Savić jedina crnogorska lasta

Bez dobro poznatih trenerskih likova poput Murinja ili Benitesa, bez velikana kakvi su Mančester junajted, Čelsi, sa dva debitanta (Lester i Rostov) i jednim Crnogorcem - Stefanom Savićem, večeras kreće Liga šampiona
88 pregleda 6 komentar(a)
savić ronaldo, Foto: Reuters
savić ronaldo, Foto: Reuters
Ažurirano: 13.09.2016. 11:15h

Novo izdanje Lige šampiona počinje večeras, bez dobro poznatih trenerskih likova poput Žozea Murinja ili Rafaela Benitesa, ali i bez velikana kakvi su Mančester junajted, Čelsi...

U sezoni 2016/17. elitno evropsko takmičenje igraće devet timova koji znaju kako se osvaja Evropa - Real, aktuelni šampion, te Barselona, Bajern, Borusija Dortmund, Juventus, Seltik, Benfika, PSV i Porto.

Tu su i dva debitanta - Lester i Rostov, i na kraju jedan Crnogorac - Stefan Savić, koji drugu godinu nosi dres Atletiko Madrida, aktuelnog vicešampiona Starog kontinenta.

A favoriti? Oni su uglavnom svih ovih godina isti - Real i Barsa, Bajern, Atletiko, a sada i Juventus koji će Evropu napasti sa superpojačanjima Gonsalom Iguainom, Miralemom Pjanićem, Danijem Alvešom...

Derbi u Parizu

I neće se dugo čekati na velike duele - grupu A otvoriće derbi između Pari Sen Žermena i Arsenala.

Prvak Francuske i londonski klub su veliki favoriti da prođu u osminu finala pored Bazela i Ludogoreca.

"Nismo mogli da poželimo atraktivniji meč za početak Lige šampiona, niti boljeg protivnika. Poštujem Arsena Vengera, divim se njegovom znanju i načinu na koji opstaje u takvom klubu", rekao je trener PSŽ-a Unaj Emeri.

Teško, ipak, da je Emeri baš poželio Arsenal na startu, pogotovo nakon ne baš dobrog otvaranja Lige 1.

"Bićemo sve bolji, Arsenal može da nam bude lijek", istakao je bivši trener Sevilje.

Realnost je da se Bazel i Ludogorec bore za mjesto koje vodi u Ligu Evrope, iako ni iznenađenja nisu isključena.

Atletiko kreće iz Ajndhovena

Atletiko grupu G otvara protiv ekipe koja mu je zagorčala život na startu nokaut faze prošle sezone.

PSV je, naime, stigao do penala nakon dvomeča u osmini finala, a junak je bio Huanfran, koji je kasnije promašio penal u finalu protiv Reala.

"Ovo je teško gostovanje, cijela Evrop

a to zna", poručio je Dijego Simeone pred duel na „Filipsu”.

Stefan Savić je i u četvrtom zvaničnom meču Atletika ove sezone najavljen u startnoj postavi.

Pep hvali Borusiju, Barsa čeka Seltik

Grupa C je sastavila Barselonu i Mančester siti, spojila je Pepa Gvardiolu sa bivšim klubom, ali i ponudila više nego zanimljive parove - u njoj su još i Seltik i Borusija iz Menhengladbaha.

Siti čeka Njemce na startu.

"Mislim da još nismo ekipa koja može rutinski da pobjeđuje evropske utakmice. Zadovoljan sam kako igramo na startu sezone, ali ima tu još stvari koje moraju da izgledaju mnogo bolje. Na primjer, ponašanje igrača u završnici napada", rekao je Gvardiola.

Barsa je poražena od Alavesa u subotu u Primeri, a Luis Enrike je sa dosta opreza najavio meč sa Seltikom, koji u Kataloniju dolazi nakon velike pobjede protiv Rendžersa.

"Start Lige šampiona je mnogo važan. Treba nam pobjeda kako bismo vratili poljuljani moral nakon poraza u prvenstvu", rekao je Enrike.

Bajern na novom početku - „ruski Lester” stiže u Bavarsku

Pep Gvardiola je otišao u Mančester siti, Bajern je sada u rukama Karla Anćelotija.

Katalonac za tri godine nije uspio da osvoji Ligu šampiona, Italijanu to niko nije stavio kao imperativ, ali Bavarcima je realno vrijeme da nadmaše sva polufinala godinama unazad. Prvi rival u Evropi u eri Anćelotija je Rostov, „ruski Lester” kako ga zovu, tim koji je uz malo sreće mogao da osvoji titulu ispred CSKA. Rostov je na putu do Lige šampiona eliminisao Ajaks...

"Rostov nema igrače top klase, ali je veoma organizovan tim. U Evropi je sve drugačije, a naš protivnik je protiv Ajaksa pokazao da nije slučajno tu gdje jeste", rekao je Anćeloti.

Bajern je svakako favorit u grupi G, iako ga čekaju teški dueli sa Atletikom u borbi za prvo mjesto... - Idemo meč po meč", kazao je Anćeloti.

PAROVI 1. KOLA

DANAS

GRUPA A

PSŽ - ARSENAL

BAZEL - LUDOGOREC

GRUPA B

DINAMO K. - NAPOLI

BENFIKA - BEŠIKTAŠ

GRUPA C

BARSELONA - SELTIK

MANČESTER SITI - BORUSIJA M.

GRUPA D

BAJERN - ROSTOV

PSV - ATLETIKO M.

SRIJEDA

GRUPA E

BAJER - CSKA

TOTENHEM - MONAKO

GRUPA F

REAL M. - SPORTING

LEGIJA - BORUSIJA D.

GRUPA G

KLUB BRIŽ - LESTER

PORTO - KOPENHAGEN

GRUPA H

LION - DINAMO Z.

JUVENTUS - SEVILJA

Sve utakmice se igraju u 20.45 časova.

Bonus video: