

U drugom poluvremenu nije moglo da se igra. To nije bio fudbal. Nismo se snašli i pored truda i velikog zalaganja – rekao je Vukotić, koji je naglasio da je njegov tim mogao da dobije penal kod rezultata 0:0.

"Vujović je pao, mislim da je bilo povlačenje sa leđa, ali neću da pričam ništa više dok ne odgledam snimak. Time ne umanjujem pobjedu Rudara koji je znao da iskoristi svoje situacije, za razliku od nas", zaključio je Vukotić.

Zahvalnica za 70 godina vjernosti

Mala svečanost održana je na poluvremenu utakmice pod Goricom.

Simo Radulović dobio je plaketu i zahvalnicu Budućnosti za 70 godina vjernosti klubu.

On je, naime, prije sedam decenija, 25. avgusta 1946, sa tribina starog stadiona u tadašnjem Titogradu gledao prvu utakmicu prvog poslijeratnog prvenstva SFRJ, između Budućnosti i zagrebačkog Dinama.

Od tada do danas redovno prati mečeve voljenog kluba...

Budućnost – Rudar 0:2

Podgorica – Stadion pod Goricom. Gledalaca: 1.500. Sudija: Miloš Savović (Podgorica). Strijelci: Noma 60, Brnović 71.

Budućnost: Dragojević, Raspopović, Vukčević (63. Camaj), Mitrović, Radunović, Mirković, Raičković (59. Hočko), Vušurović (73. Pejaković), Raičević, Vujović, Đalović.

Rudar: Radanović, Tomašević, Živković, Alić, Reljić, Sopo, Noma, Jamamoto (61. Vuković), Brnović (75. Golubović), Melunović, Ivanović (87. Tomković)

Bonus video: