Infantino: Hajde da ne podrivamo SP u Rusiji

0 komentar(a)
Đani Infantino, Foto: AP/BETA
Đani Infantino, Foto: AP/BETA
Ažurirano: 16.09.2016. 16:49h

Predsednik Svjetske fudbalske federacije (Fifa) Đani Infantino odbacio je danas pokušaje da se "podrije" Svjetsko prvenstvo u Rusiji, rekavši da ne želi da sudi o cijeloj državi na osnovu istrage za sistemski doping.

Infantino je u intervjuu za Asošijeted pres rekao da i dalje "vrlo dobro" sarađuje s ruskim ministrom sporta Vitalijem Mutkom, koji je optužen da je prikrio doping makar jednog stranog fudbalera u ruskoj Premijer ligi.

Antidoping laboratorije u Moskvi i Sočiju štitile su dopingovane ruske sportiste, u sklopu državnog doping sistema, kojim je upravljalo, koga je kontrolisalo i nadgledalo ministarstvo sporta, uz pomoć ruske tajne službe, navedeno je u izvještaju Nezavisne komisije Svjetske antidoping agencije (WADA) objavljenom u julu.

"Nije moj posao da sudim o izvještaju. Kao predsjednik fudbalske organizacije moja briga je vezana za fudbal i morali bi da postoje slučajevi dopinga u fudbalu. Ukoliko postoje indicije da su se fudbaleri dopingovali, Fifina tijela će se pozabaviti time", rekao je Infantino.

Kako ocjenjuje AP, nema rizika da Rusija izgubi organizaciju Mundijala. Za devet mjeseci će se u Rusiji, "dopingom zaraženom naciji", organizovati Kup konfederacija, takmičenje koje služi kao priprema za Svjetsko prvenstvo.

"Mi to treba da vidimo kao šansu za nešto dobro, a ne kao priliku da budemo negativni. Rusija na Svjetsko prvenstvo treba da gleda kao priliku da se pokaže u pozitivnom svetlu, kao dobar organizator i kao gostoljubiva država", rekao je Infantino.

"Hajde da radimo u pozitivnom smjeru, a ne da pokušavamo da podrijemo ovaj događaj", dodao je on.

Bonus video: