Triler u Klužu: Bilo bi okrutno da smo izgubili...

Rumuni promašili penal u 6. minutu sudijske nadoknade za veliki remi Crne Gore na startu kvalifikacija. Bod donio Stevan Jovetić, glavom u 87. minutu
99 pregleda 0 komentar(a)
Stevan Jovetić, Foto: Savo Prelević
Stevan Jovetić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 04.09.2016. 21:04h

Crna Gora je osvojila veliki bod u Rumuniji na otvaranju kvalifikacija - srećno, ali i zasluženo, jer je za 97 minuta duela na Areni u Klužu konačno pokazala obrise čvrstog i organizovanog tima.

A sreća se valjda i zasluži, posebno na debiju novog selektora, koji nije imao neke povrijeđene igrače, ali jeste ideju i viziju kako Crna Gora treba da igra.

Kakav je to bio finiš u Klužu - do 85. minuta gotovo da nismo strijepili, a onda smo dva puta gledali u lice porazu, i uspjeli da se izvučemo. Zhavljajući Stevanu Jovetiću, ali i Rumunu Stanćiuu...

Krenimo od nazad - igrao se peti, posljednji minut sudijskog dodatka kada je vezista Anderlehta namjestio je loptu na bijelu tačku, pošto je Vukčević glavom, naivno i nekontrolisano, oborio Kešerua.

I kada su svi u Crnoj Gori pogledali u lice porazu lopta je otišla visoko preko gola - Tumbaković je podigao ruke od radosti, a fudbaleri sa navijačima proslavili dobar start kvalifikacija, remi u gostima protiv tima koji je žrijeban iz prvog šešira.

Prije toga, u 87. minutu, Crna Gora se radovala prvi put na meču, kada je Stevan Jovetić napokon bljesnuo u reprezentaciji, pravim potezom, na pravom meču - sjajan udarac glavom nakon prekida rezerviste Kojaševića, čime je neutralisano vođstvo domaćina samo dva minuta ranije.

Tada je Rumun Popa, činilo se tako u tom momentu, neutralisao dobrih 85 minuta igre crnogorskog tima i nakon pasa Stankua savladao Mladena Božovića.

I tada se činilo da nam je sve izmaklo iz ruku, ali smo u vatrometnom zapletu predstave u Klužu, uz emocije kakve samo fudbal može da priredi, iščupali bod i sa podignutim rukama zakoračili u kvalifikacije.

Kada se slegnu emocije nakon vratolomnog finiša, ostaje utisak da su se „sokoli” na zvaničnom debiju Ljubiše Tumbakovića predstavili kao ozbiljna ekipa, čak i bez nekoliko vrlo važnih fudbalera. Uostalom, remi u gostima protiv tima koji nije izgubio u prošlim kvalifikacijama - sam po sebi je ozbiljan poduhvat.

Kako je krenula utakmica u Klužu vidjelo se da Crna Gora neće biti inferiorna.

Već u 5. minutu vještina Vešovića i brzina Bećiraja došli su do punog izražaja i Crna Gora je imala veliku šansu. Vezista Rijeke briljantno je lansirao Bećiraja, koji je izašao sam na visoko istrčanog Pantilimona, želio je da ga dribla, ali je golman Votforda odlično reagovao i spriječio rani šok na Areni u Klužu.

Nisu, međutim, Rumuni mogli da naprave pritisak, ne bi napravili ni pravu šansu da Simić u 21. minutu nije napravio veliku grešku. Pokušao je da ispuca loptu, koja mu je prešle preko noge, Stanćiju je odmah lansirao Andonea, ovaj je izašao sam na Mladena Božovića, ali je crnogorski golman odbranio kao da nikad nije ni imao pauzu u reprezentaciji.

Bila je Crna Gora opasnija do kraja poluvremena, zbog malo dužeg pasa Šćekića, koji je prethodno prekinuo napad Rumuna, propala je kontra četiri na dva, pokušaj iz daljine imao je i Jovetić.

Tek u nastavku Rumuni su napravili pritisak. Našima je nedostajalo snage da izađu visoko kao prvom poluvremenu, ali je u nevjerovatnom finišu ipak ostalo svježine da se osvoji veliki bod...

U narednom meču, Crna Gora dočekuje Kazahstan 8. oktobra, a četiri dana kasnije gostuje Danskoj.

Румыния - Черногория 1:1. Обзор матча. Квалификация ЧМ-2018. от GOALTIME - ФУТБОЛЬНЫЕ ОБЗОРЫ на Rutube.

Tok meča

90+5. minut - nestvarno, nepotrebno, naivno - Vukčević je skrivio penal 40-ak sekundi prije kraja, fauliravši Kešerua u bezopasnoj situaciji. Srećom, velikom srećom za Crnu Goru, Stančiju je sa penala promašio cijeli gol.

90+3. minut - Nikolić je pokušao, suviše slabo za Pantilimona sa 20-ak metara.

Još pet minuta igre.

Posljednje izmjene - Daum je ubacio napadača Kešerua umjesto Stankua, a Tumbaković Nikolića umjesto Bećiraja.

87. minut - Gooooooool - 1:1, Jovetić glavom, sjajan gol, na centaršut Kojaševića. Od stative je lopta ušla u mrežu.

Nakon velikog slavlja sa navijačima, Jovetić je dobio žuti karton, ali poslije dugo, dugo vremena osjetila se strast zbog gola, dobrog rezultata...

85. minut - vodi Rumunija. Popa je strijelac. Probili su Rumuni odbranu Crne Gore, uz malo sreće lopta je došla do Pope, ali u bloku nije bio nijedan defanzivac - rezervista Rumunije nije pogriješio.

81. minut - prvi pokušaj Crne Gore u nastavku - Mugoša iz velike daljine, nema opasnosti za Pantilimona.

80. minut - mijenja Tumbaković. Kojašević umjesto Vešovića.

76. minut - druga izmjena Dauma, ušao je brzonogi Popa, umjesto Bikfalvija.

Biće teško posljednjih 15 minuta, jer je Rumunija konstantno blizu opasne zone, čak sedam kornera izveli su domaći igrači u drugom dijelu.

72. minut - iz osmog kornera, Rumunija je prvi put bila opasna, ali nije bilo šuta ka golu Božovića.

70. minut - reaguje i Daum. Napadač Torže je zamijenio Andonea, takođe najisturenijeg igrača.

68. minut - ofanzivna izmjena Tumbakovića - izlazi Bakić, koji je tražio izmjenu, a ulazi napadač Mugoša. On je, međutim, stao na Bakićevu poziciju - na lijevoj strani, sa mnogo defanzivnih obaveza.

Rumuni nisu mijenjali igrače na poluvremenu, ali jesu pristup igri. Mnogo su angažovaniji, ne daju našim igračima mnogo prostora sa loptom, sada je posjed apsolutno na njihovoj strani.

Imali su već pet kornera, jedan slobodan udarac...

62. minut - fenomenalna odbrana Mladena Božovića nakon pokušaja Stančijua sa 25 metara iz slobodnog udarca, koji je prethodno neoprezno skrivio Bećiraj.

Druga velika intervencija povratnika u nacionalni tim.

Rumunija agresivnija na startu drugog dijela, nego u prvom poluvremenu. Ne stvara veliki pritisak, ali je mnogo bliža Božovićevom golu.

54. minut - moglo je da bude veoma, veoma opasno. Ispao je Marušić na desnoj strani, ali je, srećom, Stančiju loše zahvatio loptu, koju je uputio Stanku.

48. minut - žuti karton za Andonea, zbog vrlo grubog i "bezobraznog" faula nad Savićem. Ostao je defanzivac Atletika da leži, ali biće spreman za nastavak.

47. minut - prvi pokušaj u nastavku. Stančiju je šutirao preko gola sa 20-ak metara,

Počelo je drugo poluvrijeme.

Nema promjena u sastavima timova, mada se očekivalo da će Daum reagovati...

Nakon prvih 45 minuta nema golova u Klužu.

Čvrsto, disciplinovano, organizovano odigrala je Crna Gora protiv Rumunije i imala jednu veliku šansu da povede.

U petom minutu Bećiraj nije uspio da prevari Pantilimona, koji je izašao van šesnaesterca da bi spriječio kontru.

Na drugoj strani, jedinu grešku crnogorskih igrača domaćin nije kaznio, jer je Božović ispravio kiks Simića i nogom odranio udarac Andonea.

41. minut - prvi karton za Rumuniju. Moci je faulirao Jovetića.

32. minut - situacija za vođstvo - četvorica igrača išlo je ka golu Rumuna, na kraju je Bakić dao povratnu loptu tamo gdje nije bio nijedan od njih. Šteta...

31. minut - prvi žuti karton. Simić je na centru sa leđa zaustavio Stankua.

27. minut - dobio je Jovetić prostor, krenuo naprijed, šutirao sa 25 metara - veoma neprecizno.

21. minut - velika greška Simića, Stančiju je odmah pronašao Andonea, ali je Mladen Božović na vrijeme istrčao i nogom odbranio šut napadača Deportiva. 1:1 u šansama.

17. minut - fina reakcija Jovetića, koji je propustio loptu za Bećiraja - šut za 17-18 metara visoko preko gola.

Izjednačeno na terenu, u prvih 15-ak minuta. Za sada nema lopti za Jovetića, koji se nalazi između dvije linije rumunskog tima, ali je dobro pokriven.

7. minut - opasni Rumuni. Ubacio se Sapunaru iz drugog plana i iskosa sa desne strane pogodio spoljnji dio mreže.

5. minut - velika šansa za Crnu Goru. Vešović je sve uradio sjajno, izbacio u prazan prostor Bećiraja, ali on nije uspio da prevari Pantilomona, koji je istrčao van šesnaesterca.

Počeo je meč u Klužu.

Rumunija i Crna Gora zatvoriće večeras prvo kolo u grupi E, u kojoj su ranije Kazahstan i Poljska igrali 2:2, a Danska savladala Jermeniju 1:0.

Ljubiša Tumbaković se odlučio sa Mladena Božovića na golu, Marušića, Savića, Simića i Tomaševića u posljednjoj liniji, Vukčevića, Šćekića, Bakića i Vešovića na sredini terena, te Bećiraja i Jovetića kao najisturenije.

U odnosu na ono što se najavljivalo minulih dana, Šćekić je dobio prednost u odnosu na Nikolića, a Vešović prije Rodića.

Selektor Rumunije Krištof Daum odlučio se da na svom debiju ukaže šansu Pantalimonu na golu, Benzaru, Mociju, Sapunaruu i Filipu u odbrani, na sredini su Stanćiju, Hoban, Grigore i Bikfalvu, a u napadu Stanku i Andone.

Rumunija: Pantilimon - Benzar, Moci, Grigore, Filip - Sapunaru, Hoban, Bikfalvi (76. Popa) - Stančiju - Stanku (90. Kešeru), Andone (70. Torže).

Crna Gora: Božović - Marušić, Savić, Simić, Tomašević - Vukčević, Vešović (80. Kojašević), Šćekić, Bakić (68. Mugoša) - Jovetić - Bećiraj (90+3. Nikolić).

Bonus video: