Mrski protivnici sklopili primirje

Murinjo je ove sezone krenuo u sređivanje odnosa sa protivničkim trenerima, ali uporedo mora da sredi stvari u svom dvorištu
0 komentar(a)
Ranijeri i Murinjo, Foto: Reuters
Ranijeri i Murinjo, Foto: Reuters
Ažurirano: 24.09.2016. 09:51h

Trener Lestera Klaudio Ranijeri ocijenio je da njegov sukob sa Žozeom Murinjom pripada „praistoriji”, uoči današnjeg, novog sudara dva menadžera na Old trafordu.

Mančester junajted i Lester otvoriće 6. kolo Premijer lige (13.30 po centralnoevropskom vremenu), a kao i obično - Murinjo je u centru pažnje.

Ne samo zbog nekadašnjih nesuglasica sa Ranijerijem, sada aktuelnim šampiom Premijer lige, već i zbog serije od tri uzastopna poraza koja su već na početku dobro uzdrmala njegov mandat na klupi „crvenih đavola”.

"Murinjo je veliki trener, veoma inteligentan i, iznad svega - fantastična osoba", kazao je Ranijeri za kolegu koji ga je prije šest godina nazvao gubitnikom, tokom trke za titulu u Italiji između Intera i Rome.

"To pripada prošlosti. Za mene je to praistorija. Sada je sve u redu. Da li se sjećate prijateljske utakmice početkom ljeta, kada je Žoze predvodio tim engleskih fudbalera, a ja igrače ostatka svijeta", pitao je novinare 64-godišnji Italijan.

Dva trenerska vuka koja se nekada nisu baš „mirisala”, tako će danas po završetku meča najvjerovatnije zajedno piti vino. U pitanju je lijep običaj na Junajtedovom stadionu koji je Murinjo naslijedio od najveće Junajtedove legende, ser Aleksa Fergusona.

"Obožavam crno vino. Ako me pozove u svoju kancelariju, rado ću mu se pridružiti", dodao je Ranijeri.

Murinjo je ove sezone izgleda krenuo u sređivanje odnosa sa trenerima sa kojima je nekada medijski ratovao. Tako je, tvrde Englezi, već „sklopio primirje” sa Pepom Gvardiolom, sada gradskim rivalom, ali i Valterom Macarijem, trenerom Votforda, sa kojim je nekad imao razmirice u Italiji na relaciji Inter - Napoli.

Uporedo sa sređivanjem odnosa sa protivncima, Portugalac mora da sredi stvari u svom dvorištu. Serija poraza, koja je prekinuta pobjedom u Liga kupu nad trećeligašem Nortemptonom, satjerala je Portugalca uza zid i stavila ga pod veliki pritisak pred današnji duel sa aktuelnim šampionom, ali i pred naredne utakmice.

Murinjo je, u svom stilu, izjavio prije dva dana da „neki fudbalski Ajnštajni pokušavaju da izbrišu 16 godina njegove karijere”, a jučerašnju pres konferenciju je počeo rečenicom „dobro jutro moji prijatelji iz medija”.

"Zašto sam kritikovao igrače? Kritika je dio procesa, to im pomaže da nauče da se nose sa kritikama koje dobijaju od vas, medija. Dobro smo radili tokom sedmice, uočili smo greške i radili na njihovom ispravljanju".

Britanski „Skaj sports” je juče u analizi identifikovao četiri ključne (oktobarske) utakmice u tri različita takičenja koja mogu da odrede Junajtedovu sezonu, ali i Murinjovu misiju na klupi giganta sa Old traforda.

U pitanju su vezana gostovanja Liverpuli i Čelsiju u Premijer ligi, 16. i 23. oktobra, meč sa Fenerbahčeom kod kuće između toga, te Liga kup duel sa Sitijem 25. oktobra.

Murinjo o Vengeru: Jednog dana ću mu razbiti nos

Valjda jedini menadžer sa kojim Murinjo vjerovatno nikada neće sklopiti primirje zove se - Arsen Venger. „Žoze Murinjo - izbliza”, naslov je knjige koja će se pojaviti u prodaji 29. septembra, a u kojoj je novinar Rob Bizli, koji je često komunicirao sa Murinjom, čak i SMS porukama, pokušao da približi kakva je zapravo ličnost ekscentrični Portugalac.

Među najzanimljivijim u knjizi su novi detalji sukoba dva trenera koji datira još od davne 2004. godine.

"Ma, naći ću ga jednog dana van fudbalskog terena, razbiću mu glavu", jedna je od poruka koju je Murinjo poslao Bizliju za Vengera, nakon što je Francuz u negativnom kontekstu komentarisao prelazak Mate iz Čelsija u Junajted 2014.

Bonus video: