Sezona iz snova - kako je Mugoša osvojio Koreju

Za sada ne razmišljam o povratku u Evropu. Lijepo mi je u Aziji, snašao sam se i u fudbalu i u životu, sve mi prija - kaže Stefan Mugoša, koji je izabran za najboljeg debitanta korejske K lige
233 pregleda 0 komentar(a)
Stefan Mugoša
Stefan Mugoša

Najbolji strijelac tima, najbolji debitant korejske K lige, najbolji strijelac crnogorske reprezentacije u Ligi nacija - iza Stefana Mugoše je, bez sumnje, najbolja sezona u karijeri.

Navijači Inčon junajteda su znali u posljednjem meču da pozdrave svog novog ljubimca, 26-godišnjeg napadača, koji je najzaslužniji što je izboren opstanak u ligi.

"Nema sumnje da je ovo najbolja godina za mene do sada - igrao sam konstantno dobro, i za klub i za reprezentaciju. Dao sam 19 golova u prvenstvu, upisao i četiri asistencije, a tu su i golovi koje sam dao za reprezentaciju. Slobodno bih minulu sezonu mogao da nazovem najboljom u karijeri", kaže za “Vijesti” nekadašnji napadač Budućnosti, Mladosti, Kajzerslauterna, Minhena 1860, Karlsruea i Šerifa.

Na 35 utakmica za Inčon je bio strijelac 19 puta, bukvalno je držao tim “iznad vode”, pogađao je i kada je bio posljednji na tabeli. Na kraju, četiri uzastopne pobjede, uz tri Mugošina pogotka, odveli su korejske “nerazure” ka luci spasa...

"Prioritet je bio da ostanemo u ligi, a sve ostalo je došlo kao premija i nagrada za naporan rad i trud".

Dok su najjače evropske lige uveliku o toku, Mugoša je na zasluženom odmoru - to je jedna od specifičnosti igranja u Aziji. Od prvog dana, Mugoši je prijao najveći kontinent i fudbal na Dalekom istoku...

"Azija je bila veliki izazov za mene, nešto potpuno novo. Od prvog dana je sve nekako išlo svojim tokom, najbolje moguće za mene. Došao sam spreman i u dobroj formi, osjetio sam potrebu da se dokažem", ističe Mugoša.

Od prvog dana sa prvim golovima osjetio je, kako kaže, konekciju sa navijačima.

"Navijači i ljudi u klubu su me prihvatili kao da sam jedan od njih. To mi je bilo jako bitno i veliki vjetar u leđa, što se kasnije i pokazalo. Mislim da sam na to povjerenje uzvratio na najbolji mogući način - na terenu, golovima".

Što dobro ide, ne treba mijenjati - Mugoša će vjerovatno ostati u Južnoj Koreji.

"Za sada ne razmišljam o povratku u Evropu. Lijepo mi je u Aziji, snašao sam se i u fudbalu i u životu, sve mi prija. Naravno, ukoliko dođe neka ponuda, otvoren sam za sve opcije", ističe Mugoša.

Ostanak u Koreji vjerovatno bi značio ostanak u Inčon junajtedu. Mada, na mora da znači...

"Imam još godinu ugovora i sve opcije su otvorene. Ima interesovanja, ali nemam ništa protiv da ostanem naredne godine u Inčonu. Za sada se još ništa ne zna".

Što duže ostane, to su mu veće šanse da dostigne status Dejana Damjanovića - bivšeg crnogorskog reprezentativca, 37-godišnjeg napadača Seula, koji u Koreji ima status legende.

"Često nas porede u Koreji, po stilu igre, po golovima. I čast mi je zbog toga. Deki ima zavidnu karijeru, ali ja gradim svoj put i skoncentrisan sam na sebe. Vidjećemo šta će biti, godine su preda mnom", zaključuje Stefan Mugoša.

Grupa nije laka, ali je sreća ključan faktor - samo da budemo kompletni

Nijedan gol za Inčon, niti bilo koji klub, ne vrijedi kao gol u reprezentaciji - Mugoša ih je postigao šest do sada, u 2019. četiri, tri u takmičarskim mečevima...

"Igranje za reprezentaciju uvijek je nešto posebno za mene i to ne može da se mjeri ni sa čim. Ti golovi i igre su mi puno značile i jako sam srećan zbog toga", kaže Mugoša.

Da je uz sebe imao Stevana Jovetića, da je u u ključnim mečevima u defanzivi igrao Stefan Savić, možda bi Mugošini golovi vrijedjeli još više.

"Očigledno je bilo da smo na svakoj utakmici bili oslabljeni, nedostajalo je nekoliko najboljih igrača, i to se odmah osjeti. Dali smo sve od sebe, ali na kraju je falilo i malo sreće, koja će nas, nadam se, pogledati u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo".

Sreća će, po Mugoši, biti ključan faktor u grupi sa Engleskom, Češkom, Bugarskom i Kosovom. Kvalifikacije počinju u martu naredne godine.

"Grupa nije nimalo laka, ali ja sam uvijek optimista i mogu da kažem da imamo šansi, naravno ukoliko svi budemo zdravi, ukoliko selektor bude imao sve igrače na raspolaganju. Zbog toga i kažem da je sreća glavni faktor, jer ako budemo kompletni - sa svima možemo da igramo".

Bonus video: