Bekenbauer ne zaslužuje nadimak Kajzer Franc

76 pregleda 0 komentar(a)
Bekenbauer, Foto: REUTERS
Bekenbauer, Foto: REUTERS
Ažurirano: 21.09.2016. 13:14h

Većina Njemaca vjeruje da legendarni fudbaler Franc Bekenbauer više ne zaslužuje nadimak "Kajzer Franc" zbog novih navoda da je uzeo novac za učešće u organizaciji Svjetskog prvenstva 2006. godine, iako je rekao da je radio volonterski.

Prema anketi koju je danas objavio magazin Štern, od 1.200 ispitanika 55 odsto je navelo da Bekenbauerov nadimak "car" više nije opravdan.

Sa druge strane, 35 odsto njh reklo je da čovjek koji je sa Njemačkom kao igrač (1974) i selektor (1990) osvojio Svjetsko prvenstvo zaslužuje takav nadimak, koji su mu dali mediji.

Špigl je prošle sedmice objavio da je Bekenbauer dobio 5,5 miliona eura za učešće u organizaciji Mundijala u Njemačkoj 2006. godine, iako je uvijek tvrdio da je taj posao obavljao volonterski.

Navodi se da mu je Fudbalski savez direktno uplatio novac koji je uzeo od donacija sponzora.

Švajcarsko tužilaštvo je krajem avgusta pokrenulo krivični postupak protiv Bekenbauera i dvojice bivših predsjednika Fudbalskog saveza Nemačke zbog navodne korupcije, pranja novca i zloupotreba u vezi s dodjelom Mundijala Njemačkoj.

Tokom finalnog glasanja Njemačka je sa 12:11 pobijedila Južnu Afriku i dodijeljeno joj je Svjetsko prvenstvo.

Bekenbauer je prošlog oktobra priznao da je pogriješio tokom kandidature 2000. godine, ali je negirao da je kupio glasove.

Bonus video: