Mauro Ikardi, još jedna greška Barselone

Prodat je kao 17-godišnjak za svega 400 hiljada eura. Sada, po procjenama transfer gurua, vrijedi 100 miliona eura
1 komentar(a)
Mauro Ikardi, Foto: Reuters
Mauro Ikardi, Foto: Reuters
Ažurirano: 19.09.2016. 09:48h

Barselona je ovog ljeta obila pragove mnogih klubova kako bi dovela četvrtog napadača, kao podršku sjajnom triju MSN - Lionel Mesi, Luis Suares, Nejmar.

Katalonce je odbio Kevin Gameiro, nije ništa bilo ni od Lusijana Vijeta, Marija Gomesa, Robina van Persija..., a na kraju je došao Pako Alkaser za 32 miliona eura.

Ali, da je samo bilo malo više vizije, možda “blaugrana” ne bi morala da kupuje ni Luisa Suaresa prije dvije godine, jer je u svojim redovima imala bisera kojeg se olako oslobodila.

Ne, nije u pitanju nijedan od slavnih promašaja, koji su “La Masiju” napustili za džabe - Đerar Pike ili Sesk Fabregas.

Ovaj momak je prodat kao 17-godišnjak za svega 400 hiljada eura. Sada, po procjenama transfer gurua, vrijedi 100 miliona eura.

Njegovo ime je Mauro Ikardi, a ako je iko sumnjao u negovu klasu, neka pogleda snimak šta je radio Juventusu i sve će mu biti jasno.

Kapiten Intera iz meča u meč pokazuje da je stasao u jednog od najboljih napadača svijeta i podsjeća velikana iz Katalonije kakvu je grešku napravio.

Ikardi je rođen u Rosariju, gradu koji je svijetu dao Mesija i Anhela di Mariju, ali se sa šest godina preselio na Kanarska ostrva.

Postao je velika nada lokalnog kluba Vesindario, za koji je u mlađim kategorijama dao više od 500 golova, pa su se za njega kao 15-godišnjaka te 2008. borili Barselona, Real Madrid, Valensija, Sevilja, Arsenal i Liverpul.

U velikoj trci je slavila “blaugrana”, koja mu je obećala “brda i doline”. Ali, godine su prolazile, a Argentinac nije uspio ni da se približi prvoj ekipi, pa je kao 17-godišnjak u januaru 2011. otišao na pozajmicu u Sampdoriju.

“To i nije bila tako loša odluka. Zapravo, bila je jako dobra za moju karijeru. U Barseloni i ‘La Masiji’ sam naučio da igram fudbal, ali me nisu vidjeli u prvom timu, pa sam morao da potražim drugi klub”, prisjeća se Ikardi, koji je Italijane odmah oduševio sa 13 golova na 19 utakmica za juniorski tim.

Sampdorija, fascinirana golgeterskim sposobnostima Ikardija, već u julu je otkupila njegov ugovor i platila Barseloni tričavih 400 hiljada eura. Kao da je kupila igrača nekog crnogorskog prvoligaša, a ne velikana sa “Kamp noua”.

Pet godina kasnije je Inter, u koji je otišao iz Sampdorije, odbio ponudu Napolija vrijednu 70 miliona eura i poručio da 23-godišnjeg kapitena neće dati ni za 100 miliona.

Dosad je za “nerazure” postigao 51 gol, dva više od svog idola Ronalda koji je dres milanskog kluba nosio od 1997. do 2002. godine i s kojim ga zbog odlične realizacije prilika mnogi upoređuju.

“Juventus je moja omiljena žrtva”, poručio je Ikardi nakon što je sinoć novim golom i asistencijom srušio italijanskog prvaka.

A žrtva je i Barselona, jer je zbog pogrešne procjene izgubila 100 miliona...

Bonus video: